fbq
SuoratoistoPaul Newmanin ja Joanne Woodwardin rakkaus kesti yli 50 vuotta – uusi dokumenttisarja kertoo Hollywood-parin uskomattoman tarinan
Paul Newmanin ja Joanne Woodwardin rakkaus kesti yli 50 vuotta – uusi dokumenttisarja kertoo Hollywood-parin uskomattoman tarinan

Vanhan Hollywoodin viimeisinä elokuvatähtinä pidetyt Paul Newman ja Joanne Woodward loivat mittavan uran näyttelijöinä, hyväntekijöinä ja poliittisina aktivisteina. Moni pitää heitä unelmakaupungin onnekkaimpana pariskuntana, jonka rakkaus kesti maineen ja julkisuuden taakasta huolimatta.

Newman ja Woodward rakastuivat toisiinsa työskennellessään samassa Broadway-näytelmässä New Yorkissa 1953. He päätyivät tekemään yhdessä kolme lasta, 16 pitkää elokuvaa, kolme Broadway-tuotantoa ja useita televisiosarjoja. Vaikka James Ivoryn vuoden 1990 ohjaus Herra ja rouva Bridge jäi heidän viimeiseksi yhteiseksi elokuvakseen, jatkoivat Paul ja Joanne yhteistä hyväntekeväisyyttä, joka tuotti puoli miljardia dollaria.

Ennen kaikkea Newman ja Woodward tunnetaan yhtenä Hollywoodin pisimpään yhdessä pysyneistä pareista, jonka rakkaus kukoisti Paulin kuolemaan saakka vuoteen 2008.

– He johtivat elokuvan loppua yleisenä taidemuotona. Nyt elokuvat ovat jääneet televisiosarjojen jalkoihin. Heitä pidetään syystäkin viimeisinä elokuvatähtinä. He olivat viimeiset, joita kohdeltiin uriensa alussa samalla tavalla kuin Gary Cooperia ja Katharine Hepburnia, lausuu pariskunnan läheinen ystävä Gore Vidal dokumenttisarjan ääniraidalla.

Paul Newman Joanne Woodward

Mahdoton tehtävä

HBO Max -palvelusta löytyvän The Last Movie Stars -sarjan ohjannut Ethan Hawke on itsekin kuuluisa näyttelijä, joka kertoo ihailleensa Newmania ja Woodwardia koko ikänsä. Hawke on ohjannut aiemmin kolme pitkää elokuva ja yhden dokumentin. Dokumenttisarjan ohjaajaksi Hawke kertoo päätyneensä pariskunnan lasten pyynnöstä.

– Juuri ennen pandemian alkua Paulin ja Joannen lapset ottivat minuun yhteyttä kysyäkseen, ohjaisinko dokumentin heidän vanhemmistaan. Tehtävä tuntui aluksi mahdottomalta. Mistä edes aloittaisin? Ethan toteaa avausjaksossa.

Lue myös: Syövän runteleman Val Kilmerin elämästä julki pysäyttävä dokumentti – näyttelijälegenda kuvasi itseään yli 40 vuotta

Rakenne lähti avautumaan, kun Hawke sai selville, että Newman oli ryhtynyt kirjoittamaan muistelmiaan kuuluisan käsikirjoittajaystävänsä Stewart Sternin (Nuori kapinallinen) kanssa.

– He aloittivat tekemällä yli sata haastattelua Paulin elämään kuuluneiden ihmisten kanssa. Jossain vaiheessa Newman vei äänitykset roskiin ja poltti ne. Kukaan ei tiedä miksi, mutta onneksi Stern oli ehtinyt antaa kaikki nauhat litteroitavaksi ennen niiden tuhoamista.

Niinpä dokumenttiryhmän haltuun päätyi satoja tuhansia sivuja haastatteluja, joiden lukijoiksi Hawke kutsui ystäviään. Mukana ovat esimerkiksi George Clooney ja Laura Linney, jotka antoivat äänensä Newmanille ja Woodwardille. Zoomin välityksellä Hawke haastattelee puolestaan Martin Scorsesea, jonka vuoden 1986 ohjauksesta Suuret setelit Newman voitti uransa ainoan Oscarin. Viikon päästä 80 vuotta täyttävä Scorsese on myös yksi sarjan tuottajista.

Ethan Hawke

Tragediaa unohtamatta

Kuuteen tunnin pituiseen osaan jaettu The Last Movie Stars on kiehtova aikamatka klassisen Hollywoodin loisteeseen, sen kulisseihin ja niiden ulkopuolella elettyyn normaaliin elämään ja sen haasteisiin.

Lue myös: Ohjaaja David O. Russellin työtavat nousevat yhä otsikoihin – poliisi keskeytti Amsterdam-elokuvan kuvaukset

Päähenkilöidensä ylistyksestä huolimatta Hawke ei jätä käsittelemättä traagisia asioita. Tavatessaan Woodwardin Newman oli naimisissa Jacqueline Witten kanssa ja heillä oli kolme pientä lasta. Niinpä vuosisadan rakkaustarina oli Newmanin ensimmäiselle vaimolle vuosisadan murhenäytelmä. Myös Paulin ainoan pojan, Scottin, menehtyminen huumeiden yliannostukseen 1978 käsitellään ansaitulla painolla.

Sarjassa hyödynnetty arkistomateriaali hakee laajuudessaan ja monipuolisuudessaan vertaistaan. Jo pelkästään mukaan haalittujen elokuvanäytteiden määrä on läkähdyttävä.

The Last Movie Stars katsottavissa kokonaisuudessaan HBO Max -palvelussa.

Herra ja rouva Bridge

08.11.2022 12:16 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: HBO Max

Seuraa meitä somessa