Samuli Edelmann

Kirjapaljastus: Aake Kallialan löydös baarikaapilta pelasti Samuli Edelmannin

Kotimaa | 01.09.2021 05:05

Syksyn ehkä odotetuin elämänkerta Samuli – Pimeydestä valoon kertoo rakastetun laulaja-näyttelijän elämästä kaikkine rosoineen. Kirjan on kirjoittanut Johannes Lahtela ja sen on julkaissut Otava (2021).

Kirjassa kerrotaan sangen avoimesti Samuli Edelmannin suhteesta alkoholiin, näyttelemiseen ja naisiin. Alkoholismi äityi pahaksi, aiheutti vaaratilanteita ja lukuisia ongelmia. Kirjassa kerrotaan avoimesti miehen kunnon heikkenemisestä, viinan vaikutuksesta mielialaan, mielenterveysongelmista ja kuolemaa koskevista ajatuksista. 

Lue myös: Samuli Edelmann kävi täysin pohjalla – taisteli päihdekierteestä takaisin jaloilleen!

Valoa pimeyteen toi esimerkiksi konkarinäyttelijä Aake Kalliala

- Aake Kalliala heräsi kotonaan outoon kolisteluun. Hän ei voinut uskoa silmiään: Samuli röhnötti Aaken baarikaapin edessä ja oli juonut kaapista kaiken minkä jaksoi. Mies oli tullut juhlimaan Aaken luo edellisenä iltana ja jäänyt yöksi. Aake puhutteli häntä: ”Nyt on niin, että sä tarttet apua. Mä tunnen yhen raitistuneen lääkärin. Sut pitää saada katkolle.” Samuli oli niin turta, ettei osannut vastustella enää. Hän meni minne käskettiin, ja toimi kuin olisi ollut kuvauspaikalla. Aake vei Samulin Myllyhoitoon, kirjassa taustoitetaan.

Lue myös: Julkkismiehet laukovat kovaa tekstiä Jussi Parviaisesta uutuuskirjassa: ”Jussi oli nussimishommansa kanssa ihan mahdoton!”

Hoidossa Samuli Edelmann myönsi ensimmäisen kerran ääneen olevansa alkoholisti.

- Kielloista ja varoituksista huolimatta mä keksin aina keinot saadakseni juoda. Se oli hirveää elämää. Häpeä ja syyllisyys seurasivat jatkuvasti mukana. Sairaus tuntui pelottavalta. Koin itseni jotenkin niin erilliseksi ja yksinäiseksi. Ajattelin, että mulla on jokin paha häiriö tai mielisairaus, jota kenelläkään muulla ei ole. Mulla ei ollut aavistustakaan, miten lähteä sitä korjaamaan, Edelmann kuvailee uutuuskirjassa.

Samuli Edelmann, 53, on tunnettu näyttelijä ja laulaja. Hänet tunnetaan lukuisista elokuvista, kappaleista ja erilaisista teoksista.

Teksti:Julia Aalto-Setälä
Kuvat:Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!