fbq
SuoratoistoMartti Syrjälle selviävät Sukuni salat -jaksossa esi-isän hurjat vaiheet: ”Melkoinen seikkailu, täytyy sanoa”
Martti Syrjälle selviävät Sukuni salat -jaksossa esi-isän hurjat vaiheet: ”Melkoinen seikkailu, täytyy sanoa”

Sukuni salat -jaksossa 22.5. tavattava laulaja Martti Syrjä on kotiseuturakas ihminen. Martti on elänyt lähes koko ikänsä synnyinpaikkakunnallaan Ylöjärvellä.

– Olin minä kahdeksan vuotta tamperelainen, kun lapset kävivät siellä koulua. Nyt olen tiukasti täällä, en minä täältä mihinkään lähde, Martti sanailee.

Lue myös: Sukuni salat: Roope Salminen saa tietää esi-isänsä järkyttävästä perhesurmasta – vannoo katkaisevansa sukunsa kirouksen

Martti Syrjä Sukuni salat

Omilla synnyinseuduilla pysyminen näkyy myös Martille ennakkoon tehdyssä dna-testissä, joka kertoo, mistä kaikkialta perimä on tullut.

– Sataprosenttisesti suomalainen. No niin! En olisi kauheasti muuta kuvitellutkaan, Martti hihkaisee tulokset nähtyään.

– Olisinkin ollut vähän pettynyt, jos Murheellisten laulujen maan kirjoittaja ei olisi ollut sataprosenttisesti suomalainen, juontaja Marja Hintikka komppaa viitaten Martin bändin Eppu Normaalin vuoden 1982 hittikappaleeseen.

”Melkoinen seikkailu”

Enemmän kotipaikkoja oli Martin isänpuoleisen suvun esi-isällä Heikki Matinpoika Blyllä, joka syntyi vuonna 1761. Ruotusotamieheksi valittu Heikki vietti hyvin kiertelevää elämää, tosin ei välttämättä omasta tahdostaan.

Ruotsin ja Venäjän välisen niin sanotun Kustaa III:n sodan (1788–90) aikana Heikki joutui venäläisten vangiksi. Hän päätyi Pultavan kaupunkiin nykyisen Ukrainan alueella ja palveli myöhemmin Venäjän laivastossa Mustallamerellä.

Heikki pääsi palaamaan Suomeen ja perusti perheen, mutta 1808 tie vei toiseen suureen kamppailuun, Suomen sotaan. Siellä Heikki soti useissa taisteluissa kuuluisan ruotsalaiskenraalin Georg Carl von Döbelnin alaisuudessa. Sen jälkeen Heikin sotilasura viimein loppui.

– Melkoinen seikkailu, täytyy sanoa. Hurjat seikkailut ja seestyminen. Vähän niin kuin minullakin. Hänellä näytti myös olevan kaksi tyttöä ja yksi poika, sekin on samaa minun kanssani. Aikamoista, Martti päivittelee tarinan äärellä.

Martti Syrjän Sukuni salat -jakso on katsottavana C More -palvelussa. Jakso esitetään myös MTV3:lla sunnuntaina 5.6. kello 20.00.

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

 

22.05.2022 10:02 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: mtv

Seuraa meitä somessa