fbq
HaastatteluJames Cameron iloitsee Avatarin paluusta valkokankaalle: "Tämä elokuva pitää kokea teatterissa!"
James Cameron iloitsee Avatarin paluusta valkokankaalle: "Tämä elokuva pitää kokea teatterissa!"

Maailman menestynein elokuva Avatar palasi teattereihin ennen joulukuussa julkaistavaa jatko-osaa Avatar: The Way of Water. Katso haastatteli virtuaalisesti scifiseikkailun luonutta James Cameronia.

Vuonna 2009 julkaistu Avatar on edelleen kaikkien aikojen menestynein elokuva, jonka tuotannossa hyödynnettiin täysin uutta teknologiaa. Maailmanlaajuisesti ennätykselliset kolme miljardia euroa tuottanut tieteisfantasia voitti kolme Oscaria, joista yksi meni sen uraauurtavalle 3D-kuvaukselle.

Nyt Avatar on palannut isolle kankaalle. Elokuva saapuu tänä perjantaina uudelleen teattereihin ympäri maailmaa 4K-masteroituna versiona, jota esitetään kaksi viikkoa valtavissa IMAX-saleissa sekä 3D- ja 2D-muodossa. Tempauksella buustataan myös 14. joulukuuta julkaistavaa jatko-osaa Avatar: The Way of Water, jonka James Cameron on kuvannut yhtä aikaa ensi vuonna ilmestyvän Avatar 3:en kanssa. Myös neljäs ja viides elokuva ovat tekeillä.

Lue myös: Alex Garland on modernin scifin merkittävin ääni – nämä hänen teoksensa löytyvät suoratoistopalveluista

Luotu isolle ruudulle

Vaikka Avatar-saaga näyttää nousevan Cameronin uran päätyöksi, tunnetaan 68-vuotias kanadalaisohjaaja ennen kaikkea kahden ensimmäisen, ja parhaan, Terminatorin, Aliens – Paluun ja Titanicin palvottuna tekijänä. Cameron on myös vannoutunut elokuvateatterikokemuksen kannattaja, mikä nousee heti esiin Avatarin virtuaalisessa haastattelutilaisuudessa.

– Moni nuorempi katsoja ei ole koskaan nähnyt Avataria teatterissa. Loimme elokuvan kuitenkin juuri sinne, koettavaksi suurimmalta mahdolliselta kankaalta parhaalla mahdollisella kuvalla ja äänentoistolla. Uudelleenmasteroinnin myötä Avatar näyttää paremmalta kuin koskaan aiemmin. Toivon, että uudelleenjulkaisu kiinnostaa myös niitä, jotka ovat tottuneet katsomaan elokuvia vain suoratoistopalveluista, Cameron toteaa.

James Cameron

Menestyksen salaisuus

Avatar tapahtuu vuonna 2154 kaukaisella Pandora-planeetalla, jossa ihmiset käyvät sotaa sen alkuperäisväestöä vastaan saadakseen haltuunsa arvokkaita mineraaleja. Pääosissa nähdään Sam Worthington, Sigourney Weaver ja Zoe Saldana, jotka on muutettu tietokoneella lähes kolme metriä pitkiksi ja iholtaan sinisiksi avatar-hahmoiksi.

– Jokainen elokuva on yhtä hyvä kuin sen näyttelijät, jotka sijoittavat siihen sielunsa ja sydämensä. Olin todella onnekas saadessani mukaan nämä loistavat näyttelijät, joiden ansiosta elokuva toimii niin hyvin. Toisaalta Avatar kutsuu matkalle täysin uuteen maailmaan, pois arjen haasteista ja poliittisesta kaaoksesta. Toki tuossakin maailmassa on käynnissä konflikti, mutta sitä käsitellään fantasian ja tieteiskerronnan kautta. Olitpa sitten Euroopasta, Itä-Aasiasta tai Pohjois-Amerikasta, tarinan teemat ja hahmot tuntuvat samastuttavilta, Cameron pohtii Avatarin menestyksen salaisuutta.

Lue myös: Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset on maailman kallein sarja – ohjaaja J.A. Bayona kertoo Katsolle suursarjan synnystä

Tekninen edelläkävijä

Yksi syy Avatarin menestykseen on sen ällistyttävä tekninen toteutus, joka tuntuu vielä 13 vuoden jälkeen uraauurtavalta. Cameron on kertonut halunneensa tehdä elokuvan jo 1990-luvulla, mutta kuvausten vaatima teknologia ei ollut vielä toivotulla tasolla.

Avatar ei ollut ensimmäinen elokuva, joka hyödynsi tietokonetehosteita, mutta se oli ensimmäinen, joka kuvattiin täysin digitaalisesti 3D-kameralla ja voitti siitä Oscarin. Halusin teknologian kehittyvän niin hyväksi, ettei katsoja parin ensimmäisen minuutin jälkeen välitä enää pohtia, miten kaikki on tehty, vaan haluaa pelkästään antautua elokuvan vietäväksi. Meiltä vei vuosia kehittää kaikki teknologia, jota Avatarin tekemisessä hyödynnettiin.

Avatar Zoe Saldana

Katsojan valinta

Vaikka uutuudenviehätyksensä jo ajat sitten menettänyt 3D-esitysteknologia liitetään edelleen vahvasti Avatariin, ei Cameron näe sitä ongelmana.

– 3D ei ole hävinnyt, vaan se on hyväksytty osaksi esitysvalikoimaa. Katsojat voivat valita sen ja normaalin 2D-näytöksen välillä. Kyse on hieman samasta asiasta, kun väri tuli elokuviin. Tuolloin ihmiset tungeksivat katsomaan elokuvia aluksi vain värin vuoksi. Avatarin julkaisun aikaan 3D oli uusi juttu, joka houkutteli massoja teatteriin. Nyt se on vain yksi vaihtoehto, eikä kukaan osta lippua pelkästään 3D:n vuoksi. Elokuvan pitää kiinnostaa myös muilla tavoin. Kiinnostaako Avatar 2 ilman uuden esitystekniikan lumoa selviää sitten joulukuussa, Cameron hymähtää.

Uudelleenmasteroitu Avatar nyt elokuvateattereissa. Avatar: The Way of Water saa ensi-iltansa maailmanlaajuisesti 14. joulukuuta.

23.09.2022 13:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Walt Disney Studios

Seuraa meitä somessa