fbq
TVDokumentti: Kaapista tulo vapautti Freddie Mercuryn: "Hän oli hyvin seksuaalinen eläin"
Dokumentti: Kaapista tulo vapautti Freddie Mercuryn: "Hän oli hyvin seksuaalinen eläin"

Keskiviikkona 30.6. Teema & Fem -kanavalla nähdään tuore dokumentti edesmenneestä, legendaarisesta Freddie Mercurystä. Queen-yhtyeen nokkamies menehtyi vuonna 1991 aidsiin vain 45-vuotiaana. Kymmenen vuotta aiemmin maailmassa oli  todettu vasta ensimmäiset aids-kuolemat. Freddien kuolinvuonna tartuntoja oli yli 10 miljoonaa ympäri maailman. Useimmat taudin saaneista kuolivat. 

BBC:n tekemässä dokumentissa käydään läpi laulajan viimeisiä vuosia ja aikaa, kun HIV oli vielä suhteellisen tuntematon asia. 

Lue myös: "Kapinen huora!" Ystävät tulistuvat Sofia Belórfin saamasta törkeästä palautteesta

Dokumentti on koostettu arkistomateriaaleista ja haastatteluista. Haastatteluissa ovat muun muassa Queen-yhtyeen kitaristi Brian May ja rumpali Roger Taylor sekä Freddien Kashmira-sisko. 

Sisko kertoo dokumentissa veljensä aluksi salailleen häneltä sairauttaan. 

– Äiti kävi Freddien luona isää useammin. Eräänä päivänä äiti sanoi: "Soita veljellesi, hän on vakavasti sairas". Kysyin Freddieltä, oliko hänellä aids. Hän kielsi sen täysin, sisko toteaa dokumentissa. 

Dokumentissa pyörretään myös väitteitä julkisuudessa esitettyihin asioihin. Yksi näistä on se, että Freddie olisi piilotellut homoseksuaalisuuttaan. 

– Katsokaapa hänen haastatteluitaan. NME kysyi häneltä vuonna 1978: ”Oletko homo? Freddie vastasi: ”Kuin narsissi, kultaseni”. Ei tuo ole kieltämistä, bändin kitaristi Brian toteaa. 

Alkuun Freddie oli epävarma seksuaalisuutensa ja itsensä kanssa. Hän pelkäsi, hyväksyvätkö hänen bänditoverinsa ja muu maailma hänet. Lopulta laulaja keräsi rohkeutensa ja tuli juuri siksi, mitä halusi olla. 

– Hän oli hyvin seksuaalinen eläin. Kun hän tuli kaapista, hän oli pitelemätön, Toimittaja David Wigg kertoo ja toteaa samassa, että Freddie etsi itselleen kuitenkin kaiketi rakkautta. 

Lue myös: Tapani Valkonen kertoo hiv-tartunnastaan Akuutissa – stigma tautia kohtaan ei ole muuttunut: ”En pystynyt käsittelemään häpeääni"

Freddie Mercury: loppunäytös Yle Teema & Fem -kanavalla keskiviikkona 30.6.  kello 21.30 alkaen. Katsottavissa myös Yle Areenassa. 

(Artikkelista muokattu 30.6. klo 7.54  ohjelman päivämäärä, sekä lisätty video sekä lue myös -artikkeli.)

30.06.2022 13:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa