fbq
matrix_resurrections_c05c13dd3d.jpeg

Elokuva-arvostelu: uusi Matrix vajoaa tylsään metalänkytykseen

Jotkut legendaariset elokuvasarjat olisi syytä lopettaa ajoissa vaikka niiden jatko-osat tuottavatkin rahaa. Wachowskin sisarusten luoma The Matrix (1999) on uraauurtava scifitoimintaelokuvan klassikko, jonka jatko-osat The Matrix Reloaded (2003) ja The Matrix Revolutions (2003) jakoivat mielipiteitä mutta veivät eeppisen tarinan maaliin omalla anteeksipyytelemättömällä tyylillään. Nyt 18 vuotta myöhemmin saagalle on kehitelty neljäs elokuva, joka maistuu pakkopullalta heti alusta lähtien.

Koneita vastaan käydyn taistelun sankarina aikanaan juhlittu Neo (Keanu Reeves) viettää nykyisin pelisuunnittelija Thomas Andersonin elämää. Apaattisen oloinen Anderson on luonut vuosia sitten Matrix-pelitrilogian, jolle halutaan yllättäen neljäs osa. Sen suunnittelu laukaisee tapahtumaketjun, joka imaisee Neon takaisin Matrixiin ja herättää kaipauksen Trinityä (Carrie-Anne Moss) kohtaan.

Näin tiivistettynä The Matrix Resurrectionsin juoni-idea saattaa kuulostaa jopa lupaavalta. Toteutus on kuitenkin kaikkea muuta. Neljäs Matrix-elokuva on tappavan tylsä metasekoilu, joka uppoaa loputtomaan jaaritteluun. En muista koskaan nähneeni yhtä isoa scifitoimintaleffaa, jossa olisi yhtä paljon perustelematonta poskensoittoa. Dialogista olisi voinut karsia liki puolet pois, mutta silloin tarina muuttuisi entistä epäselvemmäksi. Nyt käänteitä perustellaan rasittavalla lässytyksellä, jolla hahmot pommittavat toisiaan.

Joissain kritiikeissä on kiitelty Neon ja Trinityn välistä rakkaussuhdetta, jonka ympärille elokuva osin teemoittuu. Valitettavasti tästäkään ei saada irti kaikkea, mikä olisi ollut mahdollista. Elokuvan romanttisuus jää kuvien tasolle eikä koskaan läpäise pintaa.

Toimintakohtauksissa on muutama hetki, jotka resonoivat aiempien elokuvien nerokkuutta. Mitään uutta ei kuitenkaan nähdä, vaan parhaimmillaankin The Matrix Resurrections onnistuu vain jäljittelemään kohtauksia, joilla alkuperäiset filmit tekivät genrehistoriaa.

Olisiko elokuva ollut yhtään parempi, jos puikoissa olisi ollut tällä kertaa molemmat sisarukset vain toisen sijaan? Tuskin. The Matrix Resurrections tuntuu kuolleena syntyneeltä. Sen tarina on masentavan pakotettu ja tapa, jolla se pyrkii paikkaamaan kekseliäisyyden ja luovuuden vajavaisuuttaan tunkkaisella metakikkailulla, saa ihokarvat pystyyn. Valitettavasti vuoden viimeinen iso elokuva on samalla yksi vuoden isoimmista flopeista.

Scifitoiminta. O: Lana Wachowski. N: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris. (USA 2021). 148 min.

The Matrix Resurrections elokuvateattereissa 25. joulukuuta.

Seuraa meitä somessa