fbq
Kotimaa
14.08.2021 17:02
Teksti: STT/MIIKKA KASKINEN|Kuvat: Lehtikuva, MTV ja Seiskan arkisto
Simo Rantalainen
Muistatko? Simo Rantalainen veti Jari Sarasvuon kanssa pillerikännit suorassa tv-lähetyksessä
Kotimaa
14.08.2021 17:02
Teksti: STT/MIIKKA KASKINEN|Kuvat: Lehtikuva, MTV ja Seiskan arkisto

Sukkelasanainen Simo Rantalainen, 60, muistetaan parhaiten talk show -ohjelmasta Hyvät, pahat ja rumat eli HPR, jota hän veti vuosina 1992–1995 Jari Sarasvuon kanssa. Simon pesti päättyi potkuihin.

–  Minut ja Jari yhdistetään edelleen siihen ohjelmaan, mutta emme silloinkaan olleet töiden ulkopuolella juurikaan kavereita. Meidän arvomaailmamme olivat erilaisia.

Hyvät, pahat ja rumat oli aikansa ilmiö, joka rikkoi normeja sekä tuttuja ja turvallisia haastattelukaavoja.

Lue myös: Legendaarinen tv-toimittaja Simo Rantalainen 60 vuotta: Rukoilee viidesti päivässä ja paastoaa – tältä hän näyttää nykyään!

simo ja jari
Simo Rantalainen ja Jari Sarasvuo juonsivat 1990-luvun kohuohjelmaa Hyvät, pahat ja rumat.

Simo teki koko ohjelman kaksi legendaarisinta haastattelua. Toisessa hän lähinnä kuunteli jalkaväenkenraali ja Mannerheim-ristin ritarin Adolf Ehrn-roothin palopuheita. Toisessa hän kyseli istuvalta presidentti Martti Ahtisaarelta, oliko tämän otsassa ollut laastari seurausta kaatuilusta humalassa.

–  Kerran vedimme Sarasvuon kanssa lääkkeitä ja alkoholia suorassa lähetyksessä. Tuolloin sekakäyttö oli iso ongelma nuorten keskuudessa, ja halusimme näyttää, mitä se aiheuttaa.

Ikimuistoinen oli myös Rantalaisen ja Sarasvuon välinen suorana lähetetty nyrkkeilyottelu, jonka tuomaroi Vesa-Matti Loiri ja selosti nyrkkeilytoimittaja Ilmo Lounasheimo. Sen seurauksena Saravuolta murtui nenä.

simo ja mara
HPR:n ehkä kohutuimmassa haastattelussa Simon piinapenkissä oli presidentti Martti Ahtisaari.

Elinikäinen kilpailukielto

Mediaura sai kuitenkin tylyn lopun. Simo sai potkut HPR:stä 1995, ja hänestä tuli ei-toivottu henkilö televisiossa.

Urheilumiehenä Simo puhuu elinikäisestä kilpailukiellosta ja kertoo kokeneensa saman kohtalon kuin Kari-Pekka Kyrö Lahden MM-hiihtojen dopingvyyhdin paljastuttua.

–  Potkuja perusteltiin sillä, että olen liian arvaamaton ja väkivaltainen. Kolmas syy oli, että tulen oikeusjuttujen myötä liian kalliiksi yhtiölle.

–  Näistä allekirjoitan vain sen, että olen erittäin arvaamaton, etenkin suorissa lähetyksissä.

Simo myöntää olleensa asiasta erittäin katkera, mutta sanoo päässeensä asian yli muutamassa vuodessa. Toisinaan hän miettii, miksei koskaan saanut toista mahdollisuutta tehdä töitä alalla, johon hänellä on koulutus.

Lue myös: Jari Sarasvuo ja Simo Rantalainen juonsivat lääkehöyryissä – poliittinen kannanotto aiheutti kuuluttajalle potkut! Muistatko nämä suomalaisen tv-viihteen suurimmat kohut?