fbq
tv Dokumentti: Natasha perusti Venäjälle valtiosta riippumattoman tv-kanavan – oikeusministeriö julisti sen ulkomaiseksi agentiksi
Dokumentti: Natasha perusti Venäjälle valtiosta riippumattoman tv-kanavan – oikeusministeriö julisti sen ulkomaiseksi agentiksi

Dokumentissa seurataan musiikkiradioaseman johtajaa Natasha Sindejevaa, joka keksii perustaa oman Dožd-nimisen tv-imperiumin, kun hänen miehensä Alexander ”Sasha” Vinokurorin rikastui pankkialalla Venäjän nousukauden aikaan. 

Dokumentin on tehnyt tv-tuottaja Vera Krichevskaya, joka aloitti työskentelyn kyseisellä tv-kanavalla. Ennen sitä hän työskenteli 15 vuotta riippumattomilla tv-kanavilla. Vera oli päätynyt Natashan kanssa juttusille, kun kaikki riippumattomat tv-kanavat oli Venäjällä tuhottu. 

Lue myös: Yle Perjantai: Venäläistaustainen Antti Kurhinen pelkää joutuvansa Ukrainan sotaan: ”En mistään hinnasta lähtisi sotimaan Putinin puolesta"”

Natasha houkutteli tv-kanavalleen nuoria ennakkoluulottomia tekijöitä. Pian tv-kanavasta tuli sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolustaja maassa, jossa hallinto haluaa hiljentää kriitikot. Venäjän kaltaisessa maassa valtiosta riippumattoman tv-kanavan pyörittäminen ei onnistu kuitenkaan mutkitta. 

Tuohon aikaan, vuonna 2008 Venäjällä presidentin pallilla istui muutaman vuoden Dmitri Medvedev, jonka edeltäjä ja seuraaja on Vladimir Putin

Natashan perustamalla tv-kanavalla näytettiin esimerkiksi Moskovan Domodedovon lentokentän itsemurhaisku, kun muut, valtiolliset tv-kanavat pyörittivät samaan aikaan viihdeohjelmia. 

–Yhtäkkiä tv-kanavamme oli toisessa todellisuudessa kuin se, jota muut kanavat näyttivät. Välillä koin, että elimme kahdessa eri maassa, Natasha toteaa dokumentissa. 

– Me uutisoimme asioista, joista kaikki valtion kontrolloimat mediat vaikenivat, hän jatkaa. 

Tv-kanava pääsi mukaan vuonna 2012 järjestettyihin presidentin vaaleihin, kun päätoimittaja keksi värvätä toimituksen työntekijöitä eri puolueen edustajina vaalilautakuntien toimitsijoiksi. Vladimir Putin palasi tuolloin presidentin tehtäviin neljän vuoden tauon jälkeen. Minkäänlaista vaalitaistelua ei tuolloin käyty, ja syytöksiä vaalivilpistä satoi.

– Oli ollut täysin naiivia toivoa, että kaikki muuttuisi asteittain ja rauhanomaisesti parempaan suuntaan. Surettaa, että minä ja varmaan sinäkin, sekä ystävämme haaskasimme toivoamme siihen kuvitelmaan, Natashan aviomies harmittelee dokumentissa. 

Dokumentissa seurataan tv-kanavan vaiheita ja siä, kuinka valtio puuttui heidän toimintaansa. Työ tv-kanavalla kävi Natashalle hyvin raskaaksi. Poliiseilta ja rikostutkinnaltakaan ei vältytty, kun tv-kanava yritti tehdä riippumatonta journalismia Venäjälle. 

Dožd suljettiin toukokuussa 2021 Kremlin lehdistöpoolista, koska kanava oli uutisoinut Aleksei Navalnyitä tukevista mielenosoituksista. 

Pari kuukautta ennen parlamenttivaaleja Venäjän oikeusministeriö julisti kanavan virallisesti ”ulkomaiseksi agentiksi”. Helmikuussa 2020 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kuukautta myöhemmin, kun kanava oli uutisoinut Ukrainan sodasta kuuden päivän ajan, valtiovalta esti sen lähetyksen katsomisen Venäjällä. 

Lue myös: Meri pukeutuu White Lives Matter -paitaan ja ärsyyntyy tummaihoisista ihmisistä mainoksissa – kohuttu Suomineidot-sarja pyrkii hälventämään vastakkainasettelua

Tangoa Putinin kanssa TV1-kanavalla torstaina 24.3. kello 19.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
Teksti: Jasmin Vainio I Kuvat: Yle