fbq
TVJari Tervo kysyy tv-sarjassaan rajavartijan reaktiota, jos Venäjän rajan yli alkaa tulla ”piippalakkia” – humoristinen vastaus yllättää
Jari Tervo kysyy tv-sarjassaan rajavartijan reaktiota, jos Venäjän rajan yli alkaa tulla ”piippalakkia” – humoristinen vastaus yllättää

TV1:llä alkaa 17.5. kotimainen matkaohjelma Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä

Ohjelmassa kirjailija Jari Tervo ja mediavaikuttaja Jani Halme tutustuvat Suomen eri kolkkiin ja käyvät keskenään nokkelia keskusteluja. 

10-osaisen dokumenttisarjan tarkoitus on nimensä mukaisesti selvittää, mikä tässä ajassa on tosisuomalaista. Vauhtia haetaan Suomi-myytin perustajista. Heidän mainostetaan olevan Topeliuksen ja Runebergin jalanjäljissä.

– Tämän linjan pidimme kaikkialla: emme haastattele yhtään julkkista, Jari Tervo toteaa ohjelman tiedotteessa.

Ohjelmassa Tervo ja Halme tutustuvat suomalaisina pidettyihin ilmiöihin, kuten kiljunvalmistukseen ja Ruotsille häviämiseen. Lisäksi he telttailevat ja vierailevat maantajunnanpalauttajan luona. 

Lue myös: Jari Tervo palaa ruutuun: Muistelee kylmän sodan Suomea

Jari Tervo ja Jani Halme

Itärajalla rauhallista

Ensimmäisessä jaksossa seikkaillaan Suomen ja Venäjän rajalla. Jakso on kuvattu syksyllä 2021 ennen Vladimir Putinin hyökkäystä Ukrainaan, joten tunnelmat rajalla ovat vielä melko leppoisat. 

Lue myös: Hän korvaa Kari Hotakaisen Pitääkö olla huolissaan? -paneelishow'ssa: ”Hotakaisen penkki tuntuu lämpimältä istua”

Jaksossa Tervo ja Halme haastattelevat muun muassa merirajavartija Petri Kuusimaata, jonka mukaan itärajaa vartioidaan yhdessä venäläisten rajavartijoiden kanssa. 

– Ei tämä ole mikään Pohjois-Korean raja, Kuusimaa toteaa.

– Mikä on ensimmäinen asia, jos näyttää siltä, että lähtee tulemaan piippalakkia aika paljon rajan yli? Jari Tervo kysyy Kuusimaalta.

Piippalakilla viitataan venäläiseen sotilaaseen. 

– Meillähän on Ruotsin-laivalle liput kaikilla, Kuusimaa vitsailee.

Leikinlaskun päätteeksi Kuusimaa toteaa, että yksittäistä rajaylitystä arvioitaisiin todennäköisesti laittomana rajaylityksenä. 

Lue myös: Dokumentti: Natasha perusti Venäjälle valtiosta riippumattoman tv-kanavan – oikeusministeriö julisti sen ulkomaiseksi agentiksi

Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä nähdään TV1-kanavalla 17.5. alkaen tiistaisin kello 20.00. Sarja ilmestyy kokonaisuudessaan myös Yle Areenaan.

17.05.2022 07:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Gimmeyawallet Productions Oy / Yle

Seuraa meitä somessa