fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Tätä vaikuttavammin ei voi väkivaltaviihdettä toteuttaa – Jorma Tommila tekee Sisussa elämänsä roolityön
Elokuva-arvostelu: Tätä vaikuttavammin ei voi väkivaltaviihdettä toteuttaa – Jorma Tommila tekee Sisussa elämänsä roolityön

Sisu saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 26.1.

Sisu

*****

Sisun lähtökohta on simppeli. On talvisodan läpikäynyt tappokone, Aatami Korpi, joka vetäytyy omiin oloihinsa ja löytää toisen maailmansodan loppumetreillä kultaa Lapista. Aatami kohtaa alueella tuhojaan tekevät natsit, jotka haluavat kullan, ja alkaa taistelu sekä hurja tappokarnevaali.

Suomessa on koetettu Renny Harlinin Jäätävästä poltteesta (1986) lähtien tehdä Hollywood-tyylisiä toiminta- ja sotaelokuvia. Tulokset ovat olleet pääosin korkeintaan sympaattisia. Sisun ohjanneen Jalmari Helanderin aiemmat työt ovat antaneet lupauksia, että häneltä voisi jossain vaiheessa tulla kaikki vaatimukset täyttävä action-genren muotovalio.

Lue myös: Mimosa Willamo lumoutui vastanäyttelijänsä silmistä Sisu-elokuvassa: ”Se oli todellinen oh my god -hetki”

Sisu vastaa näihin odotuksiin täydellisesti. Lähtökohdat esitellään nopeasti ja selkeästi, minkä jälkeen edetään vääjäämättömällä voimalla kohokohdasta toiseen. 

Jorma Tommila on tehnyt monenlaisia rooleja aina Tarhapäivän (2019) päiväkodin sedästä Röllien kylänvanhimpaan (Rölli ja metsänhenki, 2001). Turkkalaiseen Jumalan teatteriinkin kuulunut Tommila muistetaan silti myös jyrkkälinjaisista hahmoistaan sekä Lipton Cockton in the Shadows of Sodoman (1995) kaltaisissa kulttiklassikoissa että suuremman yleisön elokuvissa kuten Bad Luck Love (2000).

Jorma tommila sisu
Jorma Tommilan esittämä hiljainen tappokone Aatami Korpi ei anna periksi.

Armottoman ja puhumattoman Aatami Korven rooli on tämän jatkumon todellinen huipentuma. Tommi tekee Sisussa elämänsä roolin, johon ei olisi edes voinut kuvitella ketään toista suomalaisnäyttelijää. Mies osaa huikealla tavalla sanoa monimutkaisiakin ajatuksia pelkällä elekielellään, katsellaan ja olemuksellaan.

Helander rakentaa toimintakohtaukset niin, että ne todella tuntuvat luissa ja ytimissä asti. Kuuden miljoonan euron budjetilla ei ehkä saa maailman isoimpia räjähdyksiä, mutta se paikataan ohjaajan voimakkaalla visiolla. Tätä vaikuttavammin ei voi väkivaltaviihdettä toteuttaa!

Suvantokohdissa Suomen Lappi muuntuu komeiksi western-maisemiksi. Elokuvan kuvallinen puoli on muutenkin hyvin vakuuttavaa.

Toiminta. O: Jalmari Helander. N: Jorma Tommila, Mimosa Willamo, Aksel Hennie, Jack Doolan. (Suomi 2023). 92 min. 

Sisu
Suomen Lappi on kuin USA:n villi länsi.

 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
26.01.2023 17:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Subzero Film Entertainment Oy, Antti Rastivo/Freezing Point Oy, Kai Joronen

Seuraa meitä somessa