fbq
TVTraumaattinen lapsuus aiheutti Tia Lähdelahdelle 17 eri persoonaa – välillä mies, välillä nainen, välillä muunsukupuolinen
Traumaattinen lapsuus aiheutti Tia Lähdelahdelle 17 eri persoonaa – välillä mies, välillä nainen, välillä muunsukupuolinen

Tänään (3.2.) Yle Perjantain lähetyksessä nähdään Roosa Maskosen ohjaama dokumentti Monta minua. Dokumentti kertoo Tia Lähdelahdesta, jolla on ainakin 17 persoonaa. Hänellä on Dissosiatiivinen identiteettihäiriö eli sivupersoonahäiriö. 

Tian persoonista noin kuusi niistä on tällä hetkellä pääpersoonia, jotka ovat eniten mukana normaalissa elämässä.

Jokaisella persoonalla on eheä identiteettinsä. 
Heillä on siis omat muistonsa, lempiasiansa, tapansa olla ja ajatella. 

Dissosiatiivinen identiteettihäriö on mielen suojakeino. Se on kehittynyt Lähdelahdelle lapsuuden traumaattisten kokemusten seurauksena.

–  Kaikki ihmiset syntyvät persoonallisuudet osina. Kun on elänyt normaalin lapsuuden, niin 8–9 ikävuoden aikana persoonallisuus kasaantuu yhdeksi kokonaiseksi, hän kertoo dokumentissa. 

Lähdelahden identiteetti ei ole koskaan kasautunut yhdeksi kokonaisuudeksi, vaan se on jäänyt erillisiksi osiksi. Lähdelahti ei osaa sanoa, onko Tia Lähdelahti oma erillinen persoonansa.

Monet muut persoonat hoitavat Tian puolesta elämää, sillä hänellä on sanojensa mukaan iso taakka kannettavanaan. 

– Välillä Tia on tavallaan seurailemassa tätä kaikkea, ja välillä olen varma, että Tia on vain meidän systeeminen nimi, Lähdelahti pohtii.

Lue myös: Janet joutui raiskatuksi jo orpokodissa – päätyi seksityöntekijäksi Suomeen: Lapsenomainen ulkonäkö sai asiakkaat innostumaan


Persoonat vierailulla 

Dokumentin aikana nähdään monta eri Lähdelahden persoonaa. Yksi niistä, Laura, hoitaa puhumisen dokumentissa. 

– Minä olen meidän systeemin äitihahmo, ja huolehdin esimerkiksi, etteivät lapsipersoonat näe, koe tai tee mitään sopimatonta, Laura kertoo.

–  Jos lapsipersoona olisi edessä aikuisten hommissa, minä otan sen silloin valtaani, hän jatkaa. 

Laura huolehtii myös kodin askareista ja käy töissä. 

–  Teen myöskin tärkeät päätöksen meidän systeemissä, jos selkäni takana ei tehdä jotain. 

Dokumentissa vierailemaan tulee myös Isla. Isla meikkaa itseään peilissä. Hän on persoonista itsevarmin. 

–  Meistä kaikki tykkäävät meikata, paitsi Kassu. Minä eli Isla olen ehkä paras siinä hommassa. Usein se olen minä, joka meikkailee, kun tarvitsee. 

Myös Kasper tulee vierailemaan kameralle. Hän on ainoa miespersoona. On myös muunsukupuolisia ja naisia. Kahdella persoonalla ei ole sukupuolta lainkaan. 

Arjen haasteet 

Lähdelahden puhelimessa on kymmeniä hälytyksiä. Lähes jokainen arjen asia, esimerkiksi kaupassa käyminen tai huominen työvuoro, on kirjoitettava ylös. 

Muuten asiat unohtuvat, eikä arjesta tahdo tulla mitään.

Sivupersoonahäiriö hankaloittaa elämänhallintaa, sillä Lähdelahti ei tiedä, kuka persoonista esimerkiksi herää ensimmäisenä aamulla.

– Jos nukun huonosti, persoonat saattavat vaihtua satakin kertaa päivässä. Hyvinä päivinä ne vaihtuvat 2–3 kertaa. 

Jokainen persoona tietää, että kun poistutaan ovesta, niin esitetään Tiaa. Silloin peitellään sitä, että vaihdellaan persoonia. 

–  Välillä tämä tuntuu siltä, että seuraisi järkyttävän huonoa näytelmää sivusta. Toinen yrittää olla sinä, mutta ei osaa tehdä sitä yhtään oikein, Lähdelahti kuvailee. 


Perjantai Dokkari  Yle Areenassa perjantaina 3.2. ja TV1:ssä Yle Perjantain Tunnista traumasi -lähetyksessä klo 21.05 sekä uusintana TV1:ssä tiistaina 7.2. klo 21.30. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
03.02.2023 09:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa