VEsku

Uutuuskirja: Jasper Pääkkönen auttoi korjaamaan Vesa-Matti Loirin ja Joonas-pojan tulehtuneet välit

12.09.2019 05:27

Kirjailija Jari Tervon Loiri-elämänkerta (Otava) luotaa rakastetun viihdetaiteilijan uraa, elämää ja kipupisteitä.
Kirjassa kerrotaan myös tyhjentävästi Veskun ja hänen poikansa, keväällä pois nukkuneen Joonas Loirin (1982-2019), hankalista väleistä.

Veskun ja Riitta Loirin avioliitto päättyi, kun Joonas oli vielä pikkupoika. Poika otti eron itseensä ja koulussa oli hankalaa. Kiusaamisen syynä oli kuuluisa isä.

- Hän joutui sietämään väkivaltaa joka koulupäivä, joko fyysisesti tai henkisesti. Syyksi riitti sukunimi. Hänen parhaat kaverinsa koulun ulkopuolella olivat hänen pahimpia kiusaajiaan koulussa, Vesku tilittää kirjassa.

Loiri

Kasvukipuja

Murrosikäisenä Joonas oli täynnä vihaa isäänsä kohtaan ja aikuiseksi vartuttuaan välit olivat käytännssä poikki. Apu löytyi yllättävältä taholta. Pahat pojat (2003) -menestyselokuvan kuvauksissa roolejaan veivät läpi sekä Vesku että Jasper Pääkkönen.
Jasper oli Joonaksen luokkakaveri, ja hän oli kyllästynyt seuraamaan vierestä isän ja pojan keskinäistä kyräilyä.

Jasper kehotti miehiä menemään laivalle tuulettamaan suhdettaan. Siellä isä ja poika tulivatkin juttuun. He huomasivat tarkastelevansa maailmaa samasta vinkkelistä, kirjassa kerrotaan.

Tämän jälkeen Joonas muutti ulkomaille ja palasi Suomeen vasta vuosikymmen myöhemmin.

Kun isästä ja pojasta oli tullut parhaita kavereita, Loiri pyysi pojaltaan anteeksi huonoa isyyttään. Anteeksipyyntö oli pitkä ja julkinen. Loiri huojentui.

Kuolema

Joonas Loiri menehtyi sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä kesällä 2019. Hautajaiset pidettiin juhannuksen aatonaattona.

Vesa-Matti Loiri ja Riitta-äiti saattoivat poikansa Joonaksen viimeiselle matkalle - suruväen joukossa Jenni Dahlman, Mikael Gabriel, Mert Otsamo... - kuvat paikan päältä Espoosta

Loiri muistelee myös hautajaisia, joissa Joonaksen arkku oli auki. Joonas oli ortodoksi.

Kosketin häntä viimeisen kerran ja sävähdin kylmää ihoa. Keväästä tuli muutenkin kauhea. Sykkeeni oli kolmisenkymmentä kertaa minuutissa. Pyörtyä kupsahtelin päivittäin, loukkasin pääni vessassa, verta valui runsaasti. 
Minut toimitettiin ambulanssilla sairaalaan. Vanhaan sydämeeni asennettiin tahdistin. Nyt gongi lyö kuusikymmentä kertaa minuutissa.

Lähteet: IS, HS, Iltalehti, Seiskan arkisto.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Seiskan toimitus
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!