fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Uusi Asterix-elokuva naurattaa, mutta yksi asia floppaa
Elokuva-arvostelu: Uusi Asterix-elokuva naurattaa, mutta yksi asia floppaa

Uusi Asterix ja Obelix saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 10.3.

Asterix ja Obelix Lohikäärmeen valtakunnassa * *

Eletään vuotta 50 eKr. Kiinan keisarinna on vangittu, ja hänen ainoa tyttärensä, prinsessa Fu Yi (Julie Chen, suomalaisea äänenään Ella Jaakkola) onnistuu pakenemaan Galliaan foinikialaisen kauppiaan Graindemaisin (Ramzy Bedia, Arttu Kapulainen) ja hänen henkivartijansa kassa.

Voittamattomien gallialaisten kylässä he pyytävät apua urheilta sotureilta Asterixilta (Guillaume Canet / Antti LJ Pääkkönen) ja Obelixilta (Gilles Lellouch / Osku Ärilä). Yhdessä joukkio lähtee Kiinaan vapauttamaan keisarinnan. Siellä he kohtaavat muun muassa roomalaissoturi Antiviruksen (Zlatan Ibrahimovic / Tim Sparv) ja Julius Caesarin (Vincent Cassel / Tuukka Leppänen).

Lue myös: Oscar-gaala on jo ovella – nämä ehdokkaat voi katsoa kotisohvalla suoratoistopalveluista

Asterix ja Obelix Lohikäärmeen valtakunnassa perustuu Albert Uderzon ja René Goscinnyn luomiin rakastettuihin sarjakuvahahmoihin. Guillaume Canetin ohjaama elokuva ei tosin pohjaudu mihinkään alkuperäiskertomukseen eikä sarjakuva-albumiin.

Elokuvassa on kohtauksia, jotka oikeasti naurattavat ääneen, kuten Asterixin halu ryhtyä kasvissyöjäksi ja Caesarin parisuhdekriisi Kleopatran (Marion Cotillard, Maria Ylipää) kanssa. Elokuva olisi toiminut hyvin huumorin ja näyttelijöidenkin varassa, mutta mukaan otettiin kohtauksia, jotka ovat täysin epäolennaisia juonen kannalta.

Kun mukana on liikaa ylimääräistä, filmin seuraamiseen voi kyllästyä ja sitten odottaa, milloin ja miten tarina jatkuu. Näyttelijät tekevät hyvää työtä jokaista hahmoa myöten, erityisesti Gilles Lellouche hömelönä, mutta sympaattisena Obelixina.

Ruotsalaisen jalkapallolegendan Zlatan Ibrahimovicin rooli jää vain pieneksi cameoksi. Häntä olisi halunnut nähdä enemmän, mutta Zlatanin mukanaolo on maksanut varmasti maltaita.

Lue myös: Minä, Zlatan jää harmaaksi kolmen tähden draamaksi

Itse elokuvan budjetti oli Guardianin mukaan yli 60 miljoonaa euroa, mikä tekee filmistä yhden kaikkien aikojen kalleimmista ranskalaistuotannoista. Suuri budjetti näkyy hyvin elokuvan ulkoasussa, ja visuaalisesti teos on todella kaunis.

Näkyvyydestä ja hauskoista hahmoista huolimatta Asterix ja Obelix -elokuva kaatuu liian pitkään kestoon ja epäolennaisiin kohtauksiin. Tarkemmalla käsikirjoituksella ja leikkaamisella elokuvasta olisi saanut hyvää kolmen tähden viihdettä. Toki perheen pienemmillä katsojilla on varmasti hauskaa.

Perhe-elokuva. O: Guillaume Canet. N: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel. (Astérix & Obélix: L'Empire du Milieu, Ranska 2023). 112 min. 

10.03.2023 07:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Elokuvayhtiöt

Seuraa meitä somessa