
”Menestys yllätti täydellisesti!” Julkkiskokki Tommi Tuominen selittää rajua päätöstään!
Huippukokki Tommi Tuominen kurvaa Helsingin Töölössä sijaitsevan ravintolansa eteen sähköpotkulaudalla kuin tuulispää.
– Nyt tuli uusi ennätys, alle 15 minuuttia kotiovelta! Matka taittui nopeammin kuin ratikalla, Tommi tuulettaa marssiessaan keittiöön.
Keittiömestarin aika on kortilla, sillä hän pyörittää peräti kuutta ravintolaa. Uusin niistä on Finnjävel, joka pitää sisällään itseasiassa kaksikin eri ravintolaa.
– Ja lisää projekteja on tulossa. Ensi vuonna teen jotain täysin uutta ja erilaista, Kokkisota-ohjelman tähti vihjaa.

Näin Michelin-kokki Tommi Tuominen juhli huimaa saavutustaan: 12 litran samppanjapullo!
Tällä hetkellä Tommi keskittyy kuitenkin täysillä suomalaista perinneruokaa tarjoilevan Finnjävelin uuteen tulemiseen.
Aiemmin Helsingin Etelärannassa toiminut ravintola on 2000-luvun suurimpia suomalaisia ravintolatapauksia. Poikkeuksellinen konsepti keräsi jopa kansainvälistä mainetta, ja sali oli koko ajan tupaten täynnä.
Tästä huolimatta ravintola suljettiin suunnitellusti kahden vuoden jälkeen keväällä 2018.
– Finnjävelin menestys yllätti meidät silloin täydellisesti. Samalla tuntui, ettemme pystyneet saavuttamaan ihan täyttä potentiaalia, Tommi selittää rajua päätöstä.
– Minua kaiveli koko ajan, että jouduimme tekemään ruuassa liikaa kompromisseja hieman liian ison ja logistisesti hankalan tilan kanssa.
Lokakuussa Tommi avasi jälleen Finnjävelin entistä ehompana liikekumppaninsa Henri Alénin kanssa. Uusi paikka löytyi Helsingin Taidehallista, Tomi Björckin luotsaamaan Farangin entisistä tiloista.

– Kun alun alkaen suunnittelimme Finnjäveliä Henkan kanssa, idea oli viedä fine dining -kokemus Helsingin ulkopuolelle, ehkä johonkin metsäiseen torppaan. Täytyy kuitenkin rehellisesti myöntää, että meillä meni pupu pöksyyn, ja päätimme pysyä Helsingissä, Tommi taustoittaa.
Finnjävel tunnetaan erityisesti siitä, miten se tulkitsee suomalaista perinneruokaa täysin uudella tavalla.
Aikoinaan esimerkiksi karjalanpiirakka munavoilla oli purettu atomeiksi niin, että lopputulos ei näyttänyt ollenkaan esikuvaltaan, mutta maistui siltä täysin.
– Nyt olemme tehneet uuden version esimerkiksi pannukakusta. Se on monille tuttu, jopa arkinen jälkiruoka, mutta olemme käsitelleet sen todella juhlavaksi fine dining -annokseksi, Tommi kuvailee.
Moni povasi jo ensimmäiselle Finnjävelille Michelin-tähteä. Nyt panoksia on nostettu, ja elämys on hiottu huippuunsa Finnjävelin Salongissa, jota johtaa kansainvälistäkin menestystä kahminut keittiömestari Ismo Sipeläinen.
– Minulla on aika vahva tahto ja näkemys, että sellainen koriste-esine saadaan jossain vaiheessa tännekin, Tommi linjaa Michelin-pyrkimyksistä.