fbq
Kotimaa
30.09.2021 16:02
Teksti: Anna Tenhu|Kuvat: All Over Press
Sebastian Tynkkynen
Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen kimppuun hyökättiin: En aio tehdä rikosilmoitusta
Kotimaa
30.09.2021 16:02
Teksti: Anna Tenhu|Kuvat: All Over Press

Elokapina-ympäristöliike järjesti Syyskapina-nimisen mielenosoituksen Helsingin Eduskuntatalon edustalla 29. syyskuuta.

Extinction Rebellion, eli Elokapina, kertoo kotisivuillaan olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton kansainvälinen ympäristöliike, joka käyttää toiminnassaan väkivallatonta ja suoraa toimintaa, kuten kansalaistottelemattomuutta. 

Kuvasi kamerallaan

Mannerheimintien liikenteen tukkinutta mielenosoitusta seuraamassa oli myös perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen. 

Vuodesta 2019 kansanedustajana toiminut Tynkkynen kertoi YouTube-kanavalleen kuvatussa live stream -lähetyksessä olevansa paikalla kansalaisjournalistina.

Sebastian kuvasi mielenosoittajia kamerallaan ja selosti samaan aikaan striimin katsojille, miltä paikalla näyttää. Sebastian muun muassa tiedusteli osallistujilta, miksi he ovat paikalla.

Lue lisää:  Kansanedustaja ja BB-julkkis Sebastian Tynkkynen ei luovuta

Kaksi kävi kimppuun

Videossa on nähtävissä, kuinka kaksi aktivistia yrittää töniä Tynkkystä, ja toisella kerralla aktivistit käyvät kansanedustajan päälle. Videossa myös kuuluu, kuinka poliisit jututtavat Tynkkystä.

Sebastian on kuitenkin ottanut voimakkaasti kantaa tapahtumiin omassa Instagramissaan, sekä Twitter-tilillään.

Kaaos yltyi tänään pahimmilleen. Jouduin poliittisen väkivallan kohteeksi 1. kertaa elämässäni, Sebastian kirjoitti Twitterissään. Sebastian myös kirjoitti, että hänen live stream -lähetystään seurasi 160 759 suomalaista.

Lue lisää: Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen juhlistaa neljättä vuosipäiväänsä

Todistajat valmiina

Seiska tavoitti Tynkkysen kommentoimaan tapahtunutta. Hän ei aio tehdä rikosilmoitusta. Tynkkysen mukaan poliisi otti päällekävijät kiinni ja kysyi, tuliko hänelle vammoja tai oliko Sebastianilla vaatimuksia.

- En saanut vammoja. Kamppaushetkellä poliisit ottivat miehistä kiinni ja estivät sen, etteivät saaneet aikaan rumaa jälkeä. Sanoin poliisille, että minulla ei ole vaatimuksia heidän suhteensa. Se on sitten yleisen syyteharkinnan puolen käsissä, kokevatko, että poliitikkoa vastaan väkivallan käyttäminen pitäisi viedä oikeuteen yleisen edun nimissä.

- Poliisit näkivät eilen tilanteen ja todistajat olisivat valmiina. Tämän saisi käräjille samalla tavalla kuin Sipilä, ja hänen osaltaan pidän hyvänä, että saatiin esimerkki, kuinka poliitikon päällekäymisistä tulee isot päiväsakot, Sebastian muotoilee.

- Omaan tapaani tehdä kansanedustajan työtä liittyy paljon kansan parissa liikkumista, enkä ole läsnä vain itselleni suotuisissa kokoontumissa. Tuomitsen väkivallan poliitikkoja kohtaan, mutta haluan samalla viestiä ekofasisteille, etten ole millään tavalla heille uhka liikkuessani heidän parissaan - annan tämän kerran armon käydä oikeudesta, Sebastian kertoo.

sebastian tynkkynen
Sebastian Tynkkynen oli jo vuonna 2015 mukana politiikassa.

Tasapuolisesti mediahuomiota

Sebastian toivoisi, että poliitikkoihin kohdistuvista hyökkäyksistä kirjoitettaisiin tasapuolisesti.

- Ainakin eilisen ja tämän päivän uutisoinnin perusteella näyttää siltä, että itseeni kohdistunut väkivalta nostetaan esiin murto-osalla siitä painoarvosta, mikä annettiin Keskustan Juha Sipilälle.

Tynkkysen mukaan tarkoitus ei pyhitä keinoja, vaikka mielenosoituksen aiheena olisikin niinkin ylevä asia kuin ilmastonmuutoksen torjunta.

- Mielestäni elokapinan pitää sitoutua samoihin demokraattisiin pelisääntöihin kuin muidenkin asioiden puolesta mielenosoittavien ihmisten. Eli joko vaikutetaan laillisesti mielenosoituksissa tai mennään ehdolle vaaleihin ja mitataan sitä kautta oma kannatus omalle asialle. Vaihtoehtoja saa ja pitää olla, mutta pelisääntöjen on oltava kaikille suomalaisille samat.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »