fbq
Harri Rovanperä.

Kalle Rovanperästä historian nuorin rallimestari – Harri-isä paljastaa voitonjuhlista: ”Sekuntiakaan ei ole nukuttu”

Kalle Rovanperästä, 22, tuli varhain sunnuntaiaamuna (2.10.) rallihistorian nuorin maailmanmestari. Suomalainen sensaatiokuski juhli syntymäpäiväänsä lauantaina 1. lokakuuta, joten lähellä oli, ettei historiaa olisi kirjoitettu vieläkin komeimpiin lukemiin.

Silti saavutus on poskettoman kova. Edellistä ikäennätystä piti hallussaan skottilegenda Colin McRae, joka kaasutteli vuonna 1995 MM-titteliin 27 vuoden ikäisenä. Kalle siis pyyhkäisi tuosta ennätyksestä kertaheitolla viisi vuotta pois.

– Eikä sillä iällä edes ole niin väliä. Pääasia, että mestaruus tuli. Mestaruus on aina mestaruus, Kallen isä Harri Rovanperä, 56, peräänkuuluttaa Seiskalle.

Ohhoh! Rallitähti Kalle Rovanperä muutti miljonäärien veroparatiisiin

Viikonloppuna 22 vuotta täyttänyt Kalle Rovanperä on maailmanhistorian nuorin rallin MM-voittaja.
Viikonloppuna 22 vuotta täyttänyt Kalle Rovanperä on maailmanhistorian nuorin rallin MM-voittaja.

Seiska tavoitti Harri Rovanperän maanantai-iltapäivänä Bangkokin kansainväliseltä lentoasemalta. Takana oli jo tuolloin mittava paluumatka Uudesta-Seelannista, jonka sorateillä Kalle-poika varmisti näytöstyyliin maailmanmestaruutensa.

Helikopterilla kisoihin suoraan Monacosta – Kalle Rovanperä elää menestyksensä arvoista elämää

Harri-isä oli luonnollisesti seuraamassa paikan päällä poikansa historiallista saavutusta. Jotain Kallen murskaavasta ylivoimasta kertoo sekin, että MM-titteli heilahti haaviin jo kauden kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa.

Kalle Rovanperä on dominoinut rallin MM-sarjaa. Kuva kesältä Suomen MM-rallista.
Kalle Rovanperä on dominoinut Toyotallaan rallin MM-sarjaa. Kuva kesältä Suomen MM-rallista.

– Tapasin Kallen heti, kun hän ajoi sunnuntaina maaliin. Pojalla oli varmasti huojentuneet ja helpottuneet fiilikset. Seuraavan kerran näinkin häntä sunnuntai-iltana ruokapöydässä, jossa ehdimme vaihtaa pari sanaa, Harri kertoo.

Kyseessä oli sunnuntai-illan juhlaillallinen, jossa paikalla olivat vain Kallen lähimmät tukijat sekä rallitiimin jäseniä. Harria alkaa hekotuttaa kysyttäessä, miten MM-juhlat jatkuivat tuon tilaisuuden jälkeen.

– Sitähän juhlittiin rankasti! Eli siis niin, että oltiin tosiaan pienellä porukalla illalla syömässä ja painuttiin sen jälkeen nukkumaan. Piti käppäillä takaisin kämpille, kun aamulla oli niin aikainen lento, Harri selventää.

Harri Rovanperä on syystäkin 'helkkarin ylpeä' pojastaan, MM-voittaja Kallesta.
Harri Rovanperä on syystäkin "helkkarin ylpeä" pojastaan, MM-voittaja Kalle Rovanperästä.

– Tosin eipä siinä hirveästi ehtinyt levätä, kun piti nousta jo aamukolmelta ylös. Neljältä piti jo lähteä lentokentälle ja aamukuudelta lähti kone Aucklandista Sydneyyn. Sekuntiakaan ei ole nukuttu.

Rallitähti Kalle Rovanperän yllätyskäänne: Hyvästeli Tallinnan-ökykotinsa

Uuden-Seelannin Aucklandin ja Australian Sydneyn jälkeen paluumatka suuntasi siis Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin, josta lentokoneen nokka lähti sojottamaan kohti Helsinkiä. Sen jälkeen vuorossa olisi vielä ajomatka Keski-Suomeen.

– Laskeskelin tässä, että joskus tiistaiaamuna pääsee perille Puuppolaan. Yli 30 tuntia tässä tulee matkustettua, Harri hymähtää Bangkokista.

Harri Rovanperä oli aikoinaan itsekin melkoinen ratinkääntäjä. Ex-rallitähti on tehnyt pitkän päivätyön poikansa menestyksen eteen.
Harri Rovanperä oli aikoinaan itsekin melkoinen ratinkääntäjä. Ex-rallitähti on tehnyt pitkän päivätyön poikansa menestyksen eteen.

Silti väsymys ei paina pätkääkään, sillä euforian tunne on yhä läsnä. Harri Rovanperä joutuu hakemaan hetken kysyttäessä, minkälaisia fiiliksiä oman pojan suoritus isässä oikein herättää.

– Totta helkkarissa olen Kallesta ylpeä. Onhan tämä tosi kova juttu. Tässä on itse kukin tehty niin paljon töitä mestaruuden eteen, ennen kaikkea Kalle itse. Monta kertaa on lähdetty kärry perässä testaamaan sorateille, eikä yhtään turhaa reissua ole tehty. Nyt se sitten vihdoin palkittiin, vuosikausien kova puurtaminen.

On sanomattakin selvää, että isän hiljainen esimerkki on toiminut Kallelle väkevänä polttoaineena ja ralli-innostuksen lähteenä. Harri oli rallitähti itsekin ja useissa erikoiskokeissa maailman nopein mies, muttei koskaan MM-tittelin arvoinen.

Rallin MM-sarjassa 15 kertaa palkintopallille noussut Harri voitti yhden osakilpailun, kun taas poika on jo maailmanmestari. Tässä mielessä pojassa on polvi parantunut.

– No näinhän sen pitää mennäkin. Muutenhan se olisi takapakkia, Harri naurahtaa.

– Onhan se ihan huikeaa, että Kalle pystyi voittamaan mestaruuden jo näin nuorena. Se on ennenkuulumatonta. Sitä saavutusta ei tulla kyllä rikkomaan lähivuosikymmeninä, vaikkei sillä iällä niin väliä olekaan.