Uutiset

Tiesitkö?! Linda Lampenius näytteli Akseli ja Elina -klassikkoelokuvassa!

28.06.2019 15:02

Tietenkään Linda Lampenius, 49, ei itse muista mitään kesästä 1970. Helmikuussa syntynyt tyttö oli jokelteleva sylivauva, joka sai viettää elämänsä ensimmäisen kesän kotimaisen klassikkoelokuvan kuvauksissa.

– Sen muistan, että minulla oli kuvauksissa suomenruotsalainen vanhempi rouva hoitajana, olikohan hänen nimensä Berit. Hän piti huolta minusta, kun äitiä kuvattiin, Linda kertoo.

Viulistin äiti Ulla Eklund näytteli pääroolin legendaarisen Edvin Laineen ohjaamassa Akseli ja Elina -elokuvassa. Se oli iso kunnia ja saavutus. Linda oli Elina Koskelan tytär Kaarina Koskela vauvana.

– Äitihän oli silloin raskaana, kun häntä pyydettiin elokuvaan. Hän ei tainnut kertoa siitä, Linda nauraa.

Akseli ja Elina -elokuvan mainosjulisteessa pikku-Linda istuu äitinsä, pääroolin Elina Koskelana tehneen Ulla Eklundin sylissä. –  Onhan se kunnia olla ikuistettuna klassikkokuvaan, Linda sanoo.
Akseli ja Elina -elokuvan mainosjulisteessa pikku-Linda istuu äitinsä, pääroolin Elina Koskelana tehneen Ulla Eklundin sylissä. –  Onhan se kunnia olla ikuistettuna klassikkokuvaan, Linda sanoo.

 

Lue myös: Linda Lampenius ja Martin-rakas tekivät miljoonakotiinsa jättiremontin, nyt hulppea talo myytiin 1,77 miljoonalla eurolla – katso kuvat!

Rohkea veto äidiltä

Ulla Eklund kiinnitettiin rooliin, kun Elina Koskelan alkuperäinen näyttelijä Titta Karakorpi kieltäytyi. Karakorpi oli esittänyt Elinaa Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa, joka oli jättimäinen menestys vuonna 1968.

Väinö Linnan romaanitrilogian kahteen ensimmäiseen osaan perustuva elokuva on yhä Suomen neljänneksi katsotuin elokuva 1,2 miljoonalla katsojallaan. Akseli ja Elina ei menestynyt ihan yhtä hyvin, mutta sai yli 510 000 katsojaa ja oli vuoden 1970 katsotuin elokuva Suomessa.

Tv:ssä Akseli ja Elina on kerännyt huimat miljoonaluvut. Kun se esimerkiksi esitettiin 27.12.1992 TV1:llä, 1 238 000 suomalaista katsoi sen.

– Mielestäni oli äidiltäni sangen rohkea veto lähteä raskaisiin elokuvauksiin, kun oli juuri synnyttänyt ensimmäisen lapsensa. Mutta raskaus sujui hyvin ja minä olin kiltti vauva, Linda hymyilee.

– Ja uran kannaltahan päärooli Edvin Laineen ohjauksessa on lottovoitto. Ymmärrän hyvin, ettei äitini halunnut kieltäytyä, vaikka minua odottikin.

Lindan äiti Ulla Eklund, 81, viettää eläkepäiviään Helsingissä. Ullan aviomies, Lindan rakas isä Börje Lampenius menehtyi 2016.
Lindan äiti Ulla Eklund, 81, viettää eläkepäiviään Helsingissä. Ullan aviomies, Lindan rakas isä Börje Lampenius menehtyi 2016.

 

Lue myös: Linda Lampenius julkaisi kokoelman Playboy-kuvista - puolustaa rohkeita otoksiaan raivokkaasti: Pitäkää v**tu turpanne kiinni!

Kuolinkohtaus jäi mieleen

Linda on nähnyt Akselin ja Elinan itsekin. Elokuvan mainosjulisteessa hän istuu äitinsä sylissä, klassikkokuvaan ikuistettuna.

– Elokuvahan on aika suomalainen siinä mielessä, että se on kovin synkkä ja surullinen. Ei siinä paljon puhuta, Linda kuvaa.

– Äitinikin joutui näyttelemään paljon ilmeillä ja silmillään.

Etenkin yksi elokuvan kohtauksista on jäänyt sekä äidille että tyttärelle mieleen.

– Ihan elokuvan lopussa kaksi Elinan muuta lasta tuodaan kotiin ruumisarkuissa ja äiti joutuu katselemaan kuolleita poikiaan. Sitä kohtausta oli kuulemma hirveä tehdä. Äitini oli juuri synnyttänyt minut, täynnä äidillisiä hormoneja. Ulla on kertonut, että hän reagoi Elina-äidin tuskaan aidosti, täydestä sydämestään.

Ikäisekseen hyväkuntoinen Ulla Eklund, 81, asuu nykyään Helsingissä ja nauttii eläkepäivistään.

Edvin Lainetta pidetään Suomen kansallisohjaajana. Laineen Tuntematon sotilas (1955), Täällä Pohjantähden alla (1968) sekä Akseli ja Elina (1970) ovat todellisia klassikkoja.
Edvin Lainetta pidetään Suomen kansallisohjaajana. Laineen Tuntematon sotilas (1955), Täällä Pohjantähden alla (1968) sekä Akseli ja Elina (1970) ovat todellisia klassikkoja.

 

Lue myös: Herranjestas mikä bikinivartalo! Linda Lampenius, 48, on yhä tyrmäävä seksipommi - paljastava kuva!

Karu kertomus sotavuosista

Akseli ja Elina (1970) perustuu Väinö Linnan romaanitrilogian viimeiseen osaan. Edvin Laineen ohjamassa historiallisessa draamaelokuvassa Akseli Koskela (Aarno Sulkanen) vapautuu ehdonalaiseen kärsittyään sisällissodan tuomiotaan vankileirillä.

Akselia kohdellaan edelleen kapinajohtajana, ja lapualaishenki nostaa päätään myös Pentinkulmalla. 1930-luvun mittaan Akselin ja hänen vaimonsa Elinan (Ulla Eklund) lapset varttuvat ja talo vaurastuu, mutta talvi- ja jatkosota luovat raskaan varjonsa niin Koskeloiden kuin koko kylän ylle.

Teksti:Jari Peltomäki
Kuvat:Seiskan arkisto, Lehtikuva ja Kavi/Yle
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!