fbq
TVNäkökulma: Linnan juhlat ovat kuin BB-talo: ”Joku on aina humalassa”
Näkökulma: Linnan juhlat ovat kuin BB-talo: ”Joku on aina humalassa”

Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin tiistaina Presidentinlinnassa jälleen ”normaalisti” tai ainakin normaalimmin koronaepidemian jäljiltä. Vierasmäärää oli rajoitettu edelleen, ja parketilla hikoili parannetun ilmanvaihdon alla kolmannes vähemmän ihmisiä kuin yleensä vierasmäärän oltua tänä vuonna noin 1300 henkilöä. 

Kutsuvieraissa oli paljon – täysin ansaitusti – terveydenhuollon henkilöstöä sekä ensikertalaisia. Kättely oli ohjelmassa edelleen, mutta kutsuvieraat voivat halutessaan myös nyökätä tervehdyksensä presidenttiparille. Vapautta oli kuitenkin sen verran rajoitettu, ettei kyseeseen tullut mikään teinimoikkaus tai fist bump -tervehdys, vaan kunnioittavampi ele.

Linnan juhlat on vuosikaudet ollut myös suomalainen tv-tapahtuma ja sitä se toki oli tänäkin vuonna. 105-vuotisen Suomen juhlintaa seuraa joka vuosi eri kanavilla, Yleltä etusijassa, miljoonayleisö. Se, ja ensikertalaisten suuri määrä asettaa jälleen juhlien selostajat ja kommentaattorit koetukselle. Ei ole helppoa saada kohdilleen joka ikisen kunnanjohtajan puolison nimeä, vaikka se lunttilapuissa tai kättelyjärjestysmuistiossa pohjatyön tuloksena seisookin.

Televisio oli läsnä juhlatunnelmassa välillisesti muutenkin, koska juhlien musiikissa kunnioitettiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön hyvän ystävän Vesa-Matti Loirin muistoa. Olihan Vesku tietenkin muusikko, mutta onhan hänen tv- ja elokuvahahmonsa Uuno Turhapuro kokeillut myös presidentin uraa.

Lue myös: Näkökulma: Sovinismia, seksismiä, jopa misogyniaa - onko Uuno Turhapuro enää numero 1?

Linnan juhlat sinänsä on varsin hauska, joskaan ei hirveän vauhdikas tapahtuma myös paikan päällä. Parina vuotena olen päässyt sinne toimittaja-aikoinani töihin. Tunnelma oli ainakin tuolloin huomattavasti vapautuneempi kuin mitä tv-ruudusta aistii ja ihmiset aidosti juhlatuulella, vaikka karaoke ja pöytälätkä bileistä puuttuvatkin. Tv-kamerat ikään kuin unohtuvat, kuten BB-talossa. 

Yhtäläisyyksiä löytyy muitakin: joku on aina humalassa, pääasiassa ei kauheasti mitään erikoista tapahdu, ja parejakin saattaa muodostua. Tähän tietenkin vaikuttaa osaltaan booli, joka oikeasti on hyvää, ja ihan kivasti siitä löytyy potkuakin. Mutta kuuma siellä oli ja ahdasta.

bb

Siihen aikaan tupakkaa sai polttaa sisällä Atrium-salissa ja muistaakseni erillisiin minimaljoihin oli laitettu röökiä tarjollekin kutsuvieraille. Nykyään käryttämään joutuu tallomaan pikkulenkin Kauppa- ja teollisuusministeriön sisäpihalle pystytettyyn telttaan. Toivottavasti keli on suotuisa, eivätkä lakeerikengät aiheuta ”ahtisaaria” kellekään tupruttelijalle. 

Telkkarin päälähetyksen ohella katsojaa hemmotellaan erilaisilla etko- ja jatko-ohjelmilla, joista ainakin jälkimmäisestä on odoteltu usein jonkinasteisia kohuja. Mutta päälähetys pitää silti pintansa. Suomalaisissa kodeissa varmasti katetaan pöytää telkkarin ääreen ja ryhdytään kilvan arvostelemaan pukuja, kampauksia ja tervehdyksiä. 

Sinänsä jännää, koska äkkiä ajattelisi, että onko mitään tylsempää kuin seurata tuntikausia kun joku kättelee. Toisaalta saihan Prismojen kassahihnaa seuraava Hihna247-lähetyskin Youtubessa ja jopa televisiossa yhteensä heittämällä yli miljoona katsojaa.

Lue myös: Näkökulma: Muistatko vielä, kun tämä tv-sarja hiljensi kokonaisia kaupunkeja? Tuo aika ei koskaan enää palaa

07.12.2022 11:45 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: Tomi Natri, Nelonen

Seuraa meitä somessa