fbq
Everything Everywhere All at Once

Näkökulma: Tylsä ja teennäinen fantasiasekoilu vei pääpotin Oscareissa

Jätin sunnuntaiyönä Oscarit väliin ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, koska en halunnut katsoa kuinka vuoden yliarvostetuin tekele putsaa pöydän.

Tylsä ja teennäinen Everything Everywhere All at Once voitti kaikkiaan seitsemän Oscaria, joukossa odotetusti paras elokuva ja ohjaus. Filmi realisoi myös neljästä näyttelijäehdokkuudestaan peräti kolme, kun Michelle Yeoh onnistui sittenkin viemään palkinnon Tár-elokuvan Cate Blanchettilta. Ohjaaja Todd Fieldin mestariteos jäi lopulta ilman ainuttakaan Oscaria, aivan kuten The Fabelmans ja The Banshees of Inisherin.

Itse halusin uskoa Blanchettin voittoon viimeiseen saakka. Niin paljon kuin martial arts -kuningatar Yeoh’sta muuten pidänkin, olisi voitto kuulunut ilman muuta aussitähdelle, jonka esitys huipulta alas syöksyvänä kapellimestarina hakee vertaistaan viime vuosikymmeneltä. Vaa’assa painoivat lopulta se, että Blanchettilla oli jo kaksi Oscaria hyllyssään, kun taas Yeoh’sta tuli voiton myötä ensimmäinen naispääosasta palkittu aasialainen.

Onneksi oikeus tapahtui, kun Brendan Fraser palkittiin miespääosasta itsensä hengiltä syövänä opettajana Darren Aronofskyn julman koskettavassa kamaridraamassa The Whale. Hollywood rakastaa paluutarinoita, ja yli 30 vuotta elokuvissa näytelleen ja välillä tyystin kadonneen Fraserin Oscar-comeback on juuri sellainen. Leffa palkittiin odotetusti myös parhaasta maskeerauksesta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
The Whale

Toinen ilonaihe oli saksalaisen sotadraaman Länsirintamalta ei mitään uutta menestyminen neljässä kategoriassa. Etukäteen tiedettiin, että ohjaaja Edward Bergerin häikäisevä sovitus Erich Maria Remarquen romaaniklassikosta veisi ainakin kansainvälisen elokuvan Oscarin. Netflix-elokuva päätyi lopulta voittamaan myös kuvauksen, tuotantosuunnittelun ja musiikin Oscarit.

Oscar-gaala on jo ovella – nämä ehdokkaat voi katsoa kotisohvalla suoratoistopalveluista

Ilahduttava yllätys oli myös pitkän animaatioelokuvan Oscar, joka päätyi Guillermo del Toron syliin tämän astetta synkemmästä satuklassikkosovituksesta Pinokkio. Aikana, jolloin animaatio-Oscarit menevät lähes aina tiekoneilla koodatuille elokuville, on vanhan koulukunnan käsityönä tehdyn stop motion -animaation palkitseminen erityisen sykähdyttävää.

Guillermo del Toron Pinokkio

Guillermo del Toron Pinokkio löytyy Netflixistä, kuten myös lyhyen dokumentin voittaja Norsukuiskaajat. HBO Maxin ainoa voitto tuli puolestaan pitkällä dokumentilla Navalny. Daniel Roherin ohjaama polttavan ajankohtainen teos kertoo Venäjän kuuluisimman oppositiojohtajan Alexei Navalnyn murhayrityksestä ja uhkarohkeasta paluusta takaisin kotimaahan taistelemaan diktatuuria vastaan.

Kokonaan ilman Oscareita jäivät puolestaan HBO Maxista löytyvät Warner-studion elokuvat Elvis ja The Batman, joilla oli yhteensä 11 ehdokkuutta. Isojen Hollywood-leffojen ainoat Oscarit menivät lopulta Avatar: The Way of Waterille visuaalisista tehosteista ja Top Gun: Maverickille parhaasta äänestä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Indiestudio A24:n omistaman Everything Everywhere All at Oncen Oscar-rohmuntaa voidaankin pitää vastalauseena Avatarin ja Top Gunin jatko-osien valtavalle kaupalliselle menestykselle, jolle ei löydy haastajaa lippuluukuilla.

Seuraa meitä somessa