fbq
SuoratoistoSyövän runteleman Val Kilmerin elämästä julki pysäyttävä dokumentti – näyttelijälegenda kuvasi itseään yli 40 vuotta

Syövän runteleman Val Kilmerin elämästä julki pysäyttävä dokumentti – näyttelijälegenda kuvasi itseään yli 40 vuotta

Nyt niiden rinnalle nousee pitkä dokumentti, jossa Val Kilmer on itse pääroolissa.

Näyttelijä Val Kilmerin 40-vuotinen ura elokuvissa purkautuu poikkeuksellisessa dokumentissa, jonka selkäranka muodostuu Kilmerin kuvaamasta kotivideomateriaalista. Aikana, jolloin pienet kännykkäkamerat kuulostivat lähinnä tieteiskerronnalta, Kilmer ryhtyi taltioimaan elämäänsä kotona, elokuvien kuvauspaikoilla ja niiden kulisseissa VHS-kameroilla.

Säilynyt materiaali on kiehtovaa, yllättävää ja rehellisen viimeistelemätöntä. Ennen kaikkea se auttaa syventämään ja tarkentamaan lähikuvan älykkäästä ja lahjakkaasta mutta itsetuhoisesta näyttelijästä, joka tippui korkealta oltuaan vuosikymmeniä yksi Hollywoodin arvostetuimmista tähdistä.

Lue myös: Tom Cruiselle kelpaa vain täydellisyys – vaati uuden Top Gunin näyttelijöiltä vastuuvapautusta järjettömistä stunteista

Top Gun Kilmer & Cruise

Vaikean näyttelijän maine

C More -palvelussa 2.11. julkaistu Val-dokumentti käynnistyy vuoden 1986 klassikon Top Gun – lentäjistä parhaat kuvauspaikalta, jossa 25-vuotias Kilmer pelleilee asuntovaunussaan näyttelijätoverinsa kanssa.

Pian tämän rennonoloisen pätkän jälkeen nähdään vilaus kaaoksesta, joka vallitsi vuoden 1996 fantasiaelokuvan Tohtori Moreaun saari lavasteissa. Videopätkässä ohjaaja John Frankenheimer käskee vihaisesti Kilmeriä sammuttamaan kameran, mutta Val ei suostu tähän ennen kuin Frankenheimer vannoo vievänsä kuvaukset loppuun.

Kilmeriä pidettiin juuri 1990-luvulla hankalana näyttelijänä, joka otti yhteen lukuisten ohjaajien kanssa. Dokumentti kuitenkin vihjaa Kilmerin hankalan maineen kehittyneen myös siksi, että hän jaksoi välittää jokaisesta elokuvastaan, ehkä hieman liikaakin.

The Doors Val Kilmer

Syöpä pysäytti uran

Dokumentti ei koostu pelkästään Kilmerin kotiarkistomateriaalista, vaan ohjaajat Leo Scott ja Ting Poo antavat kamera-aikaa myös nykyiselle Valille, kasvoistaan rajusti muuttuneelle ja robottiäänellä puhuvalle 62-vuotiaalle miehelle. Kilmer sairastui kurkkusyöpään 2015 ja menetti osan henkitorvestaan leikkauksessa, joka pelasti hänen henkensä.

Lue myös: Halloweenia kannattaa viettää kotisohvalla – lue katseluvinkit eri suoratoistopalveluille

Vaikka Kilmerin ura näyttäisi olevan pääosin ohi, korostaa dokumentti muita ilonaiheita Valin elämässä. Etenkin lapset Jack ja Mercedes ovat selvästi kaikki kaikessa isälleen.

On myös muuta rooli ja elokuva, joita Kilmeriltä ei voida ottaa ikinä pois, kuten täydellinen suoritus Jim Morrisonina Oliver Stonen ohjaamassa vuoden 1991 The Doors -elokuvassa.

– Olen loppuelämäni Iceman kaikille lentäjille, joita kohtaan kulkiessani lentokentillä missä päin maailmaa tahansa, Kilmer viittaa dokumentissa ikoniseen rooliinsa Top Gun -elokuvissa.

Val Kilmer

02.11.2022 12:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Amazon Studios

Seuraa meitä somessa