fbq
Dome Karukoski

Dome Karukoski täräyttää mielipiteensä suomalaisen elokuvan tilasta – näin ohjaaja luonnehtii Hytti nro 6:tta

Dome Karukoski vieraili Jussi-gaalassa perjantaina 6.5. Punaisella matolla ohjaaja kertoi, mitä ajatuksia gaalassa ehdolla olevat elokuvat hänessä herättävät. 

Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä: suomalainen elokuva voi hyvin, vaikka pandemia onkin kurittanut elokuva-alaa monella sektorilla. 

– Meillä on sukupolvi elokuvantekijöitä, jotka ajattelevat hyvin laaja-alaisesti elokuvaa. Ne ajattelee kansainvälisesti, mutta ne ajattelee myös tosi paljon yleisöä tehdessään sitä elokuvaa, Karukoski luonnehtii. 

Hytti nro 6 sai yhteensä kahdeksan Jussi-palkintoa, historian viimeiset nais- ja miespääosa-Jussit menivät Seidi Haarlalle ja Petri Poikolaiselle – koko lista palkituista

Dome Karukoski on palkittu kahdesti parhaan ohjauksen Jussilla elokuvista Tummien perhosten koti (2008) ja Napapiirin sankarit (2010). Karukosken ohjaamia elokuvia ovat myös Tyttö sinä ole tähti (2005), Leijonasydän (2013) ja Tom of Finland (2017). 

Karukosken mielestä suomalainen yleisö kutsutaan tällä hetkellä katsomaan taiteellisesti laadukasta elokuvaa. Esimerkiksi Hytti nro 6, joka voitti palkinnon Cannesin kilpasarjassa – ja sai sittemmin myös useamman Jussin – on Karukosken mielestä taide-elokuva, mutta samalla viihdyttävä. 

– Suomalainen yleisö on valmis tekemään hitin taide-elokuvasta, kun se on tarpeeksi laadukas ja jopa viihdyttävä monella tapaa, niin yleisö tulee paikalle. Musta se on tosi hienoa. Karukoski sanoo. 

Venäjälle sijoittuva Hytti nro 6 kahmi Jussi-palkintoja – ohjaaja Juho Kuosmanen kertoo, miten Putinin hyökkäyssota vaikutti elokuvaan

Vastaisuudessa Jussi-gaalassa ei enää jaeta erikseen parhaiden mies- ja naisosien Jusseja. Karukoski pitää kehitystä myönteisenä.

– Taideteos tai roolisuoritus on paras roolisuoritus sukupuoleen katsomatta. 

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

Seuraa meitä somessa