Kuvat! Finlanders-yhtyeen Jussi Lammela esittelee kesäkeittiönsä – katso laulavan rumpalin eroottinen kanapata -resepti!
Savu kertoo, missä Jussi Lammela, 60, kokkailee. Finlandersin laulava rumpali on laittanut tulet upeaan, valurautaiseen savustimeen rivitalokotinsa pihalla Turun Pernossa. Huumaava lohen tuoksu täyttää jo tienoon.
– Sain savustimen 50-vuotislahjaksi. Mahtava värkki! Painaa kuin synti, monta sataa kiloa, Jussi esittelee käytön patinoimaa savustinta.
Jykevä vekotin on tehty Laitilan ammatillisessa kurssikeskuksessa, ja yksityiskohdat piipun hattua myöten on koristeltu hienosti.
– Se on meikäläistä pidempään käyttökelpoinen!
Finlanders-tähti Jussi Lammela sai mieluisan synttärilahjan: ”Jaloviina on minulle rakas asia!”
Kesäkeittiössään hääräilevä Jussi sanoo olevansa tyytyväinen. Kuuden vuoden takaisesta avioerosta on selvitty ja välit ex-vaimoon ovat hyvät. Elli-tytär, 24, opiskelee sairaanhoitajaksi ja Eero-poika, 22, valmistui juuri kokiksi.
– On tainnut siis isältään periä rakkauden ruokaan, Jussi hymyilee salaattia pilkkoessaan.
Perheessä Jussin avovaimo leipoo ja Jussi kokkaa.
– Rakastan ruuanlaittoa. Teen perinteistä kotiruokaa. Kalat pyrin kalastamaan itse, etenkin siika ja ahven ovat erinomaista savustettuina. Paremman puutteessa kaupan lohikin käy.
Jussi tarjoaa kesälounaan puutarhassaan. Itse savustettu lohi, raikas salaatti tuoreilla mansikoilla ja siikli-perunat vievät kielen mennessään.
– Lasi viileää valkoviiniä tai Aura-olut kyytipojaksi, ja jälkiruoaksi Jallu-ryyppy, Jussi makustelee.
Finlanders-orkesterin Jussi Lammela on innokas kalamies: Savustan siikaa!
Finlanders on ollut yksi Suomen tunnetuimpia ja suosituimpia tanssiorkestereita perustamisestaan lähtien. Tänä vuonna yhtye juhlii 35-vuotista taivaltaan.
Syksyllä on tiedossa mittava juhlakiertue, joka huipentuu marraskuussa Suomen suurimpaan tanssiristeilyyn. Risteilyllä Finlanders esiintyy Souvareiden ja Pekkaniskan Poikien kanssa.
– Syksyllä tulee myös live-levy, jolla on sekä uusia biisejä että vanhojen hittien uusia sovituksia.
Finlanders jää tuttuun tapaan juhannuksen jälkeen lomalle koko heinäkuuksi.
– Mitään suuria suunnitelmia ei ole. Tuskin etelän aurinkoon karkaamme, Suomi riittää hyvin. Seinäjoen Tangomarkkinoilla olen tanssiorkestereiden SM-kilpailun tuomarina, Jussi valottaa.
– Ja syksyllä pääsee taas metsään! Olemme kihlattuni kanssa hulluja sienestäjiä. Kuivattuja suppilovahveroita on varastossa varmaan viisi kiloa.
Finlanders-yhtyeen laulava rumpali vaihtoi vapaalle: biletti yleisön joukossa – kuva!
”Tämä on muheva, ruokaisa ja lievästi eroottisvaikutteinen kanapata-reseptini vuodelta 1997.”
kypsä broileri (esim. grillattu)
herne-maissi-paprika-pussi
1 prk smetanaa
1 prk tomaatti-pyreetä
2–4 dl kermaa
5 dl vettä
sinihomejuustoa maun mukaan
paprika
valkosipulia, paprikajauhetta suolaa, sitruunapippuria
Paloittele kana pieniksi paloiksi. Laita pataan tai kasariin vesi, riisi, kana ja muut ainekset ja sekoita. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kypsää ja maku täyteläistä. Halutessasi voit lisätä nestettä.
runsaasti suppilovahveroita
reilusti voita
pirusti kermaa
sipulia
lihaliemikuutio
valkopippuria
(suolaa tarpeen mukaan)
Kaikki pannulle iloisesti sekaisin. Vehnäjauholla voi suurustaa, jos tahtoo.