fbq
Poliisit

Tästä syystä Poliisit-sarja joudutaan lopettamaan: ”Tekeminen ei ole ollut täysin ongelmatonta”

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen lausui joulukuussa 2022 ratkaisussaan, että poliisien työtä seuraavan Poliisit-sarjan tekeminen on ongelmallista, koska ulkopuolinen kuvausryhmä voisi saada kuvauksissa tietoonsa salassa pidettäviä tietoja. 

Nyt poliisi on tiedottanut, että oikeusasiamiehen tuoreimmassa ratkaisussa ohjelman kuvaamiselle asetettiin niin tiukat reunaehdot, ettei sen jatkaminen nykymuodossaan ole enää käytännössä mahdollista. 14 kautta Jim-kanavalla pyörinyt ohjelma on päätetty siis lopettaa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. 

Alun perin oikeusasiamies alkoi tutkia Hesarin mukaan asiaa yksityishenkilön tekemän valituksen perusteella. 

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi aihetta blogikirjoituksessaan poliisin verkkosivuilla. 

Poliisit-sarjalla on ollut paljon positiivisia vaikutuksia, mutta sen tekeminen ei ole ollut täysin ongelmatonta poliisin salassapitovelvoitteiden ja asiakkaiden yksityisyyden suojan kannalta, hän myöntää.

Positiivisiksi vaikutuksiksi hän mainitsee poliisin työn tekemisen tutuksi ihmisille, poliisin luottamuksen kasvamisen ihmisten keskuudessa ja hyvänä rekrytointikanavana toimimisen. 

– Vuodesta toiseen lähes puolet Poliisiammattikorkeakouluun pyrkineistä ovat maininneet Poliisit-sarjan suurimpana kiinnostuksen herättäjänä. Viime vuonna luku nousi 60 prosenttiin, Kolehmainen kirjoittaa.

Akseli Herlevi törmäsi USA:ta kiertäessään maan synkkään huumetilanteeseen: ”Ongelma oli pahentunut huomattavasti”

Sarjan kova suosio yllätti poliisit. Kolehmainen kertoo, ettei olisi uskonut alun perin sarjan kestävän kovin monta tuotantokautta.

– Sarjassa mukana olleet partiot ovat varmasti jättäneet jälkensä monen katsojan sydämeen. Tunne on molemminpuolinen. Eräs sarjassa pitkään mukana ollut konstaapeli virkkoikin, että ”käsittämätöntä, miten ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ja jopa innostuneita; kylän miehet, työkaverit, poliisin urasta haaveilevat, naapurit ja ystävät”. 

Poliisissa on hänen mukaansa kuitenkin myös mietitty, kertooko sarja poliisin arjesta ja yhteiskunnan tilasta riittävän monipuolisesti.

– Se mitä kaikkea tapahtuu, kun kohdehenkilö otetaan rikoksesta epäiltynä kiinni tai mitä viranomaistyötä on tehty ennen kuin poliisi saapuu paikalle, ei näy kameroille. Rikostorjuntatyö, tiedustelu, analyysi, erityispalvelut ja vaikkapa lupasektorin työ jää tällöin piiloon. Vaikka näkyvä hälytys- ja valvontatoiminta muodostaa poliisityön perustan, on se lopulta vain palanen kokonaisuutta.  

Kirjoituksessa todetaan, että poliisissa mietitään nyt, miten heidän työstään voisi jatkossa viestiä uudella tavalla. 
 

Seuraa meitä somessa