fbq
HaastatteluBond-tähti Naomie Harris ei suunnittele uraansa etukäteen: ”Valitsen roolit, jotka puhuttavat”
Bond-tähti Naomie Harris ei suunnittele uraansa etukäteen: ”Valitsen roolit, jotka puhuttavat”

Naomie Harrisin läpimurto tapahtui 20 vuotta sitten Danny Boylen modernissa kauhuklassikossa 28 päivää myöhemmin. Räjähtävä roolisuoritus teki Harrisista kuuman uuden nimen, joka kiinnitettiin kahteen Pirates of the Caribbean -seikkailuun ja Miami Vice -elokuvaan. Suuri yleisö tuntee Harrisin etenkin Bond-elokuvien Moneypennynä. Megaleffojen välissä Naomie sai Oscar-ehdokkuuden vuoden 2016 arthouse-hitistä Moonlight.

– En ole koskaan suunnitellut uraani etukäteen. Päädyn valitsemaan käsikirjoituksia, jotka puhuttavat tai vievät hahmon kiinnostavalle matkalle. Parasta on, kun tarina pystyy viihdyttämään sekä sanomaan jotain tärkeää. Tämä pätee varsinkin The Man Who Fell to Earthiin, joka kritisoi suoraan, mitä olemme tekemässä kauniille planeetallemme, Naomie toteaa Katsolle etäyhteydellä.

Harris esittää sarjassa nerokasta tiedenaista Justin Fallsia, jonka usko ihmiskunnan tulevaisuuteen on heikko. Justin saa kuitenkin muuta ajateltavaa, kun kotiplaneettansa tuhoa Maahan paennut muukalainen Faraday pyytää häneltä apua.

– Olen ylpeä roolistani, sillä hän on tarinan ankkuri. Justin on näkijä, joka antaa silmät Faradaylle. Hän on yleisö, jonka kautta koko sarja suodatetaan, Naomie muotoilee.

Lue myös: Master Chief -näyttelijä Pablo Schreiber tunnustaa: ”Olen surkea Halo-pelaaja!”

The Man Who Fell to Earth Chiwetel Ejiofor Naomie Harris

Rocktähti toisesta maailmasta

The Man Who Fell to Earth perustuu Walter Tevisin romaaniin ja Nicolas Roegin sen pohjalta ohjaamaan kulttielokuvaan Mies toisesta maailmasta. Vuonna 1976 valmistunut elokuva tunnetaan etenkin David Bowien ikonisesta pääroolista.

Sarjan luoneen Alex Kurtzmanin mukaan elokuva ja Bowien roolisuoritus nostivat riman korkealle.

– Saman emotionaalisen rehellisyyden tavoittaminen oli haastavaa. Tätä sarjaa ei ollut helppo käsikirjoittaa. Saimme paljon inspiraatiota Roegin elokuvasta sekä Tevisin romaanista, mutta halusimme myös tulkita tarinan teemoja ja ideoita uusiksi. Tevisin esittämät kysymykset ovat ajattomia, Kurtzman toteaa.

Mies toisesta maailmasta David Bowie

Lue myös: Tieteisklassikko The Man Who Fell to Earth tehtiin uusiksi – Katson haastattelema Chiwetel Ejiofor haluaa kunnioittaa David Bowien perintöä

Legendojen perintö

Kurtzmanin mukaan tieteiselementit ovat Tevisin romaanissa lopulta sivuroolissa.

– Hän taisteli omien demoniensa kanssa kirjoittaessaan tämän syvällisen tutkielman yksinäisyydestä ja vieraantuneisuudesta. Newton on selvästi hänen alter egonsa. Roeg teki kirjasta hämmästyttävän filmin, jota leimaa vahva tunne eristäytyneisyydestä sekä polttava halu pohtia ihmisyyttä. Sarja kunnioittaa niin Bowien, Roegin kuin Tevisin perintöä, Alex tiivistää.

Näyttelijöidensä tapaan myös Kurtzman näkee The Man Who Fell to Earthin profetiana.

– Sarja kysyy, mitä valintoja joudumme tekemään, jotta rotumme säilyy. Peilaamme itseämme Faradayn kautta ja joudumme pohtimaan, mitä ihmisyys tarkoittaa. Hän on kuin lapsi, joka kokee kaiken ensi kertaa, sinisen taivaan ja ilman jota hengitämme. Hän näkee meidät huonoimmillaan ja parhaimmillaan.

27.04.2022 17:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: MGM, Paramount+, Studio Canal

Seuraa meitä somessa