fbq
TVJanet joutui raiskatuksi jo orpokodissa – päätyi seksityöntekijäksi Suomeen: Lapsenomainen ulkonäkö sai asiakkaat innostumaan
Janet joutui raiskatuksi jo orpokodissa – päätyi seksityöntekijäksi Suomeen: Lapsenomainen ulkonäkö sai asiakkaat innostumaan

Romanian liityttyä EU:hun vuonna 2007 romanialaiset valtasivat pohjoismaiden seksimarkkinat.  Melkein puolet EU:n ihmiskaupan uhreista tulee Romaniasta, ja heistä valtaosa on naisia ja lapsia, jotka on pakotettu prostituutioon. 

Kolmiosaisen nykyajan orjuutetuista kertova Riistetyt-dokumenttisarjan ensimmäisen jakson aiheena on seksikauppa. 

Yksi dokumentissa esiintyvistä on alle kolmikymppinen Janet, joka tuotiin Suomeen seksiorjaksi Romaniasta vuonna 2019. Toinen parittajista oli suomalainen. 

Janet rikkoi ennätyksiä tullessaan Suomeen. Hänellä saattoi olla jopa 14 asiakasta päivässä. Töitään hän teki Helsingissä, Turussa ja Tampereella. 

–  Tein tonneittain rahaa ensimmäisinä kuukausina, koska olin uusi ja näytin lapselta. Se kiehtoi monia miehiä, Janet kertoo dokumentissa. 

Turvaton lapsuus 

Janetin äiti oli orpo ja sai tyttärensä 16-vuotiaana. Äiti asui orpokodissa eikä pystynyt kasvattamaan tytärtään, joten myös Janet päätyi orpokotiin. Muistot sieltä ovat piirtyneet vahvasti hänen mieleensä. 

–  Pahinta oli, kun olimme kaikki vessassa ja meidät pakotettiin juomaan ja syömään jätöksemme. 

Janet kertoo, kuinka öisin paikalle tuli mieslääkäri tarkastamaan, nukkuvatko lapset. Jos eivät, mies hyväksikäytti heitä. 

–  Se oli suuseksiin pakottamista ja raiskaamista. 

Lue myös: Dokumentti: Aikuinen mies raiskasi Pamela Andersonin 12-vuotiaana: "Ne olivat ensimmäisiä seksuaalisia kokemuksiani"

R
Työ prostituoituna on hajottanut Janetin psyykkisesti ja hän käy kovaa taistelua pysyäkseen hengissä.

Janet adoptoitiin neljävuotiaana Bukarestiin lapsettomalle pariskunnalle. Kaikki meni huonompaan päin, kun Janet tuli teini-ikään. Adoptioäiti alkoi syyttää Janetin biologista äitiä prostituutiosta ja totesi, että Janet on saanut alkunsa sillä tavoin. Adoptioäiti sätti myös, että prostituutio kulkee veressä. Lopulta Janet heitettiin pihalle kodista 16-vuotiaana, ja hän päätyi kadulle. 

–  Olin ensimmäisen kerran asiakkaan kanssa autossa. Hänellä ei ollut kondomia, joten minun piti tehdä kaikki suullani. Toisella kerralla minut raiskattiin. En halunnut seksiä, ja minut raiskattiin. Kolmannella kerralla annoin periksi, kaikelle. 

Janet kuvailee aikaansa prostituoituna Suomessa puhtaaksi orjuudeksi. Hän kertoo alistuneensa manipulointiin ja väkivaltaan. 

–  Töitä päivin öin, vaikka mikä olisi ollut. Unella ei ollut väliä, koska koko ajan piti olla hehkeänä asiakkaita varten. Jos sain huonoa palautetta, minua rangaistiin. En saanut mennä ulos, vaan piti olla sisällä. 

Lue myös: Uutuusdokumentti: Ron Jeremystä tuli kylmäverinen sarjaraiskaaja – porno-ohjaajalta hyytävä luonnehdinta: ”Teki kaikkensa päästäkseen käsiksi seuraavaan vaginaan”

Kovaa taistelua 

Janet on päässyt ihmiskaupan auttamisjärjestelmään. Poliisi tutkii asiaa ihmiskauppana.

Janet on saanut katon päänsä päälle, mutta asuminen on hyvin askeettista. Janet kertoo, ettei osaa siivota, ja hänen kotinsa on hyvin sotkuinen: Tiskejä ei ole tiskattu, vaatteita on siellä täällä ja syötyjen valmisruokien pakkaukset ovat jääneet lojumaan pöydälle. 

Työ prostituoituna on hajottanut Janetin psyykkisesti, ja hän käy kovaa taistelua pysyäkseen hengissä. Tutkinta on kesken, ja Janet pelkää joutuvansa takaisin Romaniaan ja ajautuvansa entiseen. Hän on monesti toivonut kuolevansa. Kameralle hän esittelee kätensä viiltojälkiä, jotka on juuri tehnyt. 

Janet meikkaa itseään peilin edessä. Hän kertoo tapaavansa yli 60-vuotiaan miehen. 

–  En tiedä, voiko häntä sanoa sugar daddyksi, mutta… Ainakin voin käyttää häntä hyväkseni.

–  Olen puhunut monelle miehelle. He esittävät ymmärtävänsä, mutta käyttävätkin hyväkseen. Se tuntuu pahalta, hän jatkaa. 

Dokumentin lopussa selviää, että Janetia myyneet miehet tuomittiin parituksesta vuonna 2021. Janet asuu edelleen Suomessa. 

Riistetyt katsottavissa Yle Areenassa. 2.2. alkaen Yle TV1 torstaisin klo 20.00.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
02.02.2023 11:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa