SIlmut

Yölintu-yhtyeen taustafirman konkurssijutussa päätös - Simo Silmun Matti-veli sai 5 kk ehdollista talousrikoksesta, selitti vararikon johtuneen Simosta

18.02.2020 14:47

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut muusikko Matti Silmun viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lisäksi oikeus määräsi Matin maksamaan verohallinnolle 40 000 euroa, jonka hän oli yrityksestä nostanut ohi velkojien.

Konkurssi

Muutaman sadan tuhannen euron vuosittaisella liikevaihdolla pyörinyt Yölintu oy teki vuodet 2011-2014 raskasta tappiota, ajautuen lopulta maksukyvyttömyyteen ja konkurssiin. Yrityksen kaikesta liiketoiminnasta vastasi käytännössä Matti. Hänen itsensä mukaan palkkanostot velkaisesta yrityksestä olivat perusteltuja, sillä hän käytti paljon aikaansa Yölinnun eteen. Hän kertoi muun muassa myyneensä keikkoja, ajaneensa keikka-ajoja ja roudanneensa.   

"Simo ei ollut kunnossa"

Yrityksestä huolimatta Simo-veljen elämänhallintaongelmat olivat nakertaneet Yölinnun yritystoiminnan tuloksellisuutta pitkään.

Yhtiöllä oli alkanut mennä huonosti vuonna 2009 Simo Silmun ongelmista johtuen. Keikkoja oli peruuntunut ja oli myös tehty keikkoja, joista ei ollut saatu tuloja vaan ainoastaan lasku. Hän oli kuitenkin uskonut, että Simo Silmu saadaan kuntoon ja asiat saadaan parempaan malliin. Töitä olisi ollut tarjolla, kunhan solisti olisi saatu kuntoon, Matti perusteli oikeudelle.

Lisäksi Matti kertoo, että "hän ja Simo Silmu olivat perustaneet Yölintu-yhtyeen mopoikäisinä ja kysymys oli ollut hänen elämäntyöstään."

Solisiti-Simon kunto ja Yölintu-yhtyeen taloudellinen tilanne oli tiedossa myös Warner Music Livellä ja "asia oli esillä palavereissa".

- Yölinnulla olisi ollut toimimisedellytyksiä, jos Simo Silmu olisi saatu kuntoon, yhtiön edustaja kertoi oikeudelle.  

"Palkasta ei sovittu"

Syyttäjän mukaan Matti Silmu oli jättänyt huomattavan osan liiketapahtumia kirjaamatta, ja vaati vastaajalle rangaistusta törkeän velallisen epärehellisyyden lisäksi törkeästä kirjanpitorikoksesta, mutta jälkimmäisen oikeus hylkäsi.

Palkkasaatavista veljensä kanssa riidellyt Simo todisti oikeudessa, että Matti oli vastannut firman asioista kokonaan. Simon käsityksen mukaan palkka-asiasta ei oltu sovittu Matin kanssa, joten veli oli toiminut täysin omavaltaisesti. Simolle tuli myös yllätyksenä, kuinka paljon Matti oli nostanut yrityksestä, sillä hänellä itsellään ei ollut tarkkaa käsitystä Yölinnun raha-asioista. 

Lue lisää Silmujen rahariidasta tästä!

Oikeus otti viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion määrätessään huomioon, että Matti Silmun oma taloudellinen tilanne oli rikoksen tekoaikana heikentynyt. Lisäksi talousrötösten tekotapa ei osoittanut erityistä suunnitelmallisuutta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, joten asianosaisilla on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen. 

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Pauli Poutanen
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!