fbq
ElokuvatVaaleaverikön lumous ei haihdu – Netflixin Blondi-elokuva herättää Marilyn Monroen jälleen eloon
Vaaleaverikön lumous ei haihdu – Netflixin Blondi-elokuva herättää Marilyn Monroen jälleen eloon

Marilyn Monroen (1926-1962) elämää on käsitelty lukuisissa kirjoissa ja elokuvissa, kuten Netflixin huhtikuussa julkaisemassa dokumentissa Marilyn-mysteeri: Unohdetut haastattelut. Yhtään Marilyn-elokuvaa ei ole kuitenkaan odotettu yhtä innokkaasti kuin Andrew Dominikin ohjaamaa Blondia, jonka Netflix julkaisee maailmanlaajuisesti 23. syyskuuta.

Blondi perustuu Joyce Carol Oatesin 2000 julkaistuun romaaniin, joka on fiktiivinen sukellus todellisen Marilyn Monroen sisäiseen maailmaan. Nimiroolissa nähtävä Ana de Armas opiskeli Marilynin puhetta ja maneereja yhdeksän kuukautta ennen kuvauksia. Näyttelijä myös vietti joka aamu kolme tuntia maskeeraustuolissa elokuvan 47 kuvauspäivän aikana.

– Työskentelimme tämän elokuvan parissa tunteja joka päivä lähes vuoden ajan. Luin Oatesin romaanin ja tutkin satoja valokuvia, filmejä, videoita ja äänitteitä – mitä ikinä sain käsiini, de Armas kertoo valmistautumisestaan Netflix Queuen haastattelussa.

Blondi Ana de Armas

Kaksi minäkuvaa

Vaikka Blondin tarina on fiktiota, tosipohjaisuus oli tärkeää Dominikille ja de Armasille.

– Elokuvan jokainen kohtaus perustuu todelliseen valokuvaan Marilynista. Tutkimme kuvia ja keskustelimme, mitä niissä tapahtuu. Ensimmäinen kysymys oli aina, mitä Norma Jeane tuntee kuvassa? Kuuluisuus teki Marilynista maailman näkyvimmän ihmisen ja Norma Jeanesta näkymättömän, Ana määrittelee.

Dominikin mukaan suljettujen ovien takaiset tapahtumat antoivat mahdollisuuden sukeltaa Marilynin psyykeen.

– Hän on erittäin traumatisoitunut ja jakautunut kahteen minäkuvaan, julkiseen ja yksityiseen. Hänen julkinen persoonansa, Marilyn, on yhtä aikaa hänen suojansa sekä asia, joka uhkaa syödä hänet hengiltä, Dominik määrittelee.

Blondi Ana de Armas

Ainoa vaihtoehto

De Armas on tuttu menestyselokuvista kuten Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä ja 007 No Time to Die sekä Amazonin eroottisesta trilleristä Syvä vesi. Kuubalaiskaunottaren uusin elokuva on Netflixin julkaisema The Gray Man, jossa hän näyttelee Ryan Goslingin ja Chris Evansin rinnalla. Dominikille näyttelijä oli ensimmäinen ja ainoa vaihtoehto esittämään Marilynia.

– Olin todella onnekas saadessani Anan, sillä hän pystyy tekemään mitä tahansa. Hän ymmärsi heti kaiken, mitä tarkoitin, ja pääsi roolin ihon alle. Kohtaukset heräsivät eloon juuri hänen ansiostaan, Dominik kehuu tähteään.

Lue myös: Marilyn Monroen kuolemasta 60 vuotta – masennus, päihteet ja hankalan työtoverin maine varjostivat tähden parhaita vuosia

De Armasin mukaan Blondi ei ole kerronnaltaan perinteinen elokuva.

– Kyseessä on sensorinen ja emotionaalinen kokemus. Elokuva ei ole lineaarinen, vaan se etenee Marilynin tunteiden ja kokemusten kautta. Andrew halusi sukeltaa hänen mieleensä ja vartaloonsa ilman suodattimia. Tämä on uskaliain ja feministisin versio hänen tarinastaan.

Blondi Ana de Armas

Lapsilta kielletty

Uusiseelantilainen Dominik tunnetaan maskuliinista väkivaltaa tutkivista elokuvista, kuten Chopper (2000), Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (2007) ja Killing Them Softly (2012). Blondi oli kuitenkin Dominikin pitkäaikainen lemmikkiprojekti, jolle ohjaaja etsi vuosia sopivaa kotia. Lopulta se löytyi Netflixiltä, joka suostui Dominikin vaatimukseen julkaista elokuva ns. NC-17-versiona. Se tarkoittaa, että elokuvassa on materiaalia, jota ei saa näyttää alle 17-vuotiaille edes huoltajan seurassa.

– Elokuva on vilpitön ja se on tehty rakkaudella, mutta se on täynnä raivoa. Marilynin kokema hyväksikäyttö ja lapsuuden trauma vaativat sensuroimatonta lähestymistapaa. Minua pidetään hyvin provosoivana elokuvantekijänä, mutta en koskaan tietoisesti pyri siihen. Tämänkin elokuvan päätarkoitus on saada katsojat rakastamaan Marilynia, Dominik toteaa.

Blondin ensi-ilta Netflixissä 28. syyskuuta.

Seuraa meitä somessa