fbq
Kotimaa
21.10.2021 11:32
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: All Over Press
Linda Lampenius
Kirja: Linda Lampenius kätki vuosien bulimian piinan: ”Taputtelen silmien alle peräpukamavoidetta”
Kotimaa
21.10.2021 11:32
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: All Over Press

Viulisti Linda Lampenius julkaisi tänään (21.10.) elämäkertakirjansa Kesytön elämäni (Otava).  Kirjassa Linda kertaa syömishäiriötaustaansa. Jo teini-ikäisenä Linda sai päähänsä, että hän halusi olla niin laiha, että saisi kädet vyötärön ympärille laittaessaan sormet koskettamaan toisiaan. Hän päätti, että saisi painaa vain 45 kiloa.

Linda oppi tarkkailemaan syömisiään, hän vain närppi ruokia ja vältti kaikkea mielestään epäterveellistä. Viulutreenien päälle hän teki kymmenen kilometrin lenkkejä painot jaloissaan. Hän ei malttanut katsoa televisiota ilman, että teki koko ajan jotain liikettä jaloillaan. Öisin hän pelkäsi nukkua vain toisella kyljellään, sillä hän ajatteli kehonsa rasvan valuvan toiselle puolelle ja tekevän hänestä epämuodostuneen näköisen. Kuukautiset jäivät pois niukan ravinnon takia.

Lue myös: Naisia yritettiin vaientaa! Seksiskandaalissa rypevästä suomalaissyntyisestä miljonääristä hurjia väitteitä: ”Peter Nygård omistaa poliisin!”

Linda Lampenius
Linda Lampenius kärvisteli syömishäiriön kanssa vuosikaudet.

Äiti ja ystävät huolestuivat Lindasta teininä, mutta edes lääkärin sanat eivät saaneet Lindaa muuttamaan ruokailu- ja treenitapojaan.

Myöhemmin aikuisiällä Lindalle puhkesi ahmimista ja oksentelua aiheuttava bulimia.

- Kun katkerat tunteeni nousevat pintaan, ajattelen usein Peter Nygårdia. Koen hänen haasteensa aiheuttaneen bulimiani ja itsemurhamietteeni. Se on myös romahduttanut talouteni, Linda summaa tuntojaan kirjassaan.

Suomensukuinen liikemies Peter Nygård vaati Lindalta 40 miljoonaa dollaria kunnianloukkauksesta, ja oikeustaistoa käytiin vuosia. Nyt Nygård on vangittu, ja häntä syytetään muun muassa ihmiskaupasta ja alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Lue myös: Peter Nygård vaati Linda Lampeniukselta 10 miljoonan dollarin korvauksia – ”Silmissäni musteni”

Lääkkeiden väärinkäyttöä

Ympäri maailmaa viulistina keikkaillut Linda salasi bulimiansa jopa läheisiltään.

- Taputtelen silmien alle peräpukamavoidetta. Tiedän mallien käyttävän sitä, kun haluavat päästä eroon silmäpusseista ja mustista renkaista silmien ympärillä. Olen kyllä kuullut, että voide voi vahingoittaa silmiä, mutta siitä en välitä. Olen niin epätoivoinen, kun yritän kätkeä bulimian jäljet, Linda kirjoittaa.

Pahimpina aikoinaan Linda oksensi jopa kahdeksan kertaa päivässä. Hän käytti lääkkeitä, jotka alensivat ruokahalua. Linda käytti myös ulostuslääkkeitä ja nesteenpoistotabletteja. Tärkeintä oli näyttää hyvältä artistina.

Linda haki vuosien saatossa apua syömishäiriöönsä. Syömishäiriöklinikastakaan ei ollut apua. Vasta aviomies Martin Cullberg onnistui auttamaan Lindaa ruokatottumustensa muuttamisessa.

- Ensin hän opetti minua hillitsemään haluani oksentaa, ja sitten aloin vähitellen tottua normaaleihin ateria-aikoihin ja annoksiin, koska useimmiten olin Martinin seurassa tai puhuin hänen kanssaan puhelimessa syödessäni. Mutta ennen kaikkea hän sai minut päästämään irti häpeän tunteesta ja ymmärtämään, etten ollut epäonnistunut ihmisenä, Linda kertoo.

Lue myös: ”Menetin rahani ja terveyteni!” Linda Lampenius joutui Peter Nygårdin hampaisiin: Halusin kuolla!

Nykyään Linda on terve kahden tyttären äiti.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »