fbq
Fleishman is in Trouble

Tv-arvio: Onko tässä yksi vuoden parhaista sarjoista? Fleishman is in Trouble on viiltävä kuvaus keski-iän kriisistä ja avioerosta

Liberaaleista ja hyvin toimeen tulevista, noin nelikymppisistä newyorkilaisista sinkuista ja aviopareista on ammennettu lukematon määrä romaaneja, sarjoja ja elokuvia. Itse en ole jaksanut odottaa aiheelta mitään uutta ja mullistavaa enää vuosikausiin.

Sitten katsoin Disney+-palvelusta löytyvän alkuperäissarjan Fleishman is in Trouble, joka on heittämällä parasta mitä suurkaupungin ihmissuhdekiemuroista on ammennettu sitten Woody Allenin parhaiden päivien. Sarjan taustalta löytyvä FX-tuotantoyhtiö on vastuussa eräistä viime vuosikymmenen parhaista sarjoista, kuten The BearBetter Things, Devs, Fargo ja The Old Man.

Toimittaja-kirjailija Taffy Brodesser-Aknerin 2019 julkaistuun romaaniin pohjaava Fleishman is in Trouble on ällistyttävän taitava ja rehellinen kuvaus siitä, kuinka jokaisessa ihmissuhdekriisissä on aina kaksi puolta. Yhdessäkään erossa ei ole vain yhtä voittajaa ja häviäjää, vaan kaksi ihmistä, jotka käyvät läpi suuren ja järisyttävän muutoksen. Vain harva selviää erosta pelkällä somessa näkyvän parisuhdestatuksen päivityksellä.

Sarjan päähenkilö on 41-vuotias sisätautilääkäri Toby Fleishman, joka käy läpi katkeraa avioeroa vaimonsa Rachelin kanssa. Rachel on menestynyt teatteriagentti, joka pyörittää omaa toimistoa Manhattanilla. Pariskunnan lapset ovat 11- ja 9-vuotiaat Hannah ja Solly.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Fleishman is in Trouble

Muutettuaan omaan asuntoon ja sovittuaan lastenhoitoviikot Rachelin kanssa Toby heittäytyy deittailusovellusten koukuttavaan maailmaan. Viidentoista vuoden uskollisuuden jälkeen Toby tajuaa olevansa yhä haluttua tavaraa markkinoilla, joka on täynnä kuumia ja seksinnälkäisiä newyorkilaisnaisia, sinkkuja sekä varattuja.

Ilonpito loppuu kuitenkin lyhyeen, kun Rachel ei eräänä päivänä noudakaan lapsia luokseen. Eikä seuraavanakaan päivänä, eikä sitä seuraavana. Rachel ei myöskään vastaa puhelimeensa eikä viesteihinsä. Hän vain yksinkertaisesti katoaa, kunnes Toby kuulee tuttujen nähneen hänet loikoilemassa keskuspuistossa. Eli Rachel ei olekaan kadonnut, vaan päättänyt hylätä lapset kokonaan Tobyn huostaan. Vaan onko kaikki sittenkään niin yksinkertaista?

Fleishman is in Trouble

Kahdeksanosainen tarina kerrotaan Tobyn parhaan opiskeluaikaisen ystävän, Libbyn, näkökulmasta. Libby on itse naimisissa oleva kahden lapsen äiti, joka haaveilee yhä kirjailijan urasta vietettyään yli kymmenen vuotta tunnetun miestenlehden rivitoimittajana. Myös hänellä on paljon käsittelemättömiä asioita elämässään, joka tuntuu jämähtäneen newjerseyläiseen lähiöön.

Fleishman is in Trouble on kuin ”Kohtauksia eräästä avioerosta”, jonka rakenne on lainattu Akira Kurosawan klassikosta Rashomon – paholaisen temppeli. Jokaiselle tapahtumalle ja sen tulkinnalle on vastaparinsa, joka muuttaa niiden painotusta radikaalisti. Mikään ei ole lopulta epävarmempaa, epäluotettavampaa, kuin haavoittuneen ja kriisiä läpikäyvän ihmisen totuus tämän omin silmin katsottuna.

Fleishman is in Trouble
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Tobya esittävä Jesse Eisenberg (The Social Network) on nappivalinta neuroottisen ja helposti loukkaantuvan, suojattua elämää koko ikänsä viettäneen Tobyn osaan. Myös uudesta Fatal Attraction -sarjasta paljon kiitosta kerännyt Lizzy Caplan on erinomainen Libbynä, joka on tarinan luoneen ja suurimman osan jaksoista käsikirjoittaneen Brodesser-Aknerin alter ego.

Näyttelijöistä suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin Claire Danes (Isänmaan puolesta), joka räjäyttää pankin Rachelina – hahmona, jonka kohdalla juuri mikään ei ole niin kuin aluksi näyttää. Danes on tämän monimutkaisen, samaan aikaan äärimmäisen vahvan ja hauraan naisen roolissa käsittämättömän briljantti. Fleishman is in Trouble kannattaakin katsoa jo pelkästään hänen takiaan.

Fleishman is in Trouble

Syövästä toipunut näyttelijälegenda Jeff Bridges antoi Katsolle harvinaisen yksityishaastattelun: "En ollut varma, selviänkö"

Seuraa meitä somessa