Leena Brusiin

Mystisesti kuolleen Leena Brusiinin uskomaton elämä: professorin tyttärestä missilegendaksi, Vesku Loirin näyttelijäpariksi ja julkkiskirjailijan puolisoksi – sitten hän katosi täysin

Kotimaa | 23.06.2021 15:58

Seiska uutisoi tänään keskiviikkona, että missilegenda Leena Brusiin on kuollut. Brusiinin kuolema on pysynyt salassa todella kauan, sillä hän menehtyi 11. helmikuuta 2019, lähes kaksi ja puoli vuotta sitten. Kuoleman Seiskalle vahvistaa Kaarina Suonio, Leenan sisko.

Brusiin oli kuollessaan 72-vuotias.

Vaikka Brusiin eli loppuelämänsä yksityishenkilönä, on hän yksi Suomen historian menestyneimpiä ja tunnetuimpia missejä.

Hänet kruunattiin vuonna 1968 ensin Miss Suomeksi ja hieman myöhemmin hänet valittiin Miss Euroopaksi. Saman vuoden Miss Universum -kilpailussa hän sijoittui peräti toiseksi perintöprinsessaksi.

Aiemmin vuonna 1967 Brusiin oli jo kruunattu Miss Cinema Europa -kisan voittajaksi.

Lue lisää: Miss Suomi ja Miss Eurooppa Leena Brusiin on kuollut - missilegendan poismeno pysyi salassa reilusti yli 2 vuotta

Leena Brusiin vasta kruunattuna Miss Suomena vuonna 1968.
Leena Brusiin vasta kruunattuna Miss Suomena vuonna 1968.

 

Kohu ohareista

Yksi Brusiinin julkisuusuran suurimpia kohuja tapahtui vuonna 1969, kun hän teki kuuluisat oharit sen vuoden Miss Eurooppa-finaalissa.

Hänen piti olla kruunaamassa seuraajaansa, mutta jätti saapumatta kilpailupaikalle Marokkoon henkilökohtaisista syistä.

- Se oli aikamoinen sokki silloin. Leena soitti minulle Lontoosta, että hän kääntyykin takaisin Suomeen. Onneksi sain tilalle tuolloin Miss Espanjan tuuraamaan Leenaa. Muut maat kävivät tuolloin kimppuuni ja kyselivät, että miten Suomen tyttö käyttäytyykin tuolla tavalla, missikeisari Eino Makunen muistelee.

Leena Brusiin kruunattiin Miss Euroopaksi vuonna 1968.
Leena Brusiin kruunattiin Miss Euroopaksi vuonna 1968.

 

Lue myös: Miksi missilegenda Leena Brusiinin kuolema pysyi salassa vuosia? Eino Makunen järkyttyi suru-uutisesta: "En tosiaan ole kuullut"

Leffaura

Missivuosiensa jälkeen julkisuus Brusiinin ympärillä kasvoi entisestään, kun hän loi näyttelijän uraa. Hän esiintyi Spede Pasasen elokuvissa Speedy Gonzales – Noin 7 veljeksen poika (1970) ja Jussi Pussi (1970). Lisäksi hänellä on ollut roolit Speden 50 pientä minuuttia -sarjassa (1970), Spede show -ohjelmassa sekä Veli-Matti Saikkosen ohjaamassa Lumiakka-elokuvassa (1968).

Leena Brusiin näytteli Vesa-Matti Loirin rinnalle Spede Pasasen elokuvassa Jussi Pussi vuonna 1970.
Leena Brusiin näytteli Vesa-Matti Loirin rinnalle Spede Pasasen elokuvassa Jussi Pussi vuonna 1970.

Brusiin työskenteli missivuosiensa jälkeen myös ahkerasti mallina. Hän valmistui myöhemmin somistajaksi.

Brusiin vetäytyi yhtäkkiä julkisuudesta 1970-luvulla eikä hän ole antanut haastatteluja medioille. Hän eli viimeiset vuosikymmenet täysin yksityishenkilönä.

- Minun täytyy kyllä tunnustaa, että en ole ollut Leenan kanssa tekemisissä vuosikymmeniin. Emme ole nähneet 2000-luvulla kertaakaan. Hän oli kyllä sellainen vetäytyvä henkilö, sen muistan, Eino Makunen kertoi Seiskalle keskiviikkona.

Hänellä ja tunnetulla kirjailijalla Jussi Talvella on yksi yhteinen poika. Talvi menehtyi vuonna 2007.

Brusiinin isä Otto Brusiin oli tunnettu oikeusfilosofi ja professori. Sisko Kaarina Suonio toimi puolestaan kansanedustajana vuosina 1975-1986 sekä kulttuuriministerinä ja opetusministerinä vuosina 1982-1986.

Leena Brusiin kuvattuna vuonna 1974.
Leena Brusiin kuvattuna vuonna 1974.

 

Teksti:Mika Seppänen & Elina Niemi
Kuvat:Lehtikuva & MTV
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!