fbq
HaastatteluVenäjälle sijoittuva Hytti nro 6 kahmi Jussi-palkintoja – ohjaaja Juho Kuosmanen kertoo, miten Putinin hyökkäyssota vaikutti elokuvaan
Venäjälle sijoittuva Hytti nro 6 kahmi Jussi-palkintoja – ohjaaja Juho Kuosmanen kertoo, miten Putinin hyökkäyssota vaikutti elokuvaan

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 oli perjantaina 6.5. Jussi-gaalan suuri voittaja. Elokuva kahmi ehdokkuuksia 12 kappaletta ja voitti niistä peräti kahdeksan, mukaan lukien parhaan elokuvan, käsikirjoituksen ja ohjauksen Jussit.

Lue myös: Hytti nro 6 sai yhteensä kahdeksan Jussi-palkintoa, historian viimeiset nais- ja miespääosa-Jussit menivät Seidi Haarlalle ja Petri Poikolaiselle – koko lista palkituista

Elokuva on saanut myös kansainvälisesti hyvän vastaanoton muun muassa Cannesin elokuvajuhlien kakkospalkinnon voitolla. Elokuva oli myös Suomen Oscar-ehdokas, mutta putosi täpärästi kisasta. 

Mikä on elokuvan salaisuus?

– Kyllä se varmaan on aika humaani lämmin sisältö, johon luulen ihmisten olevan helppo yhtyä. Se on varmaan myös jotain, mitä kaipaamme tällä hetkellä, Kuosmanen totesi Katsolle.. 

1990-luvulle sijoittuva Hytti nro 6 kertoo suomalaisesta opiskelijasta ja venäläisestä duunarista, jotka matkustavat samassa junahytissä Venäjän halki Murmanskiin. Elokuva perustuu Rosa Liksomin samannimiseen, Finlandia-palkittuun romaaniin. 

Lue myös: Arvostelussa Hytti nro 6: Cannes-voittaja on junaraiteilla kulkeva pieni suuri tie-elokuva

Hytti nro 6, Seidi Haarla.

Sanoma vahvistui

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut Euroopan hyvin toisenlaiseksi kuin maanosa oli Hytti nro 6 -elokuvaa tehtäessä. Kuosmanen muistuttaa, ettei Venäjä ollut yhtään sen parempi maa elokuvan kuvaamisenkaan aikoihin, mutta sen kamaluus on nyt tullut lähemmäksi. 

Kuosmasen mukaan elokuvan tarkoitus on nähdä venäläinen ihminen kaikkien heihin kohdistettujen negatiivisten mielikuvien läpi. Sisältö ei ole sodan myötä muuttunut, päinvastoin se on tullut voimakkaammaksi, mutta myös haastavammaksi. 

Elokuvan pääosan esittäjä Seidi Haarla sai elokuvasta parhaan naispääosan Jussin. Hänen vastanäyttelijänsä, venäläinen Juri Borisov, oli ehdolla parhaan miespääosan Jussin saajaksi. 

Borisovin pääseminen Jussi-gaalaan oli pitkään epäselvää. Näyttelijä kuitenkin pääsi paikalle kotimaansa tilanteesta huolimatta. Kuosmanen iloitsee päästessään pitkästä aikaan tapaamaan Borisovia. 

– Vaikka tilanne Ukrainassa on järkyttävä, se on sitä myös Venäjällä kaikille, jotka yrittävät vastustaa sotaa, Kuosmanen sanoo.

– Tuottajamme on joutunut muuttamaan Georgiaan, ja yksi näyttelijämme oli teatteriesityksessä, joka jouduttiin lopettamaan vihaviestien vuoksi, Kuosmanen luettelee.

Kuosmanen ohjaa tällä hetkellä Lontoossa televisiosarjaa, johon hän tekee kolme jaksoa. Sarjan nimeä ei ole vielä julkaistu, mutta se ilmestynee tämän vuoden puolella. 

Juho Kuosmasen edellinen pitkä elokuva Hymyilevä mies (2016) voitti niin ikään kahdeksan Jussia. 

Kuosmasen mielestä elokuvien saamat palkinnot ovat konkreettisia osoituksia elokuvan onnistumisesta ja ymmärretyksi tulemisesta. Siksi ne ovat elokuvien tekijöille tärkeitä. 

Lue myös: Juho Kuosmasen uutuussarja Zone B kertoo itähelsinkiläisestä kaveriporukasta: "Parhaat ideat syntyy kun antaa nuorille tilaa"

09.05.2022 14:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Kristian Wallin, Sami Kuokkanen

Seuraa meitä somessa