fbq
Kuolleet lehdet Pöysti Vatanen

Aki Kaurismäen elokuva sai Cannesissa loistavan vastaanoton – Kuolleet lehdet pongahti festivaalin kriitikkoäänestyksen kärkeen

Aki Kaurismäen 18. pitkä näytelmäelokuva Kuolleet lehdet on saanut Cannesin festivaalilla ylistävän vastaanoton. Eilen alkuillasta ensi kertaa yleisölle esitetty elokuva näytettiin jo aamuvarhain lehdistölle, joka otti 66-vuotiaan suomalaismestarin uutuuden avosylin vastaan.

”Kyseessä on aito helmi ja ensimmäinen elokuva, joka on saanut tänä vuonna raikuvat apolodit yleensä kivikasvoisena pysyttelevältä festivaalilehdistöltä. Luulen, että olen juuri löytänyt oman suosikkini Cannesin tämän vuoden elokuvista”, kirjoittaa Deadlinen Pete Hammond.

Hammond kiittelee oivaltavassa arvostelussaan Kaurismäen tyyliä ja humanismia ja vertaa Kuolleita lehtiä kahteen varhaiseen Cannes-voittajaan, David Leanin vuoden 1945 Lyhyeen onneen ja Delbert Mannin vuoden 1955 Martyyn, joka voitti Kultaisen palmun lisäksi neljä tärkeintä Oscaria. Molemmat klassikot kertovat Kuolleiden lehtien tapaan kahden yksinäisen aikuisen ihmisen sattumanvaraisesta kohtaamisesta ja rakastumisesta toisiinsa.

Kaurismäen elokuvassa hahmot ovat Alma Pöystin esittämä Ansa ja Jussi Vatasen tulkitsema Holappa, jotka kohtaavat ensin lyhyesti karaokebaarissa ja sen jälkeen bussipysäkillä. Kolmas kohtaaminen vie parin treffeille elokuviin, jonka päätteeksi Holappa onnistuu hukkaamaan Ansan antaman puhelinnumeron. Surkuhupaisa käänne on puhtainta Kaurismäkeä, joka on The Hollywood Reporterin David Rooneyn mukaan tehnyt ”tragikomedian, joka hohtaa kuin jalokivi tomussa”. Rooney myös hehkuttaa arvostelussaan Pöystiä ja Vatasta ideaalivalinnoiksi esittämään päähenkilöitä.

Kuolleet lehdet Pöysti Vatanen

Kaurismäen kanssa ensi kertaa työskennelleet näyttelijät ovat keränneet kiitosta muiltakin kriitikoilta. ”Huomasin kannustavani elokuvan sankaria ja sankaritarta sen enempiä ajattelematta, mitä ei ole muiden Cannesissa näkemieni elokuvien kanssa tapahtunut”, toteaa The Guardianin Peter Bradshaw.

Kuolleet lehdet nousi välittömästi ScreenDaily-lehden ylläpitämän kriitikkoäänestyksen kärkeen. Elokuva-alan tärkein brittilehti kutsuu Cannes-juryynsa joka vuosi 11 toimittajaa oman kriitikkonsa rinnalle, jotka antavat pisteet kaikille kilpasarjan elokuville. Tällä hetkellä listalla on 13 elokuvaa, joista Kuolleet lehdet on saanut ylivoimaisesti korkeimman pistekeskiarvon.

Kuolleet lehdet Alma Pöysti

Kaikkiaan 21 elokuvaa tänä vuonna sisältävässä kilpailussa on jäljellä vielä kahdeksan nimikettä, joihin kuuluvat muun muassa suosikkiohjaajien Wes Anderson, Tran Anh Hung, Ken Locah, Nanni Moretti ja Win Wenders uusimmat elokuvat.

Cannesin tämän vuoden voittajaelokuvat paljastetaan päätösseremoniassa lauantaina 27. toukokuuta. Kuolleet lehdet saa ensi-iltansa Suomen teattereissa 15. syyskuuta.

Näkökulma: Aki Kaurismäki palaa vihdoin puolustamaan Cannes-tonttiaan – ohjaajan tyyli ei ole muuttunut vuosikymmenten aikana

Seuraa meitä somessa