fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Kupla on pieni suuri elokuva nuoren halusta hallita vanhempiensa maailmaa – kotimaisen leffahelmen ytimessä ovat nerokkaat näyttelijäsuoritukset
Elokuva-arvostelu: Kupla on pieni suuri elokuva nuoren halusta hallita vanhempiensa maailmaa – kotimaisen leffahelmen ytimessä ovat nerokkaat näyttelijäsuoritukset

Kupla ****

Elokuvateattereissa ensi-iltansa 25.11. saava Aleksi Salmenperän uusi elokuva sukeltaa nuoren ihmisen herkkään, kiihkeään ja turvallisuudenhakuiseen maailmaan viisaalla ja myötätuntoisella otteella.

Stella Leppikorpi esittää 16-vuotiasta Eveliinaa, joka näkee äitinsä Tupun suutelevan toista naista. Eveliinan isällä Teuvolla riittää hyväntahtoisia neuvoja tyttärelleen, mutta hän ei näe oman avioliittonsa olevan vaarassa. Niinpä tytär päättää pitää vanhempansa yhdessä keinolla millä hyvänsä. Vaikka sitten heittäytymällä moniongelmaiseksi ja keksimällä valheita terveydentilastaan.

Kuplan ytimessä ovat poikkeuksellisen hyvät näyttelijät, joista taitavana henkilöohjaajana tunnettu Salmenperä saa irti kaiken oleellisen. Leppikorpi on esikoispääroolissaan ilmiömäisen hyvä – aito, uskottava ja täynnä teini-ikäisen uhmaa ja kipuilua. Salmenperän luottonäyttelijöihin kuuluva Tommi Korpela (Miehen työ, Häiriötekijä) istuu kuin valettu ressukkamaiseksi isäksi, jonka tyynen pinnan alla kytevä ahdistus ja kiukku purkautuvat tragikoomisella nerokkuudella.

Lue myös: Verta, hikeä ja liian iso keikka – Hetki lyö on rikoselokuva, jonka jälkeen haluat suihkuun

Salmenperän vuoden 2004 esikoispitkää Lapsia ja aikuisia tähdittänyt Minna Haapkylä on pitkästä aikaa suurenmoinen äitinä, joka rakastaa perhettään mutta ei näe sen pahaa oloa. Amos Brotherus ja Anna-Maija Tuokko tekevät hallitut sivuroolit Eveliinan poikaystävänä ja äidin rakastajana.

Ohjauksen ja näyttelijäsuoritusten lisäksi Kuplassa on kotimaiseksi elokuvaksi harvinaisen hieno ja viimeistelty käsikirjoitus, jolla on malttia ja motivaatiota kehittää jokaista hahmoaan. Työstä vastaavat Salmenperä ja Ivalosta ja Netflixin tulevasta Dance Brothers -sarjasta tunnettu Reeta Ruotsalainen.

Arkirealismin raameista komeasti ulos kasvavan tarinan on puolestaan tallentanut yksi Suomen parhaista kuvaajista, myös rapakon takana vahvaa Hollywood-uraa tekevä Peter Flinckenberg.

Draama. O: Aleksi Salmenperä. N: Stella Leppikorpi, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Anna-Maija Tuokko, Amos Brotherus. (Suomi 2022). 103 min. Elokuvateattereissa 25.11.

24.11.2022 08:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Rabbit Films

Seuraa meitä somessa