Uutiset

Ystävän kohupaljastukset Abderrahman Bouananesta: Tällainen on Turun puukottaja – häntä ei voi kutsua islamistiksi!

30.08.2017 07:03

Toissa perjantaina (18.8.) koko maailmaa järkyttäneen terroriteon pääepäilty Abderrahman Bouanane eli ennen traagisia tapahtumia Turussa turvapaikanhakijana. Bouanane oli saapunut Suomeen alkuvuodesta 2016, minkä jälkeen hän asui Pansion vastaanottokeskuksen alaikäisille turvapaikanhakijoille tarkoitetussa tukiasunnossa.

Pansiossa hän ystävystyi Seiskan haastatteleman miehen kanssa. Haastateltu kuvailee Bouananea sulkeutuneeksi ihmiseksi, joka ei ollut juuri tekemisissä kuin muiden vastaanottokeskuksen marokkolaisten kanssa. Ystävä huomasi terroristiepäillyn käytöksessä outoja piirteitä.

– Näin Abderrahmanin joskus katsomassa jotain eläinrääk
käysvideoita. Olin siitä aivan sokissa ja sanoin, että tuo on ihan sairasta. Hän vain naureskeli ja väitti katsovansa videoita vitsillä. En ymmärrä, mitä hauskaa siinä on, että koiria hakataan pesäpallomailalla päähän, ystävä ihmettelee.

Seurasi uutisia jatkuvasti

Marokkolaisten turvapaikkapäätökset ovat Suomessa lähes aina kielteisiä. Maasta tulee lähinnä alle 18-vuotiaita nuoria miehiä, jotka yrittävät valehdella kansalaisuutensa. Monilla nuorista on katutausta, johon on mahtunut pikkurikoksia ja huumeidenkäyttöä.

– Siinä missä muut nuoret näkivät vaivaa kotiutumiseen ja suomen kielen opiskeluun, Abderrahmania ei sellainen kiinnostunut. Ei ollut näkyvissä sellaista ajattelua, että Suomesta tulisi hänen uusi kotimaansa, ystävä arvioi.

Abderrahman Mechkah poliisien kiinniottamana.

Haastatellun mukaan Bouanane suuntasi kiinnostuksensa ennemmin Marokon tilanteeseen.

– Hän seurasi uutisia aktiivisesti. Monet turvapaikanhakijat haluavat jättää asiat taakse, mutta hän oli vahvasti kiinni menneisyydessään.

Ei edes paastonnut

Ystävän mukaan Bouananea ei voi kutsua islamistiksi. Hän ei harjoittanut uskontoaan millään näkyvällä tavalla.

– En nähnyt Abderrahmania koskaan rukoilemassa tai lukemassa Koraania. Esimerkiksi ramadanin aikaan hän ei edes paastonnut. Se on kuitenkin kaikille muslimeille pyhä kuukausi, ja monet paastoavat, vaikka eivät muuten olisi ollenkaan uskonnollisia, haastateltu vertaa.

Joitakin radikalisoitumisen merkkejä Bouananessa kuitenkin näkyi. Hän katseli esimerkiksi arabiankielisiä propagandavideoita ja halveksui silminnähden länsimaalaisia.

– Kun Abderrahman puhui suomalaisista, hän käytti arabiankielistä pilkkanimeä kafir, joka tarkoittaa epäuskovaista. Se on sellainen vanha sana, jota ei kukaan puhekielessä käytä.

Tytöt eivät kiinnostaneet

Epäilty terroriteko kohdistui erityisesti naisiin. Ystävän mukaan Bouananella oli outoja näkemyksiä naisten arvosta yhteiskunnassa.

– Abderrahman ei huudellut törkeyksiä, mutta huomasin, miten hän katsoi naisia alaspäin. Hänellä oli todella vaikeaa, jos nainen oli häneen nähden auktoriteettiasemassa, ystävä kuvailee.

Abderrahman Mechkah poliisien kiinniottamana.

Terroriteon pääepäilty ei vaikuttanut olevan kiinnostunut suomalaisista naisista myöskään romanttisessa mielessä.

– Se oli vähän outoa, että nuorta miestä eivät tytöt kiinnostaneet. Kävimme välillä diskoissa tutustumassa muihin nuoriin, mutta ei hän siihen osallistunut. Myöskään miehet eivät viehättäneet häntä. Päinvastoin, Abderrahman sanoi joskus, että jos jonkun voisi tappaa, niin homon.

Epävakaa kaveri

Ystävän on vaikea uskoa, että muut rikoksista epäillyt marokkolaisnuoret olisivat olleet aktiivisesti mukana epäillyn terroriteon suunnittelussa. Hän pitää myöskin kansainvälisten terroristijärjestöjen osuutta tekoon epätodennäköisenä.

– En usko, että Abderrahmania olisi määrätty tekemään näitä juttuja. Profiili on toki terroristille tyypillinen: turvapaikkaprosessi ei edennyt ja hän oli eristäytynyt yhteiskunnasta. Minusta kaveri oli valmiiksi epävakaa, ja hänellä oli näitä omia mielipiteitään. Uskon, että hänelle on tapahtunut jotain, joka on laukaissut tämän teon. Sitten hän on ryhtynyt vain kylmäverisesti toimimaan, ystävä sanoo.

Teksti:Juha Nurmi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!