fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Voimaannuttava The Woman King on kuin mustien naisten Braveheart – Oscar-voittaja Viola Davis on pääosassa napakymppi
Elokuva-arvostelu: Voimaannuttava The Woman King on kuin mustien naisten Braveheart – Oscar-voittaja Viola Davis on pääosassa napakymppi

The Woman King ***

Elokuvateattereissa 25.11. ensi-iltansa saava, tositapahtumien inspiroima The Woman King kertoo Agojiesta, naispuolisesta soturijoukosta, joka suojeli afrikkalaista Dahomeyn kuningaskuntaa 1800-luvulla legendaarisella taidolla ja raivokkaalla taistelutahdolla.

Juonenkäänteiltään sepitetty tarina seuraa kenraali Naniscaa (Viola Davis), joka kouluttaa uutta soturisukupolvea taisteluun Dahomeyn elämäntapaa uhkaavia vihollisia vastaan. Heihin kuuluu niin muita heimoja kuin mereltä tulleita orjakauppiaita. Lopulta Nanisca joutuu kohtaamaan myös oman menneisyytensä demonit.

The Woman King toimii parhaimmillaan kuin Braveheart, joka saa yleisön hurraamaan päähenkilöiden käydessä rajusti ja väkivaltaisesti sortajiaan vastaan. Se, että päähenkilöt ovat miespuolisten skottien sijaan afrikkalaisia naisia, antaa elokuvalle innostavaa, eksoottista lisäarvoa.

Lue myös: Kupla on pieni suuri elokuva nuoren halusta hallita vanhempiensa maailmaa – kotimaisen leffahelmen ytimessä ovat nerokkaat näyttelijäsuoritukset

Upea Viola Davis on napakymppi pääroolissa, joka antaa uuden merkityksen historialliselle naistoimintasankarille. Tuntuu jotenkin poikkeuksellisen sopivalta, että näyteltyään vain hetki sitten Michelle Obamaa The First Lady -sarjassa, tästä superlahjakkaasta Oscar-voittajasta kuoriutuu afrikkalaisten amatsonien peloton sotapäällikkö.

The Woman King

Toisaalta ylipitkä elokuva sortuu myös tyypillisiin Hollywood-kliseisiin ja pateettisuuteen, mikä paljastaa elokuvan olevan ennen kaikkea amerikkalaisen unelmatehtaan tuote. Mikäli sen ei anna häiritä liikaa, tarjoaa Gina Prince-Bythewoodin (The Old Guard) varmakätinen ohjaus spektaakkelimaisen paketin sotaisaa viihdettä ja voimaannuttavaa mustaa raivoa, jonka rinnalla Black Panther -elokuvien fantasiasatuilu tuntuu entistä lapsellisemmalta.

Toimintadraama. O: Gina Prince-Bythewood. N: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, John Boyega. (USA 2022). 135 min. Elokuvateattereissa 25.11.

25.11.2022 07:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: SF Studios

Seuraa meitä somessa