fbq
SuoratoistoDokumenttisarja: Janne "Nacci" Tranberg harhautti poliiseja erikoisella tavalla – operaatio oli lähellä mennä pieleen
Dokumenttisarja: Janne "Nacci" Tranberg harhautti poliiseja erikoisella tavalla – operaatio oli lähellä mennä pieleen

Maanantaina 8.8. Ruudussa julkaistiin true crime -dokumentti tuomitusta rikollisesta Janne ”Nacci” Tranbergista.  

Dokumenttisarja avaa perusteellisesti aikaa, jolloin Janne pakoili lähes kaksi vuotta poliisia, kunnes hänet lopulta napattiin kiinni kansainvälisessä poliisioperaatiossa Espanjan Aurinkorannikolla syksyllä 2019.

Sarjaa on kuvattu Espanjassa, jossa Janne pakoili. Kamerat pääsivät kurkistamaan myös Sörnäisten vankilaan, jossa Janne tuomiotaan istuu. Dokumenttiin on haastateltu muun muassa Espanjan poliisin erikoisagenttia sekä useita henkilöitä, jotka olivat mahdollistamassa Jannen piilottelua Espanjan aurinkorannalla. Janne kertoo sarjassa myös ystävyydestä Niko Ranta-ahon kanssa.

Lue lisää: Janne Nacci Tranbergista tv-sarja – kertoo pakotarinansa yksityiskohdista nyt itse

Tranberg
Janne Tranbergille napsahti vankeutta 12 vuotta ja 11 kuukautta. 

Harhautus

Ensimmäisessä jaksossa Janne kertoo kertoo pyrkineensä harhauttamaan poliisia julkaisemalla sosiaalisessa mediassa kuvia Ranskasta, vaikka hän piilotteli Espanjassa. Kuvien ottamista varten täytyi kehittää harhautusoperaatio, joka meinasi kuitenkin mennä pahasti pieleen jo alkumetreillä. 

– Sitten kun oli ollut jo jonkin aikaa etsintäkuulutettuna niin rupesi miettimään, että pitäisikö tässä tehdä jotain sellaista, että saisi niitä etsijöitä vähän harhautettua tai ohjattua ihan väärään suuntaan, Janne kertaa suunnitelmaansa sarjan ensimmäisessä jaksossa.

Tarkoituksena hänellä oli käydä Ranskassa napsimassa kuvia itsestään ja hämätä niillä poliisia.
Matkalla Málagasta Marseilleen koko pakomatka oli kuitenkin vaarassa tulla päätökseensä, sillä Tranbergin kulkuneuvokseen valitsema bussi joutui yllättäen etsinnän kohteeksi.

– Barcelonan alapuolella linja-autoasemalla oli National Policen terrorismiratsia, ja meikäläinen istui linja-auton takapenkillä katsomassa, että mitä vittua täällä nyt tapahtuu. 

Läheltä piti 

Poliisi ilmoitti tarkistavansa kaikkien matkustajien passit. Pakeneminenkaan ei ollut tilanteessa vaihtoehto, sillä bussin etu- sekä takaovilla vartioi poliisi.

Tranberg oli bussiratsian aikaan epävarma, oliko hänen etsintäkuulutustaan laajennettu vielä koko EU-alueelle vai oliko se toistaiseksi voimassa ainoastaan Suomessa. Hän mietti stressaantuneena, esittäisikö virkavallalle oikean vai väärennetyn passin.

– Jos mä annan nää huonot väärät henkkarit, niin sen jälkeen niitä aletaan selvittää niitä henkkareita, ja mä palan sitten, hän muistelee pohtineensa.

Lue myös: Katiska 2: Ranta-aho värväsi lapsuudenystävänsä huumehommiin: "Niko kysyi, onko pikkurahan tarvetta"

Lopulta Tranberg päätyi ojentamaan poliisille oikean virolaisen henkilöllisyystodistuksensa. Sen jälkeen hän seurasi, kun poliisit ottivat selvää matkustajien henkilöllisyyksistä bussin ulkopuolella.

– Sitten ne nappasivat jonkun arabin siitä ja toivat henkkarit takaisin. Mä olin ihan varma, että nyt tää meni vituiksi, Tranberg kertoo.

Miehen yllätykseksi poliisi päätyi kuitenkin ainoastaan toivottamaan hänelle hyvää matkan jatkoa.

Pako – Janne "Nacci" Tranbergin tarina alkaa Ruudussa maanantaina 8.8. Uusi jakso ilmestyy maanantaisin. Sarja on katseltavissa vain Ruutu+-tilauksella.

Katso ja Aller Studios kuuluvat samaan konserniin.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
08.08.2022 18:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Aller Studios, Poliisi

Seuraa meitä somessa