fbq
SuoratoistoAmanda Pilke jätti näyttelijäntyön vuosiksi uupumisen vuoksi – ei enää vaikene alalla kokemistaan vääryyksistä: ”Minulle ei puhuta noin”
Amanda Pilke jätti näyttelijäntyön vuosiksi uupumisen vuoksi – ei enää vaikene alalla kokemistaan vääryyksistä: ”Minulle ei puhuta noin”

Amanda Pilke näyttelee pääroolia Elisa Viihde Viaplayn tulevassa sarjassa Rosvopankki. Hän esittää pankkitarkastajaa 1980- ja 1990-lukujen Suomessa, jossa ylikuumentunut talouselämä oli ajamassa maata kohti pankkikriisiä.

– Itseäni yllätti tuohon tapahtumamaailmaan perehtyessäni se pankkien häikäilemätön vehkeily. Olen ehkä ollut aina sinisilmäinen ihminen ja luottanut siihen, että pankkien kaltaiset laitoksetkin tekevät vain moraalisesti oikeita päätöksiä, Amanda kertoo.

– Silloin kuitenkin tehtiin kaikenlaista järjestelmän sisäistä pelailua koko Suomen kustannuksella.

Noin kymmenen vuotta sitten Amandan ura näytti etenevän jatkuvasti kohti uusia voittoja. Parikymppisellä Amadalla oli takanaan muun muassa usean vuoden roolityö suositun Karjalan kunnailla -sarjan Jonnana ja Jussi-palkittu suoritus Kielletty hedelmä -elokuvassa (2009).

– Kaiken sen keskellä totesin, että olen henkisesti loppu. En pystynyt enää ammentamaan voimaa siitä työstä, joka oli ollut elämäni palo jo lapsesta asti. Tein ensimmäisen roolini Helmiä ja sikoja -elokuvassa, kun olin 11-vuotias, näyttelijäntyön työn kautta oppinut Amanda muistelee.

Lue myös: Suomen pankkikriisistä tv-sarja Rosvopankki – traileri julki

Juuri ennen loppuun palamistaan Amanda teki vaativat roolit elokuvissa Vuosaari ja Puhdistus. Aku Louhimiehen Vuosaaressa Amandalla oli seksikohtauksia ja hänen hahmoaan hyväksikäytettiin tarinassa. Antti J. Jokisen Puhdistuksessa roolina oli prostituoitu nimeltään Zara.

– Olin vielä sellaisessa ikävaiheessa, etten ollut ehtinyt käsitellä moniakaan asioita henkisesti. On kauhean raastavaa tehdä sellaista työtä, jossa annat omasta instrumentistasi, eli kehostasi ja mielestäsi, todella henkilökohtaisia asioita, Amanda kertoo.

– Näyttelijäntyössä annetaan paljon, mutta myös toivottavasti saadaan. Minä olin kuitenkin ajautunut pisteeseen, että annoin vain kaikkeni, enkä saanut takaisin ja olin romahduspisteessä.

Amanda Pilke Karjalan kunnailla
Amanda Pilke vuoden 2012 Karjalan kunnailla -jaksossa.

Seurasi tietoinen vuosien tauko näyttelemisestä, joiden aikana Amanda teki monenlaisia töitä ekokaupan myyjästä vanhainkodin saattohoitajaan. Hän myös alkoi meditoida ja opiskella buddhalaisuutta.

Lopulta aika tuntui jälleen oikealta sille, että hän alkoi hakeutua jälleen aktiivisesti näyttelijän töihin. Rosvopankki-roolia ovat edeltäneet roolit Syke- ja Pohjolan laki -sarjoissa.

– Enää en koe asioita niin dramaattisena kuin mitä ne olivat silloin vuosia sitten. Olen prosessoinut näitä asioita paljon ja alkanut antaa itselleni arvostusta, Amanda kertoo.

– Nyt ymmärrän myös, että ihmisillä on oikeus sanoa, jos jokin asia ei tunnu hyvältä. Saan näyttelijänä sanoa kuvauspaikalla, että tämä ei ole ok, minusta ei tunnu hyvältä ja minulle ei puhuta noin, Amanda painottaa.

Lue myös: Aku Louhimies on tottunut herättämään vahvoja reaktioita – seuraavaksi sarja Suomeen kohdistuvasta hybridihyökkäyksestä

– On myös hyvä, että suomalaisen elokuva- ja tv-alan sisällä ymmärretään paremmin tämäntyyppisiä asioita – yritetään tuoda enemmän turvaa työskentelytapoihin ja keskusteluihin, eikä tarvitse esimerkiksi pelätä, että menettäisi koko uransa, jos kertoo epäkohdista.

Voimaa on tuonut myös se, että Amanda ei laita kaikkia voimavarojaan vain näyttelijän uran edistämiseen.

– Asumme mieheni ja lasteni kanssa maalla, jossa minulla on monenlaisia hommia. Kaikki ei ole enää yhden kortin varassa, vaan voin näyttelemisen lisäksi tehdä paljon muunlaisiakin asioita.

Rosvopankki julkaistaan Elisa Viihde Viaplayssa 12. maaliskuuta.

Amanda Pilke Rosvopankki
Amanda Pilke/Rosvopankki.

 

11.02.2023 14:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Timo Korhonen, Yle, Elisa Viihde

Seuraa meitä somessa