fbq
TVNäkökulma: The Voice of Finland ei luo tähtiä, mutta tästä syystä se on loistava ohjelma
Näkökulma: The Voice of Finland ei luo tähtiä, mutta tästä syystä se on loistava ohjelma

Kanavilla on tietyt hittiohjelmansa, jotka keräävät yleisöt ruudun ääreen sankoin joukoin vuodesta tai kaudesta toiseen. Jos jätetään laskuista pois uutiset ja urheilu, jotka pitävät top-listojen kärkipaikkoja hallussaan poikkeuksetta etenkin suurkisojen vuosina, ja keskitytään viihteeseen, niin suomalaiset tykkäävät musiikkiviihteestä, pariutumisesta, sisustamisesta ja remppaamisesta. Maajussille morsian, Masked Singer, Elämäni biisi, Vain elämää ja Huvila ja huussi olivat katsotuimpien ohjelmien joukossa vuonna 2022, ja monet näistä ovat listoilla pysyneet jo vuosien ajan.

Viime perjantaina alkoi jälleen yksi kestosuosikki eli The Voice of Finland, jonka tämänkertaista, muutoksia sisältävää tulemista Nelonen tituleeraa kaikkien aikojen kaudeksi. Siitä on yhden jakson näkemisen perusteella vielä vaikea olla mitään mieltä, mutta myönnettävä on ainakin se, että esimerkiksi Elastisen paluu tuomaripallille on oikein tervetullutta. Elassa on oikeanlaista särmää, ja mies sanoo asioita monesti tavalla, joka ei istahda perinteiseen suomalaiseen televisioon. Tämä on pelkästään hyvä asia. 

Ensimmäisessä jaksossa Elan ja Apulanta-kaksikon Sipe Santapukin ja Toni Wirtasen sanailu oli mielestäni jakson parasta antia. Toki myös Michael Monroen olisi mielellään muiden ohella punaisella penkillä nähnyt, koska tämä yhden miehen show on mielestäni yksi suurimpia lahjoja suomalaiselle viihteelle.

Kaikki tuomarit ovat toki paikkansa ansainneet, mutta jos itse kääntäisin tuoleja nykytuomariston edessä, menisin Maija Vilkkumaan tiimiin. Ihan siksi että Maijan vakuuttavuus artistina ja biisintekijänä on aina vedonnut henkilökohtaisella tasolla. Toki jos olisin itse lavalla, niin tuolit kyllä kääntyisivät nopeasti, mutta vain siksi että tuomaristo pakenisi paikalta.

Laulajien taso ei vielä ensikosketuksella vakuuttanut, vaikka jokunen helmi löytyikin, mutta on sanomattakin selvää, että tämä puoli varmasti korjaantuu kauden edetessä. Mitään megatähtiä Voicesta ei ole viime vuosina noussut artistirintamalle, mutta nykypäivän musiikkimaailma on niin laajalle pirstaloitunut, että suoraan tähtiin nouseminen on enemmän mahdottomuus kuin todennäköisyys.

Voicen uutuuselementtien toimivuus (The Cut -osio, Knock Outin uudistuminen ynnä muu) nähdään jatkossa, mutta ajatuksen tasolla on vain hyvä asia että formaattia hiotaan ja uudistetaan. 

TVOF
Vesa Rekola luikautti TVOF:n ensimmäisessä jaksossa.

Nelonen on myös julkaissut kaikkien mukana olevien laulajien listan, jossa ilahduttaa paitsi suhteellisen laaja ikäjakauma (16–59 vuotta, joskin pääosin 20–35 vuotta), niin ripaus kansainvälisyyttä. Mukana on myös uudelleen yrittäjiä, mikä on mielestäni hyvä asia. Ihmiset saavat ja ansaitsevat uuden mahdollisuuden yhtä lailla tv-ohjelmissa kuin elämässä.

Yksi Voicen erikoispiirre on sekin, että kilpailemassa on nähty vuosien saatossa paitsi jo tunnettuja artisteja niin muita julkisuuden henkilöitä. Näyttelijät Mikko Töyssy (Putous) ja Ilona Chevakova (Salatut elämät) sekä laulaja-malli Caron Barnes muistetaan Voicen lavalta. Tänä vuonna omiin silmiin valmiiksi tunnettua kisaajaa ei osallistujien joukosta löydy, mutta pakko tunnustaa, että nykyisin suhteellisen epäaktiivina somen käyttäjänä en esimerkiksi vaikuttajien nimiä tunnista kovinkaan hyvin. Valokuvaaja Nadi Hammouda on toki tuttu, mutta enemmän mainioiden kuvallisten töidensä kautta.

The Voice of Finland allekirjoittaa myös yhden erittäin tärkeän asian. Se on totaalisen positiivinen ohjelma. Ketään ei haukuta, kritiikkikin on kannustavaa ja ruudustakin välittyy, että tekijöillä on hauskaa keskenään. Idolsin alkutaipaleen tyyliset osallistujille hihittelyt ja semilynkkaukset ovat menneen talven keltaista lunta.

Lue myös: TVOF-valmentajien taistelu menee överiksi – tuotanto joutuu puuttumaan tilanteeseen poikkeuksellisella tavalla

The Voice of Finland Nelosella ja Ruudussa perjantaisin ja sunnuntaisin. 

04.02.2023 17:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: Jukka Alasaari/Nelonen

Seuraa meitä somessa