fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Cannesin Kultaisen palmun voittanut Titane on tajunnanräjäyttävä kokemus
Elokuva-arvostelu: Cannesin Kultaisen palmun voittanut Titane on tajunnanräjäyttävä kokemus

Titane * * * * *

Cannesin Kultaisen palmun viime vuonna Hytti nro 6:en nenän edestä napannut Titane on tajunnanräjäyttävä kokemus. Vaikka kyseessä ei ole virheetön saavutus, jättää Titane pysyvän ja syvän muistijäljen – sellaisen, johon vain harva elokuva kykenee. Itse en ole lakannut ajattelemasta Titanea vielä viikko sen nähtyäni.

Bodyhorrorin mestareille syvään kumartava tarina alkaa auto-onnettomuudella, jonka seurauksena nuoren Alexian kalloon asennetaan titaanilevy. Vuosia myöhemmin aikuinen Alexia työskentelee eroottisena tanssijana autonäyttelyissä. Eräänä iltana työvuoron jälkeen tapahtuu jotain, joka ajaa Alexian matkalle kehonsa äärirajoille ja minuutensa pimeälle puolelle. Selviytyäkseen Alexia pakenee ja varastaa kadonneen henkilön identiteetin. Tämä puolestaan tutustuttaa hänet Vincentiin, vahvan ja lihaksisen pinnan alla rikkinäiseen ja testosteronilla itseään piikittävään palopäällikköön.

Titane Vincent Lndon

Titanen ohjannut ja käsikirjoittanut Julia Ducournau säväytti kannibalismia sivunneella esikoispitkällään Raw, joka voitti Cannesin arvostetun FIPRESCI-palkinnon 2016. Raw olikin hieno debyytti, jonka perusteella Ducournaulta uskalsi odottaa vielä paljon. Titane lunastaa odotukset korkojen kera. Samalla Ducournausta tuli vasta toinen nainen, joka on voittanut Cannesin pääpalkinnon sen 75-vuotisen historian aikana.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Virustrilleri The Sadness tyydyttää kauhufanien verenjanon eikä sovi todellakaan herkille

Titane on ultraharvinainen genre-elokuva, jonka käänteitä ei pysty arvaamaan etukäteen. Täydellisen originelli käsikirjoitus vie matkalle, joka antaa kaiken nähneelle katsojalle pitkästä aikaa tilaisuuden hätkähtää, yllättyä ja jopa tyrmistyä. Tarinassa on samaa mielipuolista luovuutta ja koukuttavaa energiaa kuin David Cronenbergin varhaisissa klassikoissa. Toisaalta se on poikkeuksellisen itsevarmasti ohjattu elokuva, jonka tekijä luottaa täysin pimeään visioonsa ja sen lumoon. Myös seksuaalisuus ja sukupuoliroolit saavat Ducournaulta virkistävän tuoreen ja estottoman käsittelyn.

Titane Agathe Rousselle

Alexiaa esittävä 24-vuotias Agathe Rousselle ei ollut aiemmin näytellyt kuin parissa lyhytelokuvassa ja tekee Titanessa yhden vuosikymmenen väkevimmistä debyyteistä. Suurimmasta paukusta vastaa kuitenkin Vincent Lindon, ranskalaisen elokuvan 63-vuotias supertähti, joka lukitsee itsensä palavaan taloon ja heittää avaimen ikkunasta. Harvoin näkee yhtä radikaalia suoritusta yhtä korkealle arvostetulta näyttelijältä.

Kulunut fraasi “ihastua tai vihastua” kuvaa Titanen herättämiä reaktioita täydellisesti. Toisille kyseessä on sekopäinen bodyhorror-ryöstöviljely, toisille vuoden absurdein, uniikein ja vastustamattomin elokuva. Itse en malta odottaa, että näen Ducournaun mestariteoksen uudelleen.

Kauhudraama. O: Julia Ducournau. N: Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Garance Marillier. (Ranska/Belgia 2021). 108 min. Elokuvateattereissa 19.8.

18.08.2022 09:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Night Visions

Seuraa meitä somessa