Uutiset

Televisiosta tuttu Folke West vetää kiertomatkoja suomalaisturisteille – ”Parin drinkin jälkeen saatan laulaa!”

28.10.2018 16:21

Vuoden 2014 lopulla matkailuohjelmista tutun Folke Westin, 70, kielen tyvestä löydettiin syöpäkasvain ja kolme etäpesäkettä. Yleensä Folke ja hänen kuubalainen vaimonsa Lenemarbel "Lene" Benavidez Sardinas matkustavat talveksi Kuubaan ja Panamaan, mutta tuolloin Folke katsoi viisaammaksi jäädä Suomeen hoitoihin.

– Se päätös kannatti. Syöpähoito oli valtavan rankka urakka. Laihduin luurangoksi ja painoin pahimmillani vain 58 kiloa. Mutta selvisin. Nyt painoni on noussut 64 kiloon. Siihen se varmaan jääkin.

Folke kertoo olevansa iloinen ja huojentunut, että suomalainen syöpähoito tepsi häneen. Ilo näkyy myös maailmanmatkaajan työintona.

– Aloin tehdä töitä heti, kun terveys sen salli. Ensin ääneni oli heikko, mutta on taas ihan folkemainen. Emme kertoneet syövästäni, ennen kuin olin tervehtynyt. Nyt olen saanut kuulla, että todennäköisyys syövän uusiutumiselle on alle prosentin luokkaa. Sekin on iloinen uutinen.

Folke haki juuri uuden viiden vuoden passin. – Sen verran ajattelin vielä paahtaa ja tehdä töitä, Folke sanoo.
Folke haki juuri uuden viiden vuoden passin. – Sen verran ajattelin vielä paahtaa ja tehdä töitä, Folke sanoo.

 

Heitän katuteatteria

Folke ja Lene matkustavat Karibialle tämän kuun aikana. Folke vetää työkseen kiertomatkoja suomalaisryhmille.

– Haluan tarjota syvempää ja yksityiskohtaisempaa tietoa matkailijoille. On surullista huomata, kuinka ohuella tietomäärällä esimerkiksi monet matkaoppaat toimivat, Folke sanoo suoraan.

– Minä olen alkanut heittää melkeinpä katuteatteria. Kerron historian vaiheista ja tapahtumista runsain elein ja saatan hypätä vaikka puistonpenkille ilmehtimään. Joskus parin drinkin jälkeen saatan laulaakin, mutta tanssimisesta huolehtii vaimoni, Folke nauraa.

– Nykyään tykkään kertoa suurin elein ja teatraalisesti historian vaiheista. Se on vapauttavaa, Folke näyttää puistonpenkillä.
– Nykyään tykkään kertoa suurin elein ja teatraalisesti historian vaiheista. Se on vapauttavaa, Folke näyttää puistonpenkillä.

 

Kuuba on edelleen Folkelle rakas. Hän on viihtynyt siellä vuodesta 1995.

– Onhan Kuuba muuttunut paljon ja elintasokin noussut, mutta ei niin paljon kuin olisi voinut. Yhdysvaltojen typerä kauppasaarto kurittaa yhä vain tavallisia kuubalaisia. Nyt asuntokauppa on sentään vapautunut, ja yksityiset ihmiset voivat perustaa toiminimiä. Meilläkin on Lenen kanssa aamiaismajoitusbisnestä.

Teksti:Kalle Kangas
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!