fbqMatti Nykäsen luottoystävä Jussi Niemi paljastaa uskomattoman tositarinan – Matti karkasi sairaalasta ja lauloi viillettynä | Seiska
Matti ja Jussi

Matti Nykäsen luottoystävä Jussi Niemi paljastaa uskomattoman tositarinan – Matti karkasi sairaalasta ja lauloi viillettynä

Kotimaa | 11.08.2021 07:01

Jyväskylän kupeessa Ränssin Kievarin lavalla pikakelataan tuoreessa laulunäytelmässä Matti Nykäsen värikkäitä elämänvaiheita.

– Eihän tähän näytelmään mahtunut niistä kuin murto-osa, kitaravirtuoosi ja Matti hittinikkari Jussi Niemi naurahtaa.

Lue myös: Mitähän mieltä Matti Nykänen olisi nimeään kantavasta kesäteatterinäytelmästä? Luottoystävä Jussi Niemi uskoo tietävänsä totuuden: "Olen ihan varma, että..."

– Matin elämässä tapahtui niin valtavasti, että lopulta kaikki fakta ja fiktio heittivät keskenään häränpyllyä.

Jussi esittää lavalla itseään ja on näytelmän musiikillinen johtaja. Arvostettu ammattimies vingutti kitaraansa Matin bändissä 30 vuotta ja näki läheltä yhtä sun toista – myös mäkimiehen musiikillisen kehittymisen.

jussi niemi
– Remun mukaan Suomessa on tasan kolme rokkaria: hän, Michael Monroe ja Matti Nykänen. Miehet, joissa on niin paljon karismaa, että se paistaa läpi joka paikassa, Jussi Niemi ylistää.

– Matti lähti musiikkiin aivan kylmiltään. Alku oli toki haparoiva, mutta totuus on, että hän kehittyi koko ajan. Hän ei ollut maailman paras laulaja, mutta sen minkä hän esitti, hän esitti aivan tosissaan. Siitä olen ylpeä.

– Samalla hän oli myös arka ihminen, joka pelkäsi epäonnistumista. Matti ajatteli aina, että keikan väliin jättäminen olisi katastrofi, vaikka usein hän oli oikeasti todella kipeä. Tiedän varmuudella Matin jättäneen muutaman keikan väliin sairaalareissun takia.

Lue myös: Matti Nykäsen luottomies Jussi Niemi: ”Elämä Matin kanssa oli helvettiä ja juhlaa!”

matti nykänen
Myös Matin hittinikkari ja pitkäaikainen bändikitaristi Jussi Niemi nähdään mäkikotkasta kertovassa Elämä on laiffii -laulunäytelmässä. – Tiedän varmuudella, että Matti olisi ollut tästä ylpeä.

Pelkäsimme jo kuolemaa

Yksi tällainen tapaus osuu vuosituhannen alkuun. Matin piti nousta lavalle Turun saaristossa.

– Me muut ehdimmekin jo lavalle, mutta Mattia ei näkynyt missään. Yhtäkkiä paikalle juoksi hätääntynyt järjestysmies, joka kertoi Matin olevan hirvittävissä tuskissa takahuoneessa, Jussi kertaa.

– Siellä hän huusikin tuskaansa niin, että pelkäsimme hänen kuolevan. En tiedä vieläkään mistä oli kyse, mutta hänen vatsassaan oli niin kauhea tuska, että hänet kiidätettiin saaristosta suoraan leikkaussaliin.

matti nykänen
Suomen ykkönen. Matti sai nyt oman laulunäytelmän Ränssin kievarin lavalle.

Karkasi sairaalasta

Sairaalassa vuodelepoa kesti viikon päivät. Jussi piti selvänä, ettei Matista olisi vähään aikaan keikkahommiin. Niinpä hän päätti peruuttaa seuraavalle viikolle sovitun keikan.

– Matti suuttui siitä ja hoki minulle puhelimessa: ”Et peru, et peru!” Yritin sanoa, että älä nyt hyvä mies lähde tuossa kunnossa tien päälle, mutta hän karkasi sairaalasta lääkäreiden neuvoista välittämättä.

– Keikalla Matti oli niin huonossa kunnossa, että joutui esiintymään tuolilla istuen. Sitten leikkaushaava alkoi vuotaa verta. Hän peitteli sitä kädellään eikä lopettanut laulamista, vaikka oli aivan lakananvalkoinen.

matti nykänen
Jussi ja oikea Matti ikuistettiin keikalla Raumanmeren juhannuksessa vuonna 2004.

Vielä kodin kautta

Käsittämätöntä kyllä, Jussin mukaan Matti ei senkään jälkeen hakeutunut takaisin sairaalaan, vaan tavoilleen uskollisena koukkasi ensin kotinsa kautta.

– Hän heitti joka kerta keikkavaatteensa kotona pesukoneeseen. Niin silläkin kertaa, vaikka yritin usuttaa häntä sairaalaan. Matti oli maailman siistein mies, jopa ylihygieeninen.

– Laulu-uransa alkuaikoina hän saattoi heittää farkut yhden käyttökerran jälkeen roskiin ja ostaa sitten uudet. Hän oli monellakin tapaa täysin poikkeuksellinen ihminen.

Lue myös: Katso kuvat: Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas, 30, esittää teatteridebyytissään omaa äitiään ja mummoaan: ”Tämä on ollut hauskaa!”

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Atte Kajova, Seiskan arkisto

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!