fbq
TVNäkökulma: Kimmo Vehviläinen sai postissa luodin, jossa oli hänen nimensä - tv-julkkisten saaman törkyn täytyy loppua heti
Näkökulma: Kimmo Vehviläinen sai postissa luodin, jossa oli hänen nimensä - tv-julkkisten saaman törkyn täytyy loppua heti

”Mee parturiin v*tun Turhapuro.” ”Poltan sun talon, pala helvetin tulessa.” ”Noilla reisillä voisit jättää illallisen väliin.” ”Kannattaisiko syödä terveellisemmin.” 
”Kauheeta, että mies on päästänyt itsensä tollaseen kuntoon.” ”Hyi helvetti, mitkä tatuoinnit.” ”Miten mies voi käyttää kynsilakkaa?”

Edellä mainitut ovat suoria lainauksia suomalaisten esiintyjien saamasta ”palautteesta” – joka tulee yleisimmin nimimerkkien takaa, netin keskustelupalstoilla tai somessa. Suoraankin esiintyjälle, mutta harvemmin.

Muun muassa Big Brotheria, Farmi Suomi Extraa ja lukuisia radio-ohjelmia vuosien aikana tehnyt Kimmo Vehviläinen on saanut postissa luodin, johon oli kaiverrettu hänen nimensä.

Lue myös: Näkökulma: Haaveiletko pääsystä tosi-tv-tähdeksi? Näillä vinkeillä se onnistuu

Kimmo Vehviläinen on saanut kokea tv-julkisuuden nurjan puolen.
Kimmo Vehviläinen on saanut kokea tv-julkisuuden nurjan puolen.

 

Juontaja ja maamme menestyneimpiin misseihin kuuluva Lola Odusoga on saanut kuulla huomautuksia koostaan missiajoistaan tähän päivään asti. Suosikkijuontaja Esko Eerikäisen persoonallista tyyliä ja vaihtuvaa kokoa on jaksettu kommentoida tavan takaa. 

Heidän lisäkseen useat muut suomalaiset esiintyvät ihmiset saavat jatkuvasti törkypalautetta. Puhumattakaan isojen tosi-tv-ohjelmien osallistujista, joiden ulkonäköä ja tekemisiä dissataan jopa ohjelmien omissa faniforumeissa.

Lue myös: Big Brother -juontaja Kimmo Vehviläisestä ei olisi BB-asukkaaksi: ”Tulisin hulluksi”

"Itseppä meni"

Ihmisiä, jotka henkilöön menevää haukkumista harrastavat, luonnehditaan usein katkeriksi hahmoiksi, joilla itsellään on elämässään eritasoisia ongelmia. Toki kukaan ei tätä voi todeksi osoittaa, mutta itseäni on aina ihmetyttänyt se, että joku viitsii, ehtii ja jaksaa käyttää aikaansa toisen ihmisen – oli tämä tunnettu tai ei – julkiseen haukkumiseen. Psykologi en ole, enkä sellaista viittaa hartioilleni voi mitenkään sovittaa, mutta pakkohan törkyn kirjoittamiseen joku syy on olla. Kateus? Katkeruus omasta elämästä? Vaikea sanoa, mutta tuskin törkyä kukaan ihan vaan huvikseen suoltaa.

Haukkujat tai haterit, kuten heitä nykyään usein kutsutaan, puolustautuvat usein sillä, että julkisuuden henkilöt ovat itse hakeutuneet julkisuuteen tietoisina siitä, että heitä arvostellaan ja heitä on lupa arvostella. Love Islandin keskusteluryhmästä bongasin mm. lauseen ”Itseppä meni Love Islandiin nolattavaksi. Ihan saa mitä ansaitsee”. 

Lola Odusoga on joutunut kuulemaan ikeitä kommentteja muun muassa ulkonäöstään.
Lola Odusoga on joutunut kuulemaan ikeitä kommentteja muun muassa ulkonäöstään.

 

Totta on ehkä se, että nykypäivänä, nettiaikakauden jatkuttua jo kymmeniä vuosia, esiintyjät ovat tietoisia siitä, että palautetta usein tulee eikä se suinkaan ole aina positiivista. Kaikki muu ajattelumallissa onkin puuta heinää.

Lue myös: Syksyn Sävel palaa ruutuun: Mukana Lola Odusoga ja Mikael Konttinen

Ensinnäkään julkisuuteen ei vain päätetä mennä. Etenkin, jos puhutaan esiintymisestä eikä esimerkiksi tunnetun puolison tiimoilta julkisuuteen "nousemisesta". Aika usein esille pääseminen vaatii sitä haluavalta joko jonkinlaista talenttia, jonkinlaista erikoisuutta ja puoleensavetävyyttä tai ainakin työtä ja yritteliäisyyttä.

Toiseksi arvostelu ja kritiikki esiintyjää tai hänen työtään kohtaan on aivan eri asia kuin vaikkapa ulkonäön arvostelu. Vaikka kyse olisi kauneuskilpailustakin.
Ja tuskinpa kovin moni "menee" julkisuuteen sen takia, että tulisi nolatuksi tai haukutuksi. Esiintyjät ovat kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, joilla on perheet, ystävät ja ennen kaikkea tunteet. 

Lopullisen valinnan teet sinä

Toinen puoli on toki se, että julkista työtä tekevien pitääkin kasvattaa ehkä hiukan paksumpi nahka ja kestää kritiikkiä. Kritiikki on yksi osa-alue esiintyjän työnkuvassa ja sen avulla ihmisiä, joille esiintyjät tekevät sisältöä tai taidetta, opastetaan tai jopa yritetään auttaa asiantuntijoiden (pääasiassa) näkemyksillä saamaan sisällöstä parhaat puolet irti. Jos hyviä puolia ei liiemmin ole, niin sekin on oikeutettu kertoa, jos ja kun kompetenssia kriitikolta löytyy.

Lopullisen valinnan teet kuitenkin sinä. Olisi mahtavaa, jos valintasi ei ainakaan olisi törky, pidit tai et esiintyjästä tai sisällöstä. Joka tapauksessa kritiikin ja haukkumisen raja ei ole veteen piirretty viiva. Jälkimmäistä hyvin harvoin pystyy perustelemaan mitenkään.

Kun perheestäni tehtiin 20-osainen tv-sarja The Tuomolat (FOX), niin sain paljon todella kivaa palautetta. Yhden puolivillaisen hakkaamisuhkauksen, koska kuulemma leveilin sarjassa ja olin feikki. Muutamia näsäviisauksia korvakoruistani ja vaatteistani. Joku kirjoitti, että salilla käymiseni on lavastettu, koska todellisuudessa olen ”läski wannabe”.

Lue myös: Kommentti: Te himokkaat Ex on the Beach -nuoret: jos te olisitte lapsiani, hakisin teidät niskaperseotteella kotiin

Esko Eerikäinen
- Jos suoranaista haukkumista tai törkypalautetta lähtee kommentoimaan tai edes siitä sen antajan kanssa keskustelemaan, niin tulee antaneeksi tälle huomiota. Se on juuri sitä, mitä he haluavat, Esko Eerikäinen sanoo.

 

Muista ohjelmista palaute esiintymisestä on ollut aika vähäistä, koska en alun alkaenkaan ole esiintyjä sanan varsinaisessa merkityksessä eikä minua sellaiseksi ihan aiheesta noteeratakaan, mutta Big Brotherin tuottaminen oli monille punainen vaate. Pilasin kauden 2019, kun en antanut asukkaille tarpeeksi alkoholia ja ohjelman sisältö oli muutenkin niin paskaa, että Ruutu-palvelun tilaaminen lopetettiin takiani. Sain myös kymmenittäin neuvoja millaisia, viikkotehtäviä asukkaille pitäisi järjestää ja kenet pitäisi pudottaa.

Harmi sinänsä, että tuotin BB Extraa, jolla ei ollut mitään tekemistä edellä mainittujen asioiden kanssa.

Lue myös: Esko Eerikäisen raju seksikohtaus Salkkareissa sai aikaan palauteryöpyn: "Nyt meni maku"

Haukku voi tehdä haavan

Osa esiintyjistä osaa henkilökohtaisuuksiin menevää törkypalautetta käsitellä, tai jättää sen huomiotta. Etenkin, jos ovat olleet alalla pidempään. Osa taas saattaa ottaa isostikin itseensä, ja varmasti ei yliherkkyyttään. Nuorille yrittäjille haukku voi tehdä haavan ja pahimmassa tapauksessa viedä motivaation tähdätä unelmiensa ammattiin. Edelleen: esiintyjät ovat ihmisiä siinä missä minä, sinä ja naapurin Terhi-Tuulikki.

Kun soitin Esko Eerikäiselle tätä kolumnia varten, hän totesi mielestäni hyvin:

- Jos suoranaista haukkumista tai törkypalautetta lähtee kommentoimaan tai edes siitä sen antajan kanssa keskustelemaan, niin tulee antaneeksi tälle huomiota. Se on juuri sitä, mitä he haluavat. Joten sivuutan tuollaiset ihmiset – en halua negatiivisia asioita elämääni.

Lue myös: Esko Eerikäinen romahtaa Olen julkkis -kisassa – muut ärsyttävät, koti-ikävä musertaa

Jupe Tuomola on tuottaja, käsikirjoittaja, esiintyjä ja nuortenkanava Inezin sisältöjohtaja. Jupe pureutuu viikoittain mediamaailman koukeroihin ja ilmiöihin erityisesti televisiokulmalla.

11.05.2022 17:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: Allerin arkisto & All Over Press

Seuraa meitä somessa