fbq
ArvostelutElokuva-arvio: Sieniretki ruoppaa nykymiehen ongelmia ja traumoja hykerryttävästi
Elokuva-arvio: Sieniretki ruoppaa nykymiehen ongelmia ja traumoja hykerryttävästi

Sieniretki ****

Suomessa on toki myös takavuosina tehty sellaisia komedioita, jotka eivät perustu pelkästään naamanvääntelylle ja kaatuilulle. Viime vuosina on silti ilmestynyt silmiinpistävän monia hienoja komediallisia draamoja, joissa ei haeta vain nopeita nauruja, vaan onnistutaan huvittavuuden keinoin sanomaan jotain merkittävää ihmisenä olemisesta.

Muutama viikko sitten ensi-iltansa saaneen Mielensäpahoittaja-uutuuden lisäksi Sieniretki edustaa tätä lajia syksyn ensi-iltatulvassa. Kahden keski-ikäisen miehen reissu saaristoon huumesienipussukan kanssa olisi voitu toteuttaa hölmöilyn keinoin, mutta onneksi on valittu hienostuneempi tapa.

Ihailtavaa on jo se, millä vauhdilla tarina lähtee liikkeelle. Mukana ei ole turhaa selittelyä, vaan päähenkilöt ja asetelmat esitellään nopeasti ja tehokkaasti – ja sitten päästäänkin jo itse pihviin kiinni.

Sieniretki Minttu Mustakallio Satu Silvo Jaana Saarinen

Nykymiehen ongelmia, ystävyyden kipupisteitä ja menneisyyden traumoja ruopataan samaistuttavasti, mutta myös hauskasti. Teemaan liittyvää psykedeelisyyttäkin saadaan mahdutettua mukaan. 

Martti Suosalo ja Ville Myllyrinteen muodostaman pääkaksikon lisäksi myös sivuosissa paneudutaan vakuuttavasti ja välillä viehkostikin asiaan. Jaana Saarinen, Satu Silvo ja Minttu Mustakallio saavat pään pyörryksiin.

Lue myös: Martti Suosalo tunnustaa miellyttäneensä liikaa muita: ”Havahduin siihen, että näin ei voi jatkua”

Erikseen pitää mainita, millainen tarinankertoja JP Siilistä on kehittynyt. Hän on kertonut Sieniretken olevan hänen henkilökohtaisin työnsä – ja sen kyllä huomaa. Mies ohjaa itsensä tekemää käsikirjoitusta määrätietoisella voimalla.

Draamakomedia. O: JP Siili. N: Martti Suosalo, Ville Myllyrinne, Satu Silvo. (Suomi 2022). 95 min. 

Sieniretki on ensi-illassa perjantaina 30.9.

30.09.2022 14:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Aurora Studios

Seuraa meitä somessa