
Michael Monroe -dokumentista jätettiin pois kohtaaminen Andy McCoyn kanssa – paljastaa nyt syyn
Michael Monroe -dokumenttia jouduttiin leikkaamaan rajuin päätöksin.
Michael Monroen julkinen ura laulajana alkoi vuonna 1980, kun Hanoi Rocks sai kunnolla alkunsa Helsingissä. Samassa yhteydessä Matti Fagerholmiksi ristitty mies otti käyttöön taiteilijanimensä Michael Monroe.
Siitä asti jatkunut Tukholman, Lontoon ja New Yorkin kautta lopulta Turkuun päätynyt muusikkotaival on paketoitu nyt dokumentiksi, nimeltään ytimekkäästi Michael Monroe -dokumenttielokuva.
– Tuntuu hienolta nähdä oma elämäntarinansa valkokankaalta, kun dokumentin teko onnistui näin hyvin. Sehän ei ole olleenkaan itsestään selvää, että tällaiset elokuvat onnistuvat lopputuloksessaan. Se ei ole mikään helppo tehtävä, Michael kertoo.
Peteen voi luottaa
Michael antaa suurta tunnustusta dokumentin ohjanneelle Pete Eklundille. Michael tunsi entuudestaan muun muassa Poromafia-televisiosarjan tuottaneen Peten, joka on tv- ja elokuvatöiden lisäksi toiminut useiden Vuokko Hovatan ja Lenni-Kalle Taipaleen kaltaisten musiikkiartistien taustavaikuttajana.
– Pete oli minun oma valintani ohjaajaksi. Olin varma, että hänellä olisi hyvä näkemys asiaan, koska hänellä niin monipuolinen tausta. Tiesin myös, ettei hän koskaan pettäisi luottamustani, Michael kertoo.
– Fiilikseni vain vahvistuivat, kun Pete teki ensimmäisen käsikirjoitusversion ja näin, kuinka laajasti hän esimerkiksi haluaa haastatella eri tyyppejä, Michael kertoo.

13 eri versiota
Dokumenttiin onkin haastateltu laajaa joukkoa ihmisiä ja kameran edessä vierailevat niin Michaelin lapsuudensankari Alice Cooper, kaikki Hanoi Rocks -miehet kuin Michaelin äiti ja velikin. Micheal ja Pete kertovat, että kuvamateriaalia oli yhteensä 100 tuntia.
– Vaikein työ oli päättää, että mitä jätetään pois. Dokumenttia on jo ehditty ylistää, mutta näin hyvän lopputuloksen syntyminen vaati 13 leikkausversiota, ennen kuin päädyttiin tähän, Pete kertoo.
Michael Monroen dokumenttielokuvassa perehdytään rokkitähden juuriin – traileri julki
– Tavoittelimme koskettavuutta, mutta jossain vaiheessa dokumentista alkoi tulla liiankin surumielinen. Muistan, kun lähetin yhden version Hanoi-basisti Sami Yaffalle ja hän antoi palautetta, että ”ei Michael ole kyllä ihan tuollainen”, Pete muistelee.
Mukaan tarvittiin lisää iloa ja energiaa.
– Samin kommentti aiheutti minussa samaan aikaa sekä totaalisen lysähtämisen että ilon. Ihanaa, että joku sanoo suoraan, Pete kertoo.
Remu-haastattelu jäi leikkauspöydälle
Karsimis- ja uudelleenjärjestelytyö tarkoitti myös sitä, että pois jätettiin niinkin merkittävän henkilön kuin Remu Aaltosen haastattelu.
– Pitkään mukana oli myös kohtaus, jossa tapasimme Andy McCoyn kanssa ensimmäisen kerran 13 vuoteen. Se oli tärkeä merkittävä juttu, mutta aina, kun sen vuoro tuli eri leikkausversioissa, niin minulla oli olo, että tämä kohta vie hyvin paljon aikaa ja sen paikka olisikin ennemminkin jossain omassa Hanoi Rocks -dokumentissa, Michael kertoo.
– Keväällä pidimme leikkaamistyöstä parin kuukauden tauon, jonka jälkeen Pete lähetti version, jossa tuo mainittu kohta oli jätetty pois. En ensin edes tajunnut, että sitä ei enää ollut, mutta kerroin Petelle, että nyt tämä toimii!
Michael Monroe -dokumenttielokuva saa ensi-iltansa perjantaina 29. syyskuuta.