fbq
ArtikkelitNäkökulma: Mietitkö miksi media täyttyi heti uutisista Vesa-Matti Loirin kuoleman jälkeen? Tästä on kyse
Näkökulma: Mietitkö miksi media täyttyi heti uutisista Vesa-Matti Loirin kuoleman jälkeen? Tästä on kyse

Vesa-Matti Loiri menehtyi vakavan sairauden uuvuttamana keskiviikkona (10.8.). Some täyttyi saman tien julkisuuden henkilöiden ja muidenkin muistoista Veskusta. Lehdet, verkkosivut ja televisio pursuilivat toinen toistaan laajempia juttuja uran merkkihetkistä. Artikkeleiden nopea ilmestyminen, etenkin televisiossa saattoi jopa ihmetyttää.

Totuushan tietenkin on se, että merkittävistä henkilöistä tehdään etukäteen valmiiksi juttuja ja jopa tv-koosteita – varsinkin jos on odotettavissa, että henkilöstä saattaa aika jättää iän, sairauden tai muun syyn takia pian.

Lue myös: ”Ei enää hätää, esitys on päättynyt” – tällaisella monologilla Esko Salminen yllätti ystävänsä Vesa-Matti Loirin

Joskus jutut ovat henkilön vielä eläessä niin valmiita, että niihin päivitetään vain kuolinaika. Nopeus- tai klikkikisa toteutuu traagisella tavalla, mutta toisaalta ihmisten tiedonjano on valtava, kun esimerkiksi Veskun kaltainen, kansan rakastama monilahjakkuus lähtee. Tiedonvälityksen nopeuteen on jo totuttu ja sitä odotetaan. Mainittakoon että Englannin kuningatar Elisabet II:n, 96, menehtymiseen on varauduttu hovissa kuin mediassa jo vuosien ajan. Huhun mukaan jopa vartijoiden hautajaisasut ovat valmiina.

Veskun lähtö oli itsellenikin kova paikka. Useista alalla työskentelevistä poiketen, itse en ollut taiteilijaa tavannut kuin nopeasti kerran. Silti tuntuu, että läheinen ihminen lähti. Surun tunne on kollektiivinen mutta myös henkilökohtainen, kun vainajan elämän käänteitä ja upeita töitä on saanut seurata vuosien ajan. Jokainen aikuinen suomalainen tietää, kuka oli Vesku Loiri.

Jokaisella on häneen liittyvä kokemus ja muisto. Oli se sitten elokuvien, television, musiikin, urheilun tai varsin kohtalokkaita ja surullisia vaiheita sisältäneen yksityiselämän kautta.

Vesa-Matti Loiri jätti henkeäsalpaavan upean perinnön suomalaisille niin monella tavalla.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri oli taitava ääninäyttelijä – sai erityismaininnan Disneyltä

Taiteilijoiden, urheilijoiden ja jopa poliitikkojen kuolemat yhdistävät kansoja ja joissain tapauksissa aiheuttavat maansuruun verrattavissa olevia tiloja. John Lennonin ampuminen, Jim Morrisonin kuolema, Kurt Cobain… Vuonna 1971 Pariisissa kuolleen Morrisonin haudalla Pére Lachaisen hautausmaalla käy edelleen päivittäin faneja ihmettelemässä poikkeuksellisen vaatimatonta, kertaalleen jopa varastettua hautakiveä.

En tässä ala luettelemaan Vesa-Matti Loirin saavutuksia ja tekemisiä, koska ne on paitsi lueteltu jo kaikkialla, myös lähtemättömästi kansan muistissa.

Mutta kiitän esimerkiksi radiokanavista AitoIskelmää ja Radio Novaa, joita satuin kuuntelemaan, kun Veskun lähtö tuli julkiseen tietoon. Upeasti tehtyjä, aidosti koskettavia puheita ja Veskun musiikkia – radiossa nämä tehdään ainakin pääasiallisesti ”lennossa”.

Kiitos myös Yle Vesku-ohjelmasta.

Lue myös: Yle lisäsi ohjelmistoonsa laajan kattauksen taiteilija Vesa-Matti Loirista – katso listaus

Tänään ajattelin katsoa Mikko Niskasen ohjaaman, Veskun läpimurtoelokuvan Pojat vuodelta 1962, jonka loppukohtaus on kuin Veskun lähtö – koskettava.

Kiitos nopean tiedonvälityksen, tämäkin on useammasta linkistä jo katsottavissa.

13.08.2022 10:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa