Katso logo

Koko Suomi leipoo -tuomarit paljastavat arviointikriteerinsä – ulkonäöllä yllättävän iso merkitys

Koko Suomi leipoo
Mainos
Mainos päättyy

Leivontakisa Koko Suomi leipoo alkaa uusin jaksoin syyskuun puolivälissä. Ohjelman tuomariduo Markus Hurskainen ja Toni Rantala avasivat arviointikriteerejään Katson haastattelussa.

Ohjelmassa tuomarit saavat etenkin alkuvaiheen jaksoissa maisteltavakseen peräti kymmenestä kahteentoista kisaajien leipomaa tuotetta. Maisteluissa on tuomareiden mukaan usein jonkin verran taukoa tuotteiden välillä, joten maut eivät sen vuoksi mene sekaisin keskenään. 

Hurskainen kertoo välillä kuitenkin turvautuvansa vesihuikkaan nollatakseen makuhermonsa.   

Anne Kukkohovi kertoo, mihin Koko Suomi leipoo -ohjelman ylijääneet kakut ja pullat päätyvät

Mainos
Mainos päättyy
Markus Hurskainen
Markus Hurskainen maistelee kokonaisuutta.

Kakkuja ja leivoksia maistellessa tuomarit kiinnittävät huomiota vähän eri asioihin. Hurskainen pyrkii maistamaan kokonaisuuden kerralla, kun taas Rantala maistelee esimerkiksi kakkujen kerroksia ja tekstuuria myös yksitellen. 

Hurskaisen mukaan etenkin massiivisia ja korkeita kakkuja voi joutua tonkimaan kunnolla, jotta niistä saa kaivettua eri kerrokset esiin ja kerralla suuhun.

– Ei ole varmaan kertaa, ettei olisi parilla lusikallisella selvinnyt, Hurskainen sanoo.

Toni Rantala
Toni Rantalan vaakakupissa maku ja ulkonäkö painavat yhtä paljon.

Teresa Välimäki ja Ripe Mikkola paljastavat kesän grillitrendit sekä kotigrillaajien yleisimmät mokat

Rantala huomauttaa, että makujen selkeys on tärkeää tuotteiden arvioinnissa. Jos on luvattu karamellisuklaakakku, niin siinä pitää silloin maistua karamelli ja suklaa. 

Mainos
Mainos päättyy

Rantalan mukaan arvioinissa painaa maun lisäksi ulkonäkö. Suhdanne on fifty-fifty.

– Monesti vähän semmoisella rumemmallakin pläjäyksellä voi pärjätä, tai ei ainakaan tipu kilpailusta, jos se maku on kohdallaan – ja päinvastoin, Rantala sanoo. 

Entä minkälainen kakku tai leivos on kaunis? 

Hurskainen vastaa tähän, että ulkonäön tulisi jollakin tapaa ilmentää tuotteen sisältöä. Usein sliipattu ja simppeli on parempi kuin suurieleinen pläjäys, jonka ulkonäöstä voi olla vaikea päästä jyvälle. 

Tässä ovat Koko Suomi leipoo -ohjelman kilpailijat: mukana insinööri ja personal trainer

Koko Suomi leipoo 14.9. alkaen MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa. 

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan