fbq
Jonna Geagean juristimies Oscarin putkareissun loppuratkaisu: Valtio maksaa hänelle liki 4000 euroa korvauksia kuluista | Seiska
Kotimaa
21.10.2021 09:30
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus
Jonna ja Oscar Geagea
Jonna Geagean juristimies Oscarin putkareissun loppuratkaisu: Valtio maksaa hänelle liki 4000 euroa korvauksia kuluista
Kotimaa
21.10.2021 09:30
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus

Nylon Beat -yhtyeen entisen laulajan Jonna Geagean juristimies, ex-futari Oscar Geagea joutui helmikuussa 2021 putkaan tamperelaisen hotellin kulmilta. Myöhemmin asiaa puitiin oikeudessa. Syyte koski niskoittelua poliisia vastaan, mutta käräjäoikeus päätyi lopulta ratkaisemaan asian vastaajan, eli Oscarin, hyväksi.

Lue myös: Jonna Geagean juristimiehelle luettiin syyte niskottelusta poliisille: kieltäytyi poistumasta hotellihuoneeseensa - kertoi nimensäkin vasta seuraavana aamuna

Käräjäoikeuden papereista ei ilmene, mitä Tampereella helmikuisena yönä tarkalleen ottaen tapahtui. Joka tapauksessa poliisi käskytti miestä menemään yksin hotellihuoneeseensa ja pysymään siellä yön. Sen sijaan, että Oscar olisi poistunut hotellihuoneeseensa, hän ilmoitti menevänsä mieluummin putkan pahnoille. Oikeuden papereista käy ilmi, että Oscar antoi henkilötietonsa poliisille putkayön jälkeisenä aamuna. Lisäksi hän kiisti, että olisi kieltäytynyt tottelemasta poliisin käskytystä.

Putkareissusta seurasi se, että poliisin mukaan esitutkintaa niskoittelusta tai muusta lainrikkomisesta ei ollut syytä jatkaa. Poliisin käsityksen mukaan kyseessä oli ns. vähäisyysperuste, eli epäilty teko ei ollut vakava. Syyttäjäpuoli päätti kuitenkin maaliskuussa 2021, että esitutkintaa tulisikin jatkaa.

"Uusia seikkoja"

Syyttäjän vaatimus jatkaa jutun tutkimista perustui siihen, että poliisipartio oli kertonut seikkoja, jotka eivät olleet tiedossa aikaisemmin. Kentällä olleiden poliisien kertomien uusien tietojen perusteella Oscarin toimia ei voinut syyttäjän mielestä pitääkään vähäisinä.

Mitä nuo uudet esiin tulleet seikat olivat, sitä syyttäjä ei oikeudessa kertonut.

Ratkaisu

Kärjäoikeuden päätös asiassa on Oscarin puolesta vapauttava. Käräjäoikeus katsoo, että sillä on toimivalta ratkaista kysymys siitä, jatketaanko esitutkintaa vaiko ei. Oscarin tapauksessa käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että syyttäjä oli poliisin esityksestä päättänyt lopettaa esitutkinnan tuoreeltaan, koska "rikoksesta ei ole odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa ja rikosta on sen haitallisuus ja siitä ilmenevä tekijän syyllisyys huomioon ottaen pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Myöskään tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei ole vaatinut esitutkinnan jatkamista."

Oikeuden mukaan tapauksesta ei myöhemmin ole tullut ilmi sellaisia uusia, merkittäviä seikkoja, joiden perusteella epäilty rikos olisi muuttunut vakavammaksi kuin mitä se tuoreeltaan oli. Samassa yöllisessä tilanteessa Oscarin kanssa olleet kaksi henkilöä saivat sakot, eikä Oscar ollut heihin verrattuna erilaisessa asemassa toimintansa vuoksi.

"Koska asiassa ei ole ollut lain mukaisia edellytyksiä syytteen tutkimiselle enää sen jälkeen, kun syyttäjä on tehnyt esitutkinnan rajoittamispäätöksen vähäisyysperusteella, on Geageaa vastaan nostettu syyte niskottelusta poliisia vastaan jätettävä tutkimatta", oikeus perustelee päätöstään.

Valtio määrättiin maksamaan Oscar Geagean oikeudenkäynti- ja matkakuluja 3 800 euroa.

Lue myös: Syyte niskoittelusta poliisia vastaan - Jonna Geagean puolisona tunnettu juristi Oscar Geagea joutuu käräjille

Edit 21.10.2021 klo 13:52. Lisätty 1. kappaleeseen maininta syytteen oikeuskäsittelystä.