fbq
HaastatteluKikkaa näyttelevä Sara Melleri ihmettelee tuomitsevaa suhtautumista: ”Käsitykset sen ajan naiseudesta ja avoimesta seksuaalisuudesta ovat pinttyneitä”
Kikkaa näyttelevä Sara Melleri ihmettelee tuomitsevaa suhtautumista: ”Käsitykset sen ajan naiseudesta ja avoimesta seksuaalisuudesta ovat pinttyneitä”

Tekijäryhmä halusi löytää Kikka!-elokuvan pääroolin näyttelijän, josta uhkuu samanlainen energia kuin itse edesmenneestä laulajasta Kikasta eli Kirsi Sirénistä. Käsikirjoittaja Maarit Nissilän mielestä rooliin sopisi täydellisesti Sara Melleri

Hän ei kuitenkaan halunnut vaikuttaa ohjaaja Anna Paavilaisen mielipiteeseen, vaan päätti olla hiljaa asiasta. Paavilainen kahlasi läpi 50 koe-esiintymisnauhaa. Joukossa oli rutkasti lahjakkaita näyttelijöitä, mutta yksi loisti joukosta kirkkaasti, nimittäin juuri käsikirjoittajan toivoma Melleri. 

Elettiin keskellä koronapandemian alkua, suljettujen seinien sisällä. Melleri oli päättänyt, että hän tekee kaikkensa saadakseen roolin Kikkana. Posteljooni kiikutti näyttelijän kotiin kikkamaisia koruja ja vaatteita koevideota varten. Hän halusi uppoutua rooliin 110 prosenttisesti. 

–  Ei tällaisia rooleja ole, eikä tule. Tällaisia naiskuvia näkee hyvin harvoin. Näin monisyisiä, riehakkaita, haavoittuvaisia. Saa tehdä elämän koko spektrin. Ei voisi toivoa parempaa roolia, Melleri toteaa Katson haastattelussa. 

Lue myös: Erika Vikman esittää Kikka!-elokuvan tunnuskappaleen: "Sopii yhtä lailla minun kuin Kikankin elämään"

k
Sara Melleri haluaa juhlia roolisuorituksellaan Kikkaa itseään. 

Ei uhriutumiselle

Melleri korostaa, että vaikka kyseessä on Kikan tarina, ei kaikki elokuvassa ole 100-prosenttisesti totta, eikä se ole faktapohjainen elämäkertaelokuva tai dokumentti. 

– Tämä on meidän oma intiimi tarina Kikka-nimisestä henkilöstä. Osa tapahtumista tietenkin pohjaa johonkin, mutta siellä on myös asioita, jotka eivät ole oikeasti tapahtuneet. Se on hyvä muistaa. 

Melleri kävi rooliaan varten laulutunneilla ja harjoitteli koreografiaa yhdessä Reija Väreen kanssa. 

Parissa kohtauksessa Melleri laulaa itse, ja elokuvassa kuullaan musiikkia myös Kikan laulamana. 

Mellerin mielestä on tärkeää, että elokuvassa Kikka näytetään empatian kautta ja siinä mennään hänen tasolleen. 

– On ihmeellinen tapa lokeroida, tuomita tai asettua toisen yläpuolelle. Jospa leffa tekee näkyväksi myös niitä ennakkoluuloja. Sen ajan aika pinttyneitä käsityksiä naiseudesta ja avoimesta seksuaalisuudesta. Kikka oli kuitenkin ihminen, joka nautti isosti itsestään, esiintymisestä ja kehostaan. Minkä takia se halutaan tuomita? 

Melleri ei myöskään ymmärrä, miksi osa on asettanut Kikan uhrin rooliin. Näyttelijän mukaan se on artistia kohtaan hyvin vähättelevää. 

– Mielestäni kaikki tämä on lähtenyt Kikasta itsestään. Haluan juhlia sitä, ja toivon, että myös katsojat näkisivät sen. Sen nautinnon ja ilon, mitä hänen persoonassaan oli, Melleri summaa.

Lue myös: Rajut alastonkohtaukset eivät kiinnostaneet – Anna Erikssonin W-elokuvalla jäätävän huonot katsojaluvut

Kikka! elokuvateattereissa 12.10.2022. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
30.09.2022 08:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Kai Joronen, Sami Kuokkanen, Elokuvayhtiö Komeetta.

Seuraa meitä somessa