fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Top Gun: Maverick on pysäyttävän täydellinen saavutus
Elokuva-arvostelu: Top Gun: Maverick on pysäyttävän täydellinen saavutus

Top Gun -jatko-osaa jouduttiin odottamaan 36 vuotta. Nyt elokuva on viimein valmis ja vapautettu kahden vuoden koronavankilasta. Lopputulos on pysäyttävän täydellinen saavutus kaikilla elokuvantekemisen mittareilla.

Tom Cruise palaa uransa ikonisimpaan rooliin hävittäjälentäjä Pete ”Maverick” Mitchelliksi, joka on onnistunut välttämään aktiiviuran päättävän ylennyksen. Yli 30 vuotta laivastossa palvellut Maverick on pysynyt arvoltaan kommodorina, vaikka jotkut hänen Top Gun -kurssikavereistaan ovat jo amiraaleja.

Nyt Maverick määrätään kouluttamaan tuoreimpia Top Gun -pilotteja vaaralliseen erikoistehtävään, jonka päämäärä on tuhota erään roistovaltion uraaninrikastamistehdas. Tehtävään on valittu kurssinsa parhaat lentäjät, joiden joukkoon kuuluu myös Maverickin edesmenneen ystävän Goosen poika, luutnantti Bradley ”Rooster” Bradshaw. Yhä syyllisyyttä Goosen kuolemasta tunteva Maverick joutuu kohtaamaan pahimmat pelkonsa operaatiossa, joka vaatii jokaiselta siihen osallistuvalta valtavia uhrauksia.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Vuoden 2021 paras toimintaelokuva Nobody on kuusikymppisen päätähden show

Top Gun Maverick

Jos Tony Scottin ohjaama Top Gun – lentäjistä parhaat (1986) on yksi 1980-luvun parhaista popkulttileffoista, on Top Gun: Maverick sen jalostettu superversio. Tiedostaen, että kyseessä on yksi 2000-luvun odotetuimmista elokuvista, Cruise ja ohjaaja Joseph Kosinski (Tron: Legacy, Oblivion) ovat nostaneet riman jäätävän korkealle. Jo pelkästään Top Gun: Maverickin lentojaksot ovat käsittämättömän upeita, kuin toisesta maailmasta. Alan huimapäisimpänä perfektionistina tunnettu Cruise hankki kuvauksia varten aidon hävittäjälentoluvan suorittaakseen itse kaikki lentokohtaukset. Myös muut näyttelijät joutuivat nousemaan aitoihin F18-hävittäjiin, jotka varustettiin elokuvaa varten kehitetyillä erikoiskameroilla. Saavutetun realismin taso on mykistävä – en muista koskaan nähneeni mitään vastaavaa.

Häikäisevän ja ääntä nopeamman pintansa alla Top Gun: Maverick on kuitenkin ennen kaikkea henkilödraama, joka ammentaa niin veljeyden, ystävyyden kuin rakkauden teemoista. Jennifer Connelly tuo tarinaan kasapäin sielukkuutta Maverickin sydämen uudelleen varastavana Penny Benjaminina, joka pyörittää laivastotukikohdan läheistä baaria. Uusista näyttelijöistä myös Miles Teller tekee vakuuttavaa työtä Roosterina, joka joutuu prosessoimaan isänsä menetystä uudelleen Maverickin kautta.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: The Northman vie synkälle matkalle Valhallan porteille

Top Gun Maverick Jennifer Connelly

Elokuvan koskettavin hetki on kuitenkin Maverickin ja tämän alkuperäisiin Top Gun -kurssikavereihin kuuluvan Icemanin kohtaaminen. Cruise sai suostuteltua Val Kilmerin uusimaan roolinsa, vaikka tämä on käytännössä lopettanut uransa kurkkusyövästä johtuvien kudosvaurioiden vuoksi.

Top Gun: Maverick kuuluu jo nyt maailman parhaiden jatko-osien joukkoon, jossa se seisoo tasaveroisena Kummisetä osa II:en, Aliens – paluun ja Terminator 2 – Tuomion päivän kaltaisten klassikoiden rinnalla. Se on täydellinen viihde-elokuva, joka herättää halun nähdä se välittömästi uudelleen. Ennen kaikkea se on osoitus kohta kuusikymppisen Tom Cruisen järkkymättömästä asemasta maailman suurimpana elokuvatähtenä, jonka kyky venyttää omia henkisiä ja fyysisiä rajojaan tuntuu yliluonnolliselta.

Toimintadraama. O: Joseph Kosinski. N: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Glen Powell, Ed Harris, Val Kilmer. (USA 2022). 131 min.

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

24.05.2022 18:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Paramount Pictures

Seuraa meitä somessa