fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Rakkaudella ei ole takarajaa Klaus Härön uudessa elokuvassa Rakkaani merikapteeni
Elokuva-arvostelu: Rakkaudella ei ole takarajaa Klaus Härön uudessa elokuvassa Rakkaani merikapteeni

Rakkaani merikapteeni ****

”Koskaan ei ole liian myöhäistä rakastaa.” Vaikka kyseessä on mainoslause, se onnistuu kerrankin kiteyttämään, mistä elokuvassa on kyse. Rakkaani merikapteeni kertoo kahden elämänsä loppusuoralle ehtineen ihmisen ystävyydestä, joka syvenee pyyteettömäksi rakkaudeksi. Elokuva on täynnä lämpöä, viisautta ja syvää ymmärrystä niistä inhimillisistä tarpeista, jotka eivät koskaan sammu vaikka mittari näyttäisikin jo lähes vuosisataa.

Pelkästä senioriyleisölle suunnatusta sokerikuorrutuksesta ei silti ole kyse. Klaus Härön (Miekkailija, Tuntematon mestari) ohjaama elokuva käsittelee kauniin rakkaustarinan lisäksi toksisia perhesuhteita ja niiden aiheuttamaa elinikäistä traumaa. Tarina kuuluu yhtä paljon toisen päähenkilön tyttärelle, jonka elämältä katoaa yllättäen pohja isän uuden onnen myötä.

Irlannissa meren rannalla eläkepäiviään viettävä Howard on entinen merikapteeni, joka on vaimonsa kuoltua vieraantunut lapsistaan. Tästä huolimatta Howardin sairaanhoitajatytär Grace vierailee uskollisesti isänsä luona tyrkyttämässä apuaan ja huolenpitoaan. Howardin vastustuksesta huolimatta hän palkkaa kodinhoitajan, jo kypsään ikään varttuneen Annien, joka onnistuu herättämään vanhassa merikarhussa kauan sitten hiipuneita tunteita. Grace ei kuitenkaan hyväksy isänsä suhdetta. Hän tuntee jääneensä lapsena ilman isänsä rakkautta ja kokee jäävänsä jälleen sen ulkopuolelle.

Rakkaani merikapteeni Catherine Walker

Rakkaani merikapteeni on taitavasti ohjattu tarina menneisyyden murjomista ihmisistä, jotka saavat viimeisen mahdollisuuden aitoon onneen. Omat virheet heittävät suhteen ylle kuitenkin varjon, jonka käsittely nousee toiseksi pääteemaksi, jopa hieman tärkeämmäksi kuin itse rakkaustarina.

Klaus Härö muistuttaa olevansa yksi Suomen parhaista ja kansainvälisesti kyvykkäimmistä elokuvantekijöistä, joka osaa kertoa universaalin tarinan Suomen ja suomenkielen ulkopuolella. Kokonaan Irlannissa kuvattu elokuva toimii ennen kaikkea siksi, että siihen on saatu loistavat päänäyttelijät, joita Härö osaa ohjata kadehtittavalla herkkyydellä.

Lue myös: Syövästä toipunut näyttelijälegenda Jeff Bridges antoi Katsolle harvinaisen yksityishaastattelun: "En ollut varma, selviänkö"

Merikapteenia esittävä James Cosmo on Skotlannin Hollywood-jättiläisiä, joka tunnetaan sotaisista rooleista elokuvissa kuten Highlander, Braveheart ja Troija sekä tv-sarjoista Game of Thrones ja Ruusun nimi. Härö onnistuu houkuttelemaan Cosmosta kuitenkin ennennäkemättömän puolen karskin ulkokuoren alle haurautensa piilottavana miehenä, jonka tarve rakastaa vielä kerran tuntuu käsinkosketeltavalta.

Myös irlantilaiset Bríd Brennan (Brooklyn) ja Catherine Walker (House of Gucci) ovat erinomaisia Annien ja Gracen rooleissa. Etenkin Walker onnistuu vaativassa tehtävässä tasapainoilla hahmon herättämän kiukun ja empatian välillä. Grace on yhtä aikaa tarinan pahis ja uhri, joista jälkimmäisen kokeman kivun syvyyden ymmärtää kunnolla vasta tarinan kokonaiskuvan avauduttua. 

Käsikirjoittajat Kirsi Vikman ja Jimmy Karlsson (Äideistä parhain) ovat tehneet erinomaista työtä varsinkin Gracen tarinan kehittelyssä. Rakkaani merikapteeni on jopa enemmän haavoittuneen tyttären kuin menneisyyden katkeroittaman isän kertomus.

Draama. O: Klaus Härö. N: James Cosmo, Bríd Brennan, Catherine Walker. (Suomi/Irlanti 2022). 103 min. Elokuvateattereissa perjantaina 30.9.

Seuraa meitä somessa